Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Mården är ett jagande nattdjur, är du ekorre så stick direkt…

Hur mård u? Ett djur vi vet relativt lite om är mården. Den som är en mästare på att klättra i träd och kan t.o.m. springa ifatt en ekorre uppe i trädkronorna. Den är alltså en ytterst farlig fiende för både ekorrar och trädlevande fåglar som taltrasten. Tjädern har en stor fiende i mården – på marken. Även svaga rådjur blir byte.

Mård, skogsmård eller trädmård (Martes martes) är ett skogslevande, mellanstort rovdjur i familjen mårddjur som förekommer i större delen av Europa och delar av västra Asien. Mården ska inte blandas samman med mårdhunden, där den senare inte är ett mårddjur utan ett hunddjur. Den håller sig i täta skogar och undviker att röra sig över öppna ytor som kalhyggen och skogsängar.

Pälsen är mörk, brun eller brungrå med en ljus gulvit haklapp och svansen är yvig. En fullvuxen mård mäter 35 – 58 cm, därtill kommer svanslängden om 16 – 28 cm. Variationen mellan olika populationer är ganska stor. Vikten ligger på 1,5 – 2,2 kg för hanen  Långa klor hjälper arten när den klättrar i träd.

I Sverige förekommer den i skogar över hela landet förutom på Gotland och på kalfjället. I Sverige finns uppskattningsvis knappt 100 000 mårdar (år 2009). På 1970-talet kom en ny kris för mården på grund av att det gjordes många kalhyggen i vårt land, vilket tog bort de skogsområden där mården rörde sig i.

Arten förekom i Sverige under vikingatiden vilket indikeras av att ben från djuret hittats i Svarta jorden i Birka.

Mården lever av gnagare, ekorre, hare, fågelägg, insekter och bär. as. Den är en allätare som är mycket bra på att anpassa sig till sin omgivning. Mården kan ta förvånansvärt stora byten som skogshöns men även leva på frukt och bär.

I naturen kan mården bli omkring 10 år gammal och med människans vård når den 15 eller sällan 17 års ålder. Mården har jagats under mycket lång tid för sitt skinns skull, och av håren görs spenselborst.

schweizmardbett

Bilden på Zürich-spelaren Loris Benito som blev biten av en mård under en ligamatch 2013. Mården kom inspringande på planen och när Benito tacklade den bet den honom i fingret. Målvakten David Da Costa lyckades sedan fånga mården som togs om hand av vakter.

Som ni sett, ekorrar och andra små, även halvsmå, får passa sig för detta rovdjur som har ett sött ansikte, men en riktig jägare…

Källor:
bioresurs.uu.se
sv.wikipedia.org
jagareforbundet.se
dn.se
st.nu
djurparker.ifokus.se

intressant.se

 Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.