Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Pragfödde Kafka, fakta om författaren som var vilsen i livet…

kafka

För mig är Kafka – Processen och en man som levde i skymundan och vid sin död fick sin vän lova att inte publicerade skrivna verk – vilket denna gjorde.

Franz Kafka, född 3 juli 1883 i Prag i dåvarande Österrike-Ungern (idag i Tjeckien), död 3 juni 1924 i Kierling, Österrike, var en tyskspråkig författare. Hans huvudverk utgörs av tre romaner, eller romanfragment, (Processen, Slottet och Den försvunne) ett stort antal noveller, liksom brevväxlingen med Felice Bauer och Milena Jesenská. Han kallade sin konst surrogat för verkligt liv, ett tema som varieras i novellen ”En svältkonstnär” (1924).

Till största del publicerades Kafkas verk först efter hans död och mot hans uttalade vilja, av Max Brod, en författarkollega och nära vän.

Kafka tillhör 1900-talets mest inflytelserika tyskspråkiga författare. Kafka ligger begraven på Neuer Jüdischer Friedhof i Prag. Det finns också ett Franz Kafka Museum – i Prag, Tjeckien. Som en turist vid besök tyckt till om muséet. ”This was definitely one of the highlights of our stay in Prague, even for my husband who often has little patience for museums.”


Lite fakta du ej kände till?

1. Kafka föddes i en tyskspråkig, judisk familj och  hans modersmål var tyska, men han talade också flytande tjeckiska och jiddisch samt kunde även en del franska. 1,82 m lång.

2. Han var intresserad av den franska kulturen; en av hans favoritförfattare var Gustave Flaubert och Kafka hade ett sentimentalt förhållande till Napoleon.

3. Kafkas far, Hermann Kafka (1852–1931), var handelsman i prydnadsvaror. Hans mor hette Julie Kafka, född Löwy, (1856–1934).

4. Kafka fick under sin ungdom en komplicerad relation till sin far som han upplevde som en despot. Fadern har betraktats som själva urbilden för den dömande och straffande makten i sonens prosa. Kafka hade två bröder, Georg och Heinrich som båda dog innan de fyllt två, och tre systrar, Elli, Valli och Ottla som mördades i Förintelsen.

5. Han studerade juridik och utexaminerades 1906 och i 15 år var han anställd vid försäkringskassan medan han skrev på sin fritid.

6. År 1917 insjuknade Kafka i tuberkulos och blev därefter sjukskriven och tvingades tillbringa perioder på sanatorier och han tillbringade tiden där med att skriva, vilket var hans stora passion. Han dog i denna sjukdom som spred sig till hans struphuvud så hans sista tid kunde han ej tala.

7. Kafka hade ett antal kärleksrelationer med kvinnor, var förlovad, men gifte sig aldrig, då förlovningen bröts efter att fästmöns vän fått ett brev från Kafka där han delgav sitt tvivel inför äktenskapet.

8. Till stor grund för den så kallade kafkastämningen är Kafkas känsla av utanförskap. Eftersom han var tyskspråkig var han utanför den tjeckiska kulturen, på grund av att han var jude var han utfryst ur den tyska kolonin och eftersom han inte var troende stod han även utanför det judiska församlingslivet.

9. Kafka såg tillvaron som en labyrint ur vilken människan inte finner någon utväg. Hans metod att skriva var som ett flöde snarare än att i förväg ha hela historien klar för sig. Alla hans texter var mer eller mindre skrivna i ett, även romanerna som skrevs var kapitel för sig. Denna metod är antagligen anledningen till att romanerna aldrig blev riktigt slutförda.

10. Kafkas samtliga tre stora verk är ofullbordade. Även hans brev och dagböcker finns utgivna. Romanen Slottet sägs vara ett försök till en självbiografi. Obs att inget skrivet kom ut medan han levde! Jag har läst en del och fascineras av ett verkligt personlligt skrivande.

Citat Franz:
Ett första tecken på början av förståelse är en önskan att dö.

En man som aldrig blev förstådd, kanske nu?

Källor:
ne.se
en.wikipedia.org
imdb.com

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.