Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Blondiner omges av fördomar, men vad säger historien….?

  blondes

Föreställningen om att blondiner är korkade är långlivad. Föreställningen om blonda kvinnor härrör från 1700-talets Frankrike: Rosalie Duthé, blond, prostituerad och mycket vacker, var också osedvanligt korkad. Det var en blondin som ansågs vara såväl attraktiv som ovanligt obegåvad. Hon gav inspiration till den satiriska pjäsen Les Curiosités de la Foire (Marknadens kuriositeter) år 1775.

Duthé rörde sig i landets förnämsta kretsar och var känd för sin förmåga att förföra män – och för sina långa tankepauser. Hennes bristfälliga intellekt skrattade man åt i Paris år 1775. Lite taskigt ändå.

Hårfärgen? Blond kallas den ljusa naturliga hårfärg som drar åt gult, vitt eller beige. En person med blont hår kan kallas blondin. Benämningen blondin används mestadels om kvinnor, men kan även användas om män, men de benämns oftast som ”blond”. Blont hår förekommer främst bland ljushyade personer eftersom ljust hår och ljus hudfärg genetiskt brukar följas åt.

Ett äldre uttryck för blond hårfärg var linhår eller lingul, då ljust hår ofta liknade den färdigrötade tågan av lin. Ljushåriga barn kallades förr för guldlock, eller linlugg, och än idag för lintott. Platinablond är en väldigt ljus, nästan vit, blond ton, som vanligen åstadkoms genom blekning. En något gråare naturlig blond hårfärg är askblond, som också benämns cendré eller vardagligare råttfärg.

blondinbakifran.jpg

Hur uppstod blondiner, sett till hårfärgen? Blont hår i Europa är resultatet av en senkommen genetisk mutation för cirka 11 000 år sedan (då människan redan hade varit omkring 30 000 år i Europa), förmodligen i eller i närheten av de områden i norra Europa där den blonda hårfärgen är vanligast än idag: Skandinavien, Finland, Baltikum och i de länder med slaviska språk som ligger längst västerut.

Liknande studier av blå ögon visar att även denna mutation uppstått ungefär vid samma tid. Mutationer som förändrar hår- och hudfärg har alltid varit framgångsrika bland människor. Att inte denna eller dessa små mutationer försvann förklaras med bristen på män i det farliga jägar- och samlarsamhället. Blonda kvinnor ska enligt denna teori ha haft det lättare att locka till sig män än de mörkare kvinnorna i jägarsamhället, något som benämns sexuell selektion.

Först på 1900-talet spred sig blondinens rykte utanför Europa – och blev en del av den amerikanska kulturen år 1925, då Anita Loos bäst­säljare ”Herrar föredrar blondiner” kom ut. Efter filmatiseringen av filmen år 1953 med Marilyn Monroe i huvudrollen fick blondiner en fast stämpel som dumma.

Oki, en vits bara:
Blondinen som vann på roulette
– Och vad ska du göra med 100 000 kronor?
– Jag ska ta ett körkort och sen ska jag shoppa för resterande 500 kr!

Och enligt forskare så – utan att vara medvetna om det imiterar och gestaltar vi våra egna fördomar. Möter vi någon vi tror är dum, blir vi själva dummare.

Nej, en vits till.
En blondin går med en gris under armen. Hon passerar en person som frågar:
– Var fick du tag på den där?
– Den vann jag på bingo, svarar grisen.

Förlåt, men vi alla vet ju att man får skämta om mycket och sanningen bakom vet vi nu 🙂
Fastslår sålunda att hårfärgen är oviktig, och märkligt nog har oftast mannen lämnats utanför även om de är blonda. Märk – blondiner kan 🙂

Källor:
varldenshistoria.se
sv.wikipedia.org
roliga-skamt.se
aftonbladet.se
knep.se

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.