Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Tomten finns, här får du veta VAR han bor och – om alla våra julseder…

Santaclause (2)

Idag ska jag berätta om Tomtens bostad (och våra seder), men – finns det flera tomtar som hjälps åt så finns det mera ställen eller? Ja, det anses finna en, men man inser snart att samarbete världen över gäller även Tomtar.

Egentligen är läget en hemlighet, känt endast för jultomten och nissarna. Men det finns olika info om platserna som ”läckt ut”. Vi vet att så tidigt som 1898 så stödde den amerikanska regeringen Tomten och skapade en ren-division strax utanför Fairbanks, Alaska. På 30-talet fanns i renhjordarna 640 000 djur. Detta är ursprungsplatsen.

Det finns också en stad som heter Nordpolen i Alaska där en turistattraktion som kallas ”Santa Claus House” har etablerats. Men det är för de unga som ska få känna stämningen.

Varje nordiskt land hävdar att Tomten bor där. Och som ett flertal länder finns det baser för Tomten att utgå ifrån. Norge hävdar att han bor i Dröbak. I Danmark sägs han bo på Grönland (nära Uummannaq). I Sverige, staden Mora har en temapark som heter Tomteland.  Den nationella postterminalen i Tomteboda i (Stockholm) Solna kommun tar/tog emot barnens brev till Tomten, som jag skrev om tidigt.

I Finland, Korvatunturi, har länge varit känt som ett hem, alla barn i Finland vet att juolupukki (julbocken) bor där – och två nöjesparker, Santa Claus Village och Santa Park ligger nära Rovaniemi. Där försöker man förmå EU att sanktionera Tomtens hemvist just på deras nöjesfält. Fastän men vem vet, på Inlandsbanan finns en station som heter Julträsk.

Många folk med insyn anser att det är någonstans i Korvatunturiberget i Savukoski kommun i Lappland vid den finsk-ryska gränsen. Vad du själv väljer tro på är viktigast då det inte är öppet för alla att få den vetskapen…

Idag är det alltså ÅTTA dagar kvar till dopparedagen eller – Julafton. Vi får ännu hoppas på lite vitt på marken för stämningens skull – men kanske får vi vänta till nyår. Du ska få lite mer information om hur julens seder är runt om i världen.

julstrumpa

Först vill jag åter notera att tomtar är ”släkt”, så vi har gårdstomtar och de som ex tjänstgör vid jul. Ok, julen börjar när solen går ner den 24 december och slutar när solen går ner den 5 januari. Därför har julen 12 dagar.
 
I Nordamerika hänger barnen ut sina strumpor, medan holländska barn hänger ut sina skor för att få julklappar i. Här slår flertalet in sina julklappar, de som delas ut hemma, små och stora paket, ibland med lack, snören, etiketter.

Seden med julgran dök upp i Tyskland under 1400-talet. När julgranen först dök upp i Sverige var den bara en i mängden av dekorationer gjorda av levande kvistar, men med tiden kom den tyska nymodigheten att dominera.

Den första rapporterade svenska julgranen är från 1741, men det dröjde innan seden spred sig utanför godsen och herrgårdarna. Först kring 1900 hade den trängt bort de äldre mer bondska trädprydnaderna även ute i stugorna. Idag har vi plastgranar, praktiskt, men tristare? Men en del klarar ej jobbet, allergi?

Jag minns ett år jag köpte en tysk gran, dyr som ja, kom hem och blev utskälld då den luktade kattpiss! När man sågar nedtill kommer doften, den fick stå på svalen under natten och – lukten försvann efter hand, dagen efter ok. Barrningen skulle vara mindre, men jag märkte ingen stor skillnad. Tät, fin, men kanske skötte jag den lite fel?

Julmat är den mat som serveras över hela julhelgen, där varje dag kan ha sin lokala eller regionala tradition. Maten varierar mycket, i Polen och delar av Tyskland äter man karp, i USA äts kalkon och i Sverige äts julskinka och lutfisk. Längs kusten, bland annat i Roslagen har det varit tradition att äta julgädda. Vårt julbord har mycket annat, själv väljer vi ”lagom”.

Many burning candles with shallow depth of field

Utöver ovan nämnda är det vanligt med ex: köttbullar, sill, gröt, revbensspjäll, vörtbröd, ris a la Malta och lokala rätter. Jag tycker själv att grisrumpans smak är överdriven, alla ska ha denna skinka – minns att dopp i grytan inte är så fräscht, om man vet vad det är… 😀

Källor:
sv.wikipedia.org
jultradition.se
juligen.se
julsanger.net
edu.linkoping.se
egna samtal/intervjuer
faktoider.nu
aspera.nu
nibelius.blogg.se
home.swipnet.se/~w-53648
wikihow.com
thelivingmoon.com
en.wikipedia.org
tomtar.bloggparaden.se
worldofchristmas.net
svenskahogwarts.com
bevaratomten.se
edu.linkoping.se
ne.se
egna samtal/intervjuer

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.