Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Margaretha Krook, en av vår tids största inom teater & film…

krookenz

Erkänt bra skådespelerska, film och teater. Jag tänker på nyårsafton, Morrhår och ärtor, teatern då och hennes utrop ”Ta ‘rej i brasan!” i sketchen Skattkammarön i TV-programmet Estrad 1967.

Margaretha Krook, eg. Margaretha Knutsdotter Krook Hammar, född 15 oktober 1925 i Stockholm, död 7 maj 2001 i Stockholm, var en av 1900-talets mest älskade och respekterade skådespelerskor med talang för såväl dramatik som komik.

Sketchen kan ses på: LÄNKEN
www.youtube.com/watch?v=9peNmBMP12Y

Margaretha föddes i Stockholm men växte upp i Norrtälje. Efter en sejour som flygvärdinna efter andra världskrigets slut flyttade hon från Rom till Stockholm, och utbildade sig till skådespelare vid Dramatens elevskola. Dramaten, formellt Kungliga Dramatiska Teatern, är Sveriges nationalteater för det talade dramat. Dramaten grundades år 1788 av Gustav III.

Citat Margaretha:
”Jag är en ganska besvärlig person.”

Hon gjorde även ett flertal komiska roller och förekom i flera av Tage Danielssons filmer som Släpp fångarna loss, det är vår! (1975) och Picassos äventyr (1978). Nyårsaftnarna 1997 – 2000 reciterade hon Alfred Tennysons Nyårsklockan på Skansen, också direktsänt i Sveriges Television. Hon ansåg vid intervjuer att allt hon gjort, inte var värt mödan.

”Margaretha Krook har nu knappast gjort det lätt för sina levnadstecknare, hon var ytterst förtegen om sig själv och sitt liv och gav bara ett fåtal större intervjuer. Många talar om hennes ”skygghet” och ”hemligheter” – som om det vore ett mysterium att en känd person inte vill dela vardag och själsproblem med hela journalistkåren.” (dn.se)

Var gift med Stig Hammar 1956 – 1981, 1 barn, Lotta Krook (Hammar). Skådespelerska (film- och tv-roller 1979-1989). Född Nina Charlotte Hammar 1957-08-29, i Västerleds församling, Stockholm. Skådespelerska (film- och tv-roller 1979-1989).

Margaretha Krook avled av cancer på Ersta sjukhus i Stockholm 2001. Krook begravdes i juni 2001 på Galärvarvs-kyrkogården i Stockholm.

Strax efter hennes död uppfördes en staty utanför Dramaten i Stockholm föreställande skådespelerskan. Statyn, som hålls ständigt uppvärmd, skapades på initiativ av Marie-Louise Ekman. Den står vid det hörn där Margaretha brukade stå och röka innan föreställningarna.

Källor:
imdb.com
sv.wikipedia.org
dn.se

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.