Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Cancern tog Linda Haglunds liv, friidrottsstjärnan vars rekord ännu står sig…

lindah

Linda McTear (f.d. Haglund) dog i lördags på Södersjukhuset i Stockholm. Idag kan vi höra och se i media om hennes sista tid, men också om hennes kamp. Jag minns Mästarnas Mästare där hon deltog, en kvinna som gav allt i idrotten.

Fakta: Linda Haglund, under senare år Linda McTear, friidrottsstjärnan var en av de berömda ”56:orna”, född Haglund 15 juni 1956 i Enskede i Stockholm, död 21 november 2015. Under karriären var hon en klippdocka och förebild – men det sista levde hon ensam. Hennes professionella sätt var ovanligt i Sverige på 70-talet. Hon slogs för att kvinnliga idrottare skulle ha samma förutsättningar som de manliga. Hon fick sponsoravtal, vilket var ovanligt för kvinnor på den tiden och var med om att lansera det lilla, nya sportmärket Nike i Sverige.

Haglund var under tiden som aktiv den mest firade och framgångsrika svenska sprintern, med flera framgångar vid internationella mästerskap på distanserna 60 meter, 100 meter och 200 meter. Haglunds personliga rekord på 100 meter (11,16 sekunder) och 200 meter (22,82 sekunder) är också fortfarande gällande svenska rekord.

Hon har bland annat vunnit inomhus EM på 60 meter, varit fyra på OS 1980 och tagit sju SM-guld på 100 meter och fem guld på 200 meter. 1978 utsågs hon till ”Årets Idrottskvinna” och 1981 fick hon Victoriastipendiet.

Tråkigt var att hennes karriär tog en dramatisk vändning 1981. I samband med SM i friidrott testade hon positivt för dopning. Haglund hade tagit anabola steroider. Hon har alltid nekat till att dopningsintaget var medvetet och istället angivit sin dåvarande tränare Pertti Helin som den som skulle ha givit henne anabola steroider under förevändning att det rörde sig om vitamintabletter.

Noterbart är att flera av hennes rekord står sig ännu år 2014 (Sv. Friidrottsföbundets hemsida). Haglund stängdes därefter av från allt tävlande i ett och ett halvt år. Haglund frikändes av Svenska friidrottsförbundet men inte av internationella friidrottsförbundet (IAAF).

I ett försök att rentvå sig från dopingdomen förde hon och friidrottsförbundets ordförande Hans Holmér hennes talan i Kingston, Jamaica, inför 19 internationella friidrottsdelegater. Efter avstängningen lyckades Haglund inte komma tillbaka och 1984 slutade hon tävla. Hennes tränare ska ha tagit på sig detta också, att han gav henne detta utan hennes vetskap. Detta var under alla år ett öppet sår för Linda.

Efter karriären gifte sig Linda Haglund med den amerikanske sprintern Houston McTear och tog hans efternamn. De två hade dock inte varit ett par på många år.


Houston McTear gick bort den första november till följd av lungcancer, tre veckor före, märkligt…

Hur snabbt allt kan ske visar att hon först i måndags kände sig allmänt dålig och med värk, ryggen hade varit besvärlig en tid – kanske beroende  på gamla skador och all träning. Så det blev tvunget att åka ambulans till sjukhuset.

Där visade det sig hon hade en propp i ena lungan och man hittade dessutom cancer i stora delar av kroppen enligt hennes två år yngre bror Jimmy Haglund. Och denna fruktansvärda sjukdom tog hennes liv samma vecka, på lördagen.

Vad få visste var att hon var blind på ena ögat. Hon var född med en skada på ögat, hade jättedålig syn och fick ej köra bil längre när det var dimmigt och för att hon ej hade någon bra avståndsbedömning. Balansen var ej så bra och hon hade balansrubbningar…

Det känns tragiskt, som ofta, när allt oväntat sker, om än i skymundan. En svenska som gjorde sig känd för sin fighting spirit och satte svenska tjejer på friidrottskartan. RIP.

Källor:
aftonbladet.se
sv.wikipedia.org
svt.se
cdon.seexpressen.se

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.