Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Tomten finns, och om våra julklappar och julmusik…

tomteverkstad

Julklappar började delas ut på 1600-talet. Traditionen bjöd att givaren smög fram till mottagarens dörr som man ljudligt klappade på, slängde in gåvan genom dörren för att sedan springa därifrån – vilket är ursprunget till ordet ”julklapp”. På 1700-talet började man rimma till paketen vilket är en tradition hämtad från antikens Rom.

Det hörde i äldre tid till god ton att ge julgåvor till både under- och överordnade i familjerna. Bönderna gav julklappar i form av mat, öl, brännvin och julljus till tjänstefolk, indelta soldater och sockenprästen. Länge fick hembiträdet i borgerliga familjer ett klänningstyg till jul.

Vid 1700-talets mitt började man också i högre samhällsklasser ge julklappar i form av ”illgåvor”. Så småningom smälte julgåvo-sederna samman till vår nutida. Givmildheten under julen har alltså många brokiga trådar bakåt i tiden. Vad vi egentligen gör är att vi följer en gammal tradition. I de fattiga familjerna var det så förr att man försökte få något att äta med julanknytning och klappar var sällsynt länge, ofta övertog man syskons kläder m.m. eller kunde få begagnade leksaker. Idag är det massor av pengar som används för inköp till julen.

Över 200 000 barn är ändå klara över att Tomten finns i Sverige. Så många barn skickade brev med önskningar till Tomteboda, för något år sedan. Platsen som dessutom ligger i Ingentingskogen i Solna norr om Stockholm…

julstrumpa

Mer information!

Julmusiken! Alla kända artister har gjort julalbum och visor, psalmer, finns sedan gammalt.
Julmelodierna återfinns inom många olika stilar, som folkmusik, pop, rock, dansbandsmusik och visor. Julmusik kan vara sakral, som handlar om Jesu födelse i Betlehem, eller profan som handlar om till exempel jultomte och julgran.

Några kända, Nu tändas tusen juleljus, Hosianna, Davids son, O helga natt (en favorit), Adolphe Adam (en annan vacker), Nu tändas tusen juleljus, Stilla natt, heliga natt (Psalm 114), Bjällerklang, Ser du stjärnan i det blå? och Nu är det jul igen.

En låt jag har roligt åt är – ”Vår julskinka har rymt”, en svenskspråkig julsång från 1988, sjungen av Werner och Werner (Åke Cato och Sven Melander) och den blev 1988 års mest sålda singel i Sverige. Melodin låg på Svensktoppen i tre veckor.

Några artister som gjort album är: Wham, Bing Crosby, Slade, David Bowie, Enya, Elvis Presley, Linda Lampenius, Ainbusk, Carola, Sanna Niesen och Lotta Engberg samt alla album med flera artister.

Dagskalendern?
Ett grått Sverige, vi får hoppas på lite snö! Idag har vi två veckor kvar av året vars nyår Malena Ernman ska läsa in från SVT1 vid midnatt. Idag har Sven namnsdag, kanske du känner någon? Ring och säg hej 😀

En person som är född den 17 december har stjärntecknet Skytten. Skytten är aktiva och frihetsälskande individer som har ett stort behov av att få uttrycka sin mening. Skytten är ganska så rastlös och behöver ständig stimulans, nya miljöer och utveckling, helst skall vara dag skilja sig från den andra och ett vanligt nio till fem jobb är inget för en skytt. Skytten är den evige optimisten som vill utforska och älskar utmaningar.

Skytten är ärliga och öppna utan baktankar men ibland kan det vara lite väl rakt på sak och de säger precis vad de tänker, skytten kan nämligen inte ljuga. Däremot så har de en förmåga att gärna överdriva en del när de berättar, vilket de älskar att göra.

Skyttar är glada och väldigt underhållande och de älskar att umgås och träffa nya människor. De är varmhjärtade, generösa och delar frikostigt med sig till andra och deras entusiasm och förmåga att inspirera gör att de kan få även andra att bli glada och hjälpta. Ja, det var lite egenskaper, de mindre bra hoppar jag över 🙂

Källor:
sv.wikipedia.org
jultradition.se
juligen.se
julsanger.net
edu.linkoping.se
egna samtal/intervjuer

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.