Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Sköna Lena Horne, sångerskan, skådespelerskan, så stor en svart då kunde bli…

horne

Den amerikanska sångerskan och skådespelerskan Lena Horne avled i New York vid en ålder av 92, stod det i nyheterna i maj 2010. Minns du henne, vem var hon? Lena Mary Calhoun Horne, född 30 juni 1917 i Bedford-Stuyvesant, Brooklyn, New York, död 9 maj 2010 av hjärtsvikt i New York City.

I sin biografi konstaterade hon att den dag hon föddes var hennes far mitt i ett kortspel och försökte få pengar för att betala sjukhuskostnaderna. Själv växte hon upp med sin frånskilda mor, Edna Louise Calhoun Scottron, som var skådespelerska till yrket, och tillbringade en stor del av barndomen med att följa med modern på turné eller – var hos släktingar. Hennes föräldrar skildes när hon fortfarande var ett barn. Senare återvände hon till Brooklyn.

Hon började som 16-åring jobba med dans och senare sjunga i kören på den berömda Cotton Club i Harlem (en berömd teater där svarta artister spelade innan de fick spela för en vit publik). Det var en odödlig klubb länge (stängde 1984). Hon var i goda händer på klubben, i synnerhet när människor som Cab Calloway och Duke Ellington tog henne under sina vingar och hjälpte henne. Hon blev så småningom populär jazz- och balladsångerska i nattklubbskretsar. Vid 21 års ålder gjorde Lena sin första film,1938.

En vacker kvinna med klingande stämma, hon blev den första svarta underhållare som skrev ett långtidskontrakt med ett större filmbolag (MGM). Horne medverkade i cirka 20 filmer, men på grund av hennes hudfärg fick hon aldrig någon huvudroll trots att i princip samtliga filmer var musikfilmer och hon var en erkänt bra sångerska.

En film med en svart huvudrollsinnehavare var på grund av raslagarna omöjlig att visa i sydstaterna utan redigering, vilken inte var möjlig om inte skådespelaren/sångerskan hade ett i filmen fristående framträdande. Den film, som de flesta biobesökare på 1940-talet och 1950-talet troligen bäst kommer ihåg, är ”Stormy Weather”.

Citat Lena:

”Mitt eget folk såg mig inte som artist, eftersom de var upptagna med att försöka leva och livnära sig själva. Tills jag började jobba på café på 40-talet, hade jag inte ens en svart publik och – då var det blandat. Jag kämpade alltid för att försöka få vara med mitt folk. Slutligen ville jag inte arbeta på platser som höll oss utanför. Det var en jävla kamp överallt jag var på, varje plats jag arbetade på, i New York, i Hollywood, över hela världen.”

I början på 1950-talet blev hon svartlistad av såväl film som TV, vilket troligen berodde på hennes nära vänskap med Paul Robeson. Hon återvände till filmen 1969, efter en lång frånvaro, och gjorde sin första dramatiska roll mot Richard Widmark i Death of a Gunfighter.

Nio år senare återvände hon till filmen igen var det i helt svarta, musikaliska The Wiz (1978), där hon spelade Glinda, den goda häxan. Att hon var färgad var det som gjorde att hon ej kunde bli den riktigt stora stjärnan. Framförallt i Syd – skulle de inte acceptera en vacker svart kvinna i en romantisk, seriös roll.

Privat, giftermål:
Lennie Hayton (14 december 1947 – 24 april 1971) (tills hans död)  
Louis Jordan Jones (13 januari 1937 – 15 juni 1944) (skilda), 2 barn  

Barnen från första äktenskapet med Louis Jones: Gail Jones (född 1938), alias Gail Lumet Buckley och Terry Jones (f. 1939). Förlorade sin far, make och son på ett år.

Kuriosa:
Tidigare svärmor till regissören Sidney Lumet. Lumet var gift med Hornes dotter Gail Jones (Gail Lumet Buckley).

Invald i the Big Band och Jazz Hall of Fame 1991.

Hon var stämplad som ”kommunistsympatisör” av många högerinriktade konservativa på grund av hennes samarbete med Paul Robeson och hennes progressiva politiska åsikter (vilket fick henne att vara svartlistad under 1950-talet) i Kalifornien.

Mer i bokform, ex 2009, utsläpp av hennes biografi, ”Stormy Weather: The Life of Lena Horne” av James Gavin.

Källor:
imdb.com
en.wikipedia.org

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.