Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Klappmyts eller blåssäl, en sort du ej kände till och udda är den…

klamyts
En säl-synt säl som inte heter blå utan blås 🙂

De konstiga sälarna hittar man i små områden runt Nordatlanten och de har blivit offer för en extrem jakt. Namnet blåssäl hänvisar till hannens underliga parningsbeteende. För att imponera på honorna blåser han upp en röd ballong som kommer ut ur ena näsborren.

Tyvärr har klappmytsen varit utsatt för hård kommersiell jakt och det verkar som om de har minskat kraftigt i antal. Hanen använder detta även för att kommunicera.

Hannarnas puckel bildas när hannen är cirka fyra år gammal och gör i uppblåst tillstånd att djurets huvud uppfattas som upp till fyra gånger större. Puckeln används också för att imponera på, och skrämma bort, andra hanar under parningstiden.

Den har en grå, blå och svart päls. Honan föder sin enda unge ute bland lösa isflak. Ungen får di i endast fyra dagar, vilket är världsrekord bland däggdjuren i kortast digivning-speriod.

Individerna lever allmänt ensamma och de bildar inga kolonier. Trots detta koncentrerar de sig i fyra regioner vid parningen. Dessa ligger väster och öster om New Foundland, i Davis sund mellan Kanada och Grönland samt kring Jan Mayen öster om Grönland.

hoodedseal1

Latinska – Cystophora cristata är ett djur som tillhör familjen öronlösa sälar.
Hannar blir mellan 2,5 och 2,7 meter långa och väger mellan 200 och 400 kg, honorna är något mindre. Klappmytsen lever på isflak även norr och öster om Kanada samt vid Island. Individer som kommit vilse har dock hittats norr om Alaska, nära Florida, vid floden Jenisejs mynning, i Storbritannien och Portugal.

På grund av dess tran och ungdjurets blå päls jagades klappmytsen hårt under 1800-talet och 1900-talet. Fortfarande på 1970-talet dödades cirka 36 000 individer årligen. Numera jagas uppskattningsvis ca 5000 djur per år. Beståndet har återhämtat sig och arten räknas inte längre som hotad. Populationen uppskattades 1993 med 500 000 till 600 000 individer.

När jag läst om denna så har en unge ex synts 2012 i Spanien, mycket sällsynt och folk gav den ett eget smeknamn. På Island kan den dyka upp, men även det ovanligt. På engelska heter den Hooded seal och den är fin utom när den ser ut som den lirar basket 😀

Källor:
vetallt.se
facebook.com/VarldsnaturfondenWW
sv.wikipedia.org

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.