Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Tomten finns och start idag – Julkalendern och annat, SvT och i radion…

julkaend

Nu startar jag årets julblogg (även med inlägg som matchar tidigare, som också kommer) – ska jag berätta om årets – julkalender i TV och radio. Tillkommer de första fakta om julen som du möter varje dag i min blogg – fram tills julafton.

I årets julkalender, kommer barnens historia berättas av Lotta Lundgren och Erik Haag.
Det första avsnittet som behandlar år 1015 spelades in i och omkring Järnåldershuset Körunda. Olika barn agerar vid sidan – i varje avsnitt, och tv-serien utspelar sig under ett helt år, från vår, sommar, höst till vinter. Serien tar sig an historien ur barnens perspektiv, med ämnen som kläder, boende, försörjning, matbrist och rädslan för svält och krig

Årets julkalender, ”Tusen år till julafton” börjar såklart att sändas 1 december. Julkalendern sänds både i Barnkanalen och SVT 1. Sändningstider: kl 7.15 och 18.45 på vardagar, kl 8.45 och 18.45 helger.

Radion har också sin kalender, Månsaråttan.  Denna spelas av Nanne Grönvall (Månsaråttan), andra är – Nour El Refai, Lena Philipsson och Johan Glans av de kända namn som står på rollistan. Månsaråttan är en berättelse full av äventyr och humor som handlar om Tea som är elva år och en hemlös kvinna som kallas Månsaråttan.

Julkalendern i Sveriges Television, TV-kalendern, är en årligen återkommande TV-serie i SVT. Den sänds varje dag från 1 december fram till julafton den 24 december. Idag är varje avsnitt i regel drygt 15 minuter långt. 1999 kunde folk rösta fram vilken julkalender som varit den bästa på TV hittills. Vinnaren blev då Mysteriet på Greveholm, tätt följd av Sunes jul, Teskedsgumman och Trolltider.

Detta är ju under kategorin ”nöje kring jul” med julkalendrar. Och den allra första adventskalendern kom ut i Tyskland på 1880-talet. En mamma tyckte sonen Gerhard längtade så efter julen så hon gjorde en egen med 24 tejpade kakor på en bit kartong, bra va? Sedan när sonen blev stor tog han över idén då han började på tryckeri.

Från och med idag ska jag varje dag till julafton berätta någonting om julen och Tomten, den riktiga, den som finns – jag ska framföra fakta och teorier som vuxna och barn kan ”tro” på. Det är sanning, men tror man lite så kan man skapa mera bilder – tänk dinosaurier, vem trodde de hade funnits? Jag kommer ta med ”bevis” (vittne), fakta och kuriosa, allt för att äntligen bevisa att Tomten finns. I en månad betyder att jag delar upp informationen.

Vintertips – islyktor

Med hjälp av en rund plastburk, t ex en kakburk och en plastmugg kan man göra vackra islyktor. Ställ muggen i mitten av burken och lägg i en tyngd, t ex sten eller liknande. Fyll på med vatten mellan burken och muggen. Om man vill ha islyktor med färg, tillsätter man bara vattenfärg i vattnet innan man fyller på. Dekorera sedan med att sticka ner några kvistar eller blad i vattnet.

Kottar av humle blir också vackert. Låt stå ute att frysa till is eller lägg i frysen. Spola sedan varmt vatten i muggen och på utsidan av burken så lossnar de lätt.
Vill man göra större lyktor kan man använda sig av en större och en mindre plasthink. Tillvägagångssättet är detsamma.

Imorgon återkommer jag med mer fakta och annat, Tomten och julen…

Källor:
sverigesradio.se
svt.se
sv.wikipedia.org
uppslaget/posten

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.