Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Tomten finns – idag om härkomsten och Biskop Nikolaus – TV-Ernst :) m.m…

julkort

Idag utökar jag till berättelsen om den kristna tomtens härkomst och allmänna fakta. Den kristna tomten alltså härstammar från Biskop Nikolaus som var känd för sin givmildhet. Han föddes i mitten av 200-talet i Patara i Lykien (nuvarande Xanthos i Turkiet), han var enda barnen och när föräldrarna dog ärvde han en större förmögenhet som han använde till att hjälpa fattiga och behövande.

Det sägs att han delade ut pengar, men när folk inte var hemma så skickade han ned dessa genom skorstenen – därför ska Tomten ha härmat detta. I Katolska Kyrkan firas Nikolaus dag den 6 december. Då klär en lämplig herre ut sig till Biskopen Nikolaus med t.ex. en röd dräkt, vitt skägg, kräkla (biskopsstav), och mitra (biskopens huvudbonad). Han brukar komma till barnen med godsaker eller en liten leksak.

Ja, detta är fakta, men han efterliknade vår tomte såklart, denne som inte är en vilket många tror utan de finns utplacerade på olika håll. Trots det känner de flesta till att den huvudsakliga anledningen till julfirandet faktiskt är Jesu födelse. Fast tomte och jul är sammankopplade, men det finns en fejkad och en riktig. Att många föräldrar övertagit rollen ”som hjälpreda” och delar ut egna är en nymodighet.

Förr hade folk sällan råd med inköp och då hade Tomten brådare tider. Så Tomten och Jultomten inte är samma sak även om båda är en förebild för dagens Jultomte. Tomten är ett mytologiskt väsen i skandinavisk folktro. Han höll vakt på gården och ansågs allmänt som snäll, men om man inte gjorde som han ville kunde han ställa till med alla möjliga slags rackartyg. Vad han sedan gjort, gör, finns inom oss och det vi lägger till som vi tror på, för Tomten vill vara hemlig.

Den amerikanska versionen av Jultomten, Santa Claus härstammar från den holländska versionen Sint Klaas som sjömän och bosättare tog med sig till Amerika. Jultomten, även känd som Sankt Nikolaus, Father Christmas, Kris Kringle, eller helt enkelt ”Santa”- och så då den – egentliga tomten.

varningfjul

Sverige idag 3/12? Väder är mest höstlikt, snö enbart i nordvästra Sverige, kallast Hammarbergsvallen i Jämtland som hade minus 15 i natt. Charlotte Kalla väljer bort att fira jul i Sverige, inför tävlingar? Och – TV för er som gillar Ernst. Kl 20 i TV4, Jul med Ernst, del 1 av 3. 21 dagar till Julafton, dvs TRE veckor bara 😀

Källor:
aftonbladet.se
faktoider.nu
aspera.nu
sv.wikipedia.org
nibelius.blogg.se
jultradition.se
home.swipnet.se/~w-53648
wikihow.com
thelivingmoon.com
en.wikipedia.org
juligen.se
tomtar.bloggparaden.se
fragaprasten.nu

egna samtal/intervjuer

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.