Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Grönland, en plats som är mycket outforskad och minst befolkad…

greenland

Alla har hört namnet på ön, Grönland, men den heter på grönländska: Kalaallit Nunaat, på danska: Grønland, denna ö som är ett självstyrande område som tillhör Danmark, men brukar räknas till Nordamerika. Grönland är världens största ö.

I själva verket de flesta av områdena Grönland omfattas av istäckena. Det gör denna plats till den minst befolkade och outforskade. Istäckena har en tjocklek på 3200 meter, som har en ålder på 100 000 år. Nog låter det som mycket finns dolt? Jag ska framöver berätta om de platser i världen vi vet minst om, börjar med denna ö.

Själva inlandsisen har funnits på Grönland i nästan 2 miljoner år och försvann inte ens för 3-5 000 år sedan då det var betydligt varmare än nu. Troligtvis så var glaciärerna mindre också för tusen år sedan då vikingarna bodde på ön. Grönland är också hem för glaciärer, is strömmande floder, midnattssol, varma källor och norrsken. Men den ohållbara vädret gör det till minst utforskat, här är det kallt och svårt söka.

Här finns flera stora smältvattenssjöar som bildas varje år ovanpå isen under sommarsäsongen. De kan plötsligt försvinna ungefär samtidigt på bara några timmar när vattnet rinner ut genom sprickor som uppstår i isen.

gronland

Undergången av de norröna bosättningarna på sydvästra Grönland under senmedeltiden är en av historiens stora olösta mysterier. Många forskare lutar idag åt en klimatförsämring som åtminstone en bidragande orsak. Enligt legenden valdes namnet för att locka folk till att hellre bosätta sig där än på Island.

Grönland består dock av mer is (ungefär 84 % av landytan) och Islands klimat är generellt sett mildare och en bättre förutsättning för grön växtlighet. Faktum är att det är sannolikare att Grönland döptes efter dess södra kust (det första som vikingarna såg av ön), som var grön och bördig under den varma period som rådde under medeltiden.

Vikingarna levde för cirka 1000 år sedan i södra och västra Grönland. Här finns många ruiner som Brattalid är den bäst bevarade, i söder finns cirka 500 grupper av ruiner.

Inlandsisen på Grönland är gigantisk. Om den skulle smälta skulle havsnivån öka med 7 meter. Runt 80% av öns yta är täckt av is och resten är isfritt.  I fjordarna på sydvästra Grönland uppnår emellertid ofta dagstemperaturen omkring +20 °C under sommaren, vilket tillåter en förhållandevis rik ängs- och buskvegetation med lågvuxen björkskog på sina platser.

Från 1989 till 1989 borrade klimatforskare fram två 3 km långa iskärnor. Analyser har ger banbrytande kunskap om klimatförändringar på det norra halvklotet 100.000 år tillbaka. De visar att jordens väder och temperatur ofta att ändrats snabbt.

Fakta. Provinshuvudstad är Nuuk, på danska Godthåb. I inlandet förekommer det bara få bergstoppar. Bergstopparna som skjuter upp från isen kallas nunataker. Många av samma mark som vikingarna odlade är idag använda av fårfarmare och jordbrukare, här finns fjordar och gräsbevuxna bergssluttningar. Och vikingarna kallades då för norsemen.

Befolkning 1 januari 2015 – 55 984 invånare och cirka 17 000 av dem bor i huvudstaden Nuuk. Säl- och valfångst, fiske och jakt är de största inkomstkällorna på Grönland. Landet har också ökande intäkter från turismen samt en del gruvdrift.

Källor:
themysteriousworld.com
smashinglists.com
nyheter24.se
wikitravel.org
klimatupplysningen.se
sverigesradio.se
academia.edu
greenland.com

norden.org

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.