Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Modigaste kvinnan i Mexiko, 25 år och namnet – Marisol Valles Garcia…

marisol

Kriget mellan knarkhandlare och Mexikos regering kräver ständigt nya offer. Poliser och civila mördas. Marisol Valles Garcia är, nu var, en 21-åring som inte lät sig skrämmas. Hon blev polischef när ingen annan vågade.

Marisol Valles Garcia, född 1990, 25 år, var polischef (tidigare polissekreterare) i Práxedis G Guerrero, en liten stad i delstaten Chihuahua, Mexiko – en av landets mest våldsdrabbade platser, allt sedan Mexikos president Calderon förklarade krig mot knarkkartellerna under 2006, då landets dödssiffra i samband med narkotikabrott var ca 30 000, borgmästare och poliser har dödats.

Hon blev världskänd, kriminologistudenten Marisol, då hon tog jobbet som chef. Hennes föregångare mördades i juli 2009. Värst drabbat är gränsstaden Ciudad Juárez, där 3 111 personer dog en knarkrelaterad död 2010.

I början av oktober 2010 – hittades Tancítaros borgmästare Gustavo Sánchez ”ihjälslagen med händerna bundna bakom ryggen. Invald i januari, hade han konstaterat att rädslan finns alltid där, men om du har mod och en önskan att ge ditt bidrag, som uppväger rädslan”.

Efter ett år utan en polischef, var den enda person villig att acceptera jobbet då – 20-åriga Marisol Valles Garcia, som var en student som arbetade på en examen i kriminologi vid universitetet i Guadalajara. Hon svor eden 18 oktober 2010. Detta har uppmärksammats internationellt, och har lett till nyhetsmedier att kalla henne ”modigaste kvinnan i Mexiko”.

Valles Garcia är gift och mamma till en pojke. Hon uppges tagit jobbet för att ändra hur hon upplever situationen. ”Vi är alla rädda i Mexiko nu. Vi kan inte låta rädslan få oss ge upp”, sa hon efter att ha svurit eden som chef.

Hon har gjort klart att hon inte tänker ta sig an knarkbossarna som är orsaken till regionens våldsspiral. ”Hur skulle vi kunna bekämpa något så övermäktigt? Hur skulle en liten stad som vår kunna göra det?” Ansvaret för att bekämpa knarksmugglarna lägger hon på de federala myndigheterna.

Stadsdelen där hon arbetade har 9 148 invånare och en polisstyrka på nitton personer. Valles sa att hon avsett att anställa fler kvinnor och fokusera på samhällsengagemang och förebyggande åtgärder. I det angränsande Juárez, har hon det legendariska smeknamnet ”La Adelita”. Och hon vill skicka ett nytt budskap till den våldsdrabbade regionen. Hon har rekryterat ett helt kvinnodominerat team som inte bär vapen. Kvinnor är mer ödmjuka, mer förstående och kan med empati hitta fler lösningar.

Om folk tror att man kan bekämpa våld med mera våld får det stå för dem. Vårt fokus är att sprida värderingar, har hon uttryckt. Ord värda tänka på idag?
Kurage i en tuff värld!!!

Som ofta, det tråkiga, i mars 2011, avskedades, slutade hon från sin tjänst efter att ha misslyckats att visa upp ”resultat” (?). Valles och hennes familj flydde till USA där de för närvarande söker asyl. Många vill nog få bort ”bra människor”.

Inom två veckor sedan hon hade börjat sitt jobb började Valles Garcia ta emot hotfulla telefonsamtal med erbjudanden att arbeta för karteller. Den 1 mars 2011 fick hon ett hot om kidnappning från en man som hade trakasserat henne i nästan fyra månader. Samma dag flydde Valles Garcia och hennes familj flydde till Amerika för att söka asyl.

Hon har sedan dess fått ett arbetstillstånd i Amerika. Hon är för närvarande troligen bosatt i El Paso, Texas.

En pjäs som heter ”So Go Ghosts of Mexico” av Matthew Paul Olmos, baserad på hennes erfarenheter, gick på La MaMa Experimental Theatre Club, Manhattan, i april 2013.

Sedan 2011-2012 finns inga uppgifter och det kan man förstå.

Källor:
metro.se
facebook.com
NY Post
en.wikipedia.org
huffingtonpost.com

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.