Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Lovin Spoonfuls geni, John Sebastian, kunde blivit riktigt stor inom musiken, men…?

John Sebastian1

Ja, man hade förväntat sig kanske mer av denna genialiska musikant, fast musik har präglat hans liv. Kanske en mer seriös satsning utan knark kunde underlättat? Jag älskade bandet då, som ändå var framåt, spelade en egen stil och varierat.

Ledaren var – John Benson Sebastian Jr, född 17 mars 1944 i Greenwich Village, New York City, USA, är en amerikansk sångare, gitarrist, munspelare, elharpist och låtskrivare. Han är mest känd som grundare av The Lovin ‘Spoonful, ett band invalt i Rock and Roll Hall of Fame 2000. Hans denimjacka är på plats där. Han hamnade även i Songwriters Hall of Fame 2008.  

Sebastians far, John Benson Sebastian Sr, var en välkänd klassisk munspelare och hans mor Jane var författare, manusförfattare i radio och var administratör for Carnegie Hall. Han växte upp omgiven av musik som Burl Ives och Woody Guthrie och hörde sådana lirare som Leadbelly och Mississippi John Hurt i sitt eget grannskap. En av hans första inspelningar var när han spelade gitarr och munspel för Billy Faier 1964 på albumet The Beast av Billy Faier.

Gruppen – The Lovin’ Spoonful var ett amerikanskt pop/rock-band bildat 1965 i New York City. Gruppen spelade lättsam pop, så kallad ”Good-time-music”. Det startade genom att John träffade Yanovsky, som var ackompanjatör till andra folkgrupper och de började en vänskap som ledde till bildandet av bandet. Lovin’ Spoonful är uppkallat efter The Coffee Blues, en sång.  

Bandets övriga originalmedlemmar var basisten Steve Boone, gitarristen Zalman ”Zal” Yanovsky – död i december 2002 och trummisen Joe Butler. Yanovsky lämnade sedermera bandet och ersattes av Jerry Yester, han hade orsakat en del skriver om marijuanabruk och som kanadensare höll han på bli utvisad. Men han försvann ju ändå senare.

Låtar vi minns är: Daydream – Jug Band Music –  Nashville Cats – You Didn’t Have To Be So Nice – Bald Headed Lena – Younger Girl och ex. Summer in the City. Lovin ‘Spoonful varade från 1964 till 1968.

En kvinnlig fan skriver om tiden då:

”Ingen av oss tjejer i klassen kom ihåg vad han sa ändå. Vi stirrade bara. På 60-talet var John Sebastian vår ”hjälte”, som representerade den söta, söta, mjuka, ”nice guy” som sjöng om kärlek och romantik, vara ung, att ha roligt, att komma ut ur staden och njuta av landet.”

Sebastian lämnade bandet 1968 trots att han och det ursprungliga bandet återförenades kort för filmen One Trick Pony. Hans solokarriär blev ingen höjdare, han medverkade ex. på Woodstock, men det visade sig att han var under påverkan av marijuana. Han, som flera, erkände sitt rökande och att han ofta tog piller innan han gick upp på scenen. Sebastian återvände också till Woodstock ’94 , spelade munspel för Crosby, Stills and Nash. Sebastian släppte sin självbetitlade LP – John B. Sebastian 1970, som presenterade honom tillsammans med olika LA musiker.

Mer? Sebastian spelar munspel med The Doors på låten Roadhouse Blues under pseudonymen G. Pugliese liksom på Crosby Stills Nash & Youngs ”Déjà Vu”. 1976 hade han en hit med ”Welcome Back”, ledmotivet till en tv- show. Själv köpte jag en LP i dåtid och det lät country, men utan fantasi.

TV-jobb, filmröster och annat pyssel blev aktuellt framöver. Han stod också värd för en sändning, Spoonful retrospektiv i mars 2007, talade om olika Spoonful-nummer mellan olika årgångar, videoklipp från bandet fram till tidpunkten han slutade.

 År 2007 släppte Sebastian en instruktions-DVD (och en om autoharpa) med bl.a. åtta av hans Spoonful-låtar som ”Daydream”, ”Nashville Cats” m.fl. Han har också släppt en – för nybörjare.

Sebastian and the J Band var bandet som gällt sedan och som synts och hörts, bl.a. 2007 på Woodstock Film Festival. Musiken, jug band, är med en mix av instrument som tvättbalja och en keramisk kanna, som blåses i, som en tuba. 2014 utkom en CD/DVD, John B. Sebastian/ The Four of Us/ Tarzana Kid/ Welcome Back.

Stories We Could Tell, titeln på en roman av den brittiske författaren Tony Parsons, sägs komma från en sång av Sebastian. Han lär också nämnas i The Mamas and the Papas låt ”Creeque Alley”.  

Fri översättning av deras avslutsrader i Daydream:

”Vilken dag för en dagdröm
Skräddarsydd för en dagdrömmarpojk,  
Och jag är förlorad i min dagdröm
Drömmandes om min del av glädje…”

Sebastian har varit gift tre gånger. Han är gift med Catherine Sebastian sedan 1972, som är fotograf, som designat en massa skivomslag och en ”massa andra saker”. De har två söner – Benson, sångare och producent i ett band in New York, och yngre Charles, som är en ”BMX”-cykel fanatiker. Familjen har bott i Woodstock i snart 30 år och älskar området.

johns.jpg

Sedan början av 1990-talet, har Sebastian kämpat med halsproblem som så småningom påverkade och förändrade hans sångröst. Men han har fortsatt att utvecklas och uppträder ännu. Ett harmoniskt avslut…

John Sebastian Official Site –
http://www.johnbsebastian.com

Källor:
en.wikipedia.org
imdb.com
die-augenweide.de

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.