Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Finns det – dummare djur än andra? Och om, vad är då dum?

crow

Kryptisk fråga då det största rovdjuret anses vara människan, men generellt så med vår syn på smarthet, skiljer djuren sig åt? Först – alla däggdjur är jämnvarma, ger ungar di (mjölk) och alla utom kloakdjuren föder levande ungar (till skillnad från att lägga ägg). För närvarande är omkring 5 400 arter kända, vilka fördelas på cirka 1 200 släkten, 153 familjer och 29 ordningar. De flesta däggdjuren lever på land men flera arter förekommer i vattnet eller i luften.

Kort sammanfattat – det största däggdjuret, blåvalen, kan bli 30 meter långt och väga 150 ton och är det största kända djuret. Till de minsta däggdjuren räknas idag trynfladdermus (Craseonycteris thonglongyai) och flimmernäbbmus (Suncus etruscus) med en genomsnittlig vikt av bara två gram och en längd av omkring tre centimeter.

Och så, man kan inte exakt bestämma intelligensen hos ett djur eftersom vi mäter intelligens av ett djur i förhållande till mänskligheten. Vi kallar djur dumma eftersom de inte faller in i våra egna förgreningar av intelligens. Så eftersom vi inte vet standarden på intelligens för olika djur kan vi inte dra slutsatsen att de är dumma eller smarta i förhållande till sin art. De flesta forskare tror att människans överlägsna intelligens inte är fundamentalt olik djurens, utan att vi bara har utvecklat den till betydligt högre nivåer.

Många djur uppvisar således intelligenta drag genom att använda verktyg, kommunicera med varandra, samarbeta eller visa omsorg om andra artfränder, men människan gör detta i betydligt högre grad. Jag tänker alltid på fladdermöss som finns i massor och alla är utrustade med någon form av ”mörkerradar”.

Åsnor finns i gamla historier att de är dumma jag tycker de är smarta då de ofta vägrar det hästar ofta gör genom påverkan. Så varför detta oförtjänta rykte?

Säkert för att de är ganska envisa djur, och uthålliga. Det är ju det som är en fantastisk finess när man använder de som bruksdjur. De klarar både dåligt bete och näringsfattig mat. De är bra på det sättet att de bär och bär och bär och bär, för att de är så uthålliga. Tyckte en expert.

Delfinen har sedan flera decennier klassats som ett av jordens smartaste djur. Delfinforskarna för fram flera argument för att delfiner är förmögna till komplicerad kommunikation och att de till och med kan känna igen sig själva i en spegel.

Tron att en guldfisk bara har tre sekunders minne är felaktig, säger doktor Phil Gee, psykolog vid Plymouths universitet, som gjort en rad experiment med guldfiskar. Han upptäckte att fiskarna kan minnas saker i upp till tre månader. Fiskarna kunde dessutom lära sig att trycka på små handtag för att få mat. Lika smarta som fåglar. Det placerar dem intelligensmässigt på samma nivå som både fåglar och små däggdjur. Det visar att fiskarna hade inlärningsförmåga och tidsuppfattning.

Fiskar är intelligenta, men kanske inte nödvändigtvis på samma sätt som vi människor. Det säger professor Felicity Huntingsford som forskar på fisk på Glasgows universitet. Hon har bland annat visat att fiskar har olika personligheter. Om karpar blir stressade av att till exempel få för lite mat reagerar vissa individer genom att bli aggressiva och slåss för maten medan andra undviker konflikten och istället blir mer taktiska för att få den. Kokosnötsbläckfisken bär omkring på två halva kokosnötter och sätter ihop dem till ett hus, i vilket den gömmer sig när fara hotar. Smart!

Däggdjur är kloka, fåglar är dumma?

I en lång rad försök har nu fåglar visat talanger, som på flera områden matchar schimpansernas. Genom att studera duvan har man funnit att de kan känna igen hundratals bilder även efter att många år passerat, vilket tyder på att de har ett mycket bra minne. Inte minst har duvan sållat sig till den lilla skara djurarter som känner igen sig själv i spegeln och kan göra flera saker samtidigt för att spara tid. Duvor har även ett extremt bra navigeringssystem som gör att de alltid hittar hem, vilket är anledningen till att de bland annat användes under första världskriget som brevduvor.

Läste om en forskning från Nya Zeeland som visar att kråkor är ungefär lika intelligenta som en sjuåring, vilket skulle göra den olycksbådande fågeln till en av världens mest intelligenta djurarter. Kråkor kan liksom papegojan lära sig att härma språk, lära sig räkna samt skilja på olika former.

I Japan har en grupp kråkor observerats som hämtar nötter och släpper dem över en bilväg så att bilarna ska knäcka de hårda skalen. En del kråkor har även lärt sig att släppa nötterna över övergångsställen och sedan hämta nötterna i lugn och ro när det är grön gubbe. Briljant!

Jag har själv sett på större vägar hur ex hökar väntar på att mindre djur ska bli påkörda som de kan fånga efter.

Råttornas psyke liknar människans på många sätt och de besitter en mental förmåga som kallas metakognition, en förmåga som bara påträffats hos människan och ett fåtal andra arter. Med hjälp av sitt utmärkta luktsinne kan råttor upptäcka landminor och bomber precis som en hund. Råttor reagerar även på stress, uppvisar tecken på att kunna känna ånger och att sörja, precis som vi gör. Det är heller ingen slump att råttan har koloniserat varenda kontinent förutom Antarktis, då de är otroligt anpassningsbara och uppfinningsrika.

En del forskare menar till och med att grisen är smartare än både hundar och katter, och har i studier visat sig kunna lära sig nya uppgifter lika snabbt som schimpanser. Grisarna, som ironiskt nog är ett av de renligaste djuren i världen, är mycket anpassningsbara och uppvisar komplexa sociala beteenden. Man har till och med funnit suggor som sjunger för sina ungar när de diar. En annan gris förbryllade forskarna när den lärde sig spela ett tv-spel utformat för schimpanser. Grisar rockar fett!!!

Så vår trotjänare, hunden, platsar naturligtvis med på listan över världens mest intelligenta djur, och rasen Border Collie sägs vara den allra smartaste. Hundar är inte bara lättlärda och nyfikna på sin omgivning, de anses även ha en hög emotionell intelligens och kan till exempel lära sig konceptet att peka.

Man har även stött på att det finns höns som visar empati, får som har ett superminne och kor som löser problem. Senaste åren har forskning visat att djur är smarta.

Söker man på google möts man av en del som anses ”dummare”, domesticerade kalkoner, får, afghanhundar, kor, och flera andra, men mer mänskliga reflektioner utan forskning.

I en artikel i USA Weekend rankar den brittiska etologen Jane Goodall de tio smartaste djuren på jorden, som motsats. Överst på listan kommer aporna – kanske föga förvånande, eftersom Goodall studerat schimpanser sedan 1960.

Sedan följer valar/delfiner, elefanter, papegojor och hundar/katter. Om detta kan man tycka vad man vill. Jag underskattar inga djur, alla har sina gåvor och med rätt bemötande kan man nog nå mer nära kontakt än man kan tro.

Historiskt har ju krokodiler, sköldpaddor m.m. visat sig kunna leva längre än andra, men det har nog med generna att göra. Djur är fascinerande för att de skiljer sig från oss.

Källor:
svt.se
sw.wikipedia.org
illvet.se
aftonbladet.se
djurskyddet.se
ask.metafilter.com
quora.com
gp.se
alltomvetenskap.se
listor.se

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.