Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Tomten finns, skriv TILL HONOM – och mer fakta varje dag till Julafton!

write-a-letter

Julfakta som barnen kanske gillar! Idag tomtetips! Hjälp eller tipsa ditt barn! Idag om du är snabb så kan du skriva till tomten och få svar. Om det är den tomten jag syftar på som vi vet i skogen spelar mindre roll.

Varje år kommer tusentals brev till tomten från hela världen. Breven börjar komma redan på våren och fortsätter under hela året, med kulmen i november och december.

Barn började skriva till Tomten i Sverige för omkring hundra år sedan. Förr gick breven till tidningen Jultomten, som ville stimulera de ungas fantasi och skapa glädje i de svenska hemmen. Tidningen startades av svenska läraretidningsförlaget 1891 och utkom en gång om året. Sedan den lades ned på 40-talet har breven skickats till Tomten på Posten. Först var det posthuset på Skansen som skötte det praktiska. Men sedan 1983 kom Tomtens brev till Tomteboda.

Numera hanterar PostNord breven till tomten och alla barn som lämnar sin adress får en hälsning till svar. Förut en liten gåva, men ser inget mer, tomten har dålig ekonomi?

Du kan posta ditt brev på en vanlig brevlåda. Förut kunde man skicka email, men jag ser ingen info om det längre.
 
Om man vill skriva brev till Jultomten skall man skriva till:

Tomten
173 00 Tomteboda

Och OBS.
Alla brev som det står ”Tomten” eller ”Santa Claus” på kommer fram. Oavsett. Den som vill ha svar innan jul bör skicka in sin lista innan lucia.

Färre barn än tidigare skickar sina önskelistor till Tomten. Breven hamnar i Småland, där tomtens medhjälpare hjälper till att svara på dem. Vanliga önskningar från barn i Sverige är skällande leksakshund, spel och lego. Asiatiska barn önskar sig oftare lycka, hälsa och välgång.

Tänk på att tro är något som folklivsforskare Ebbe Schön skrivit om.
”Tomten” är en magisk figur som bor inuti alla som tror på honom, han är verklig endast så länge du tror att han är verklig.”

Själv tror jag också att det är tryggt med övernaturliga varelser som ingriper när vi gör rätt eller fel… Mer sådant 😉

Källor:
aftonbladet.se
faktoider.nu
aspera.nu
sv.wikipedia.org
nibelius.blogg.se
jultradition.se
home.swipnet.se/~w-53648
wikihow.com
thelivingmoon.com
en.wikipedia.org
juligen.se
tomtar.bloggparaden.se
egna samtal/intervjuer
postnord.se

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.