Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Allt om Sting, stor artist och stor i sin – för hjälp åt utsatta…

sting

Som ofta heter artister något annat än sitt korta artistnamn – och Sting heter Gordon Matthew Thomas Sumner, född 2 okt 1951. Sting, är en engelsk musiker, singer-songwriter, aktivist, skådespelare och filantrop. Har en lång solokarriär, men han var den huvudsakliga låtskrivaren, sångaren och basisten i kända rockbandet The Police.

Visst minns du hiten ”Every Breath You Take” årgång 1983? Förutom sång spelar han – basgitarr, gitarr, kontrabas, keyboard, saxofon, luta.

Han har varierat sin musikstil under hela sin karriär, som innehållit inslag av jazz, rock, reggae, klassiskt, new age och worldbeat i sin musik. Som musiker i The Police har Sting fått 16 st. Grammy Awards för sitt arbete och en Oscarsnominering för bästa sång. Han är medlem av både Rock and Roll Hall of Fame och Songwriters Hall of Famer.

Citat Sting:
”I quite like mistakes. I think they’re human.”

Sting föddes i Wallsend, Newcastle i England, den äldsta av fyra barn till Audrey (född Cowell) frisör, och Ernest Matthew Sumner, mjölkbud och ingenjör. En ung Gordon hjälpte ofta sin far med den tidiga mjölkleveransens rundor och hans ”bästa vän” – var en gammal spansk gitarr med fem rostiga strängar som hade lämnats kvar av en farbror som hade emigrerat till Kanada. Han smög ofta in på nattklubbar som lite äldre, på ex. klubben A-Go-Go, där han kollade in Cream och Jimi Hendrix, som senare skulle påverka hans egen musik. Jobbade som busskonduktör, konstruktionsarbetare och sedan som skollärare i Cramlington i två år.

Hans första musikjobb – var där han kunde få ett i jobb. Han jobbade i jazzband på kvällarna, helger och under raster från college och från undervisningen. Han fick sitt smeknamn efter att han använt en svart och gul tröja med tunna ränder medan scenen med Phoenix Jazzmen. Bandledaren Gordon Soloman tyckte att tröjan fick honom att se ut som ett bi, och – fick smeknamnet ”Sting”.

I januari 1977 flyttade Sting till London och strax därefter gick han Stewart Copeland och Henry Padovani (som snart ersattes av Andy Summers) för att bilda New Wave-bandet The Police, mellan 1978 och 1983 släppte de fem album som blev listettor. Ursprungligen var det ljudet av punk, men snart bytte de till reggaeinfluerad rock och minimalistisk pop. 1988 gjorde han låtar på spanska och portugisiska.

1983 bestämde sig Sting köra solo, hans första soloalbum var 1985’s ”The Dream of the Blue Turtles”. Karriären fortsatte, han gjorde en del jobb med ex Dire Straits. 1984 gjorde han ”Do They Know It’s Christmas?” med Band Aid för att lindra fattigdomen i Afrika. 1987 gjorde han låten ”Be Still My Beating Heart, tillägnad sin mor, som nyligen dött. Hans album ”The Soul Cages” från 1991 var tillägnad hans nyligen avlidne far och fick så småningom platina. Han och Mary J. Blige vann en Grammy för sin duett, ”Whenever I Say Your Name”.

Hans självbiografi ”Broken Music” publicerades 2004. Han inledde en turné med Annie Lennox. Miljöaktivist är han och han fortsatte med sitt engagemang i Live Aid. Den 11 februari 2007 återförenades han med de andra medlemmarna i, The Police Reunion Tour. En turné på över ett år, i Europa, Sydamerika, Australien, Nya Zeeland och Japan. Den sista konserten var på Madison Square Garden den 7 augusti 2008, under vilken hans tre döttrar dök upp med honom på scenen.

I oktober 2009 spelade han själv igen en konsert i Tasjkent, Uzbekistan, på en konst-och kulturfestival. Kritik efteråt för man ansåg han fick mycket bra betalt, då han ändå var sponsrad av UNICEF. Han har medverkat i film, teater och i radio m.m. Kan hm ses naken i ”Fledge in The Grotesque” (1995).

Miljöaktivisten – engagemang tidigt för de mänskliga rättigheterna, Human Rights (1981) ex i Kina, Amnesty International. 1988 släppte han singeln ”They Dance Alone” som en sorts krönika i den svåra situationen för mödrar, hustrur och döttrar till ”de som försvunnit”, politiska motståndare till regimen som dödades av Pinochets regering i Chile.

Senare framförde han låten på scener i Chile och Argentina, dansande med de drabbades närstående. Han har sagt att det var ett av de mest gripande ögonblicken i hans liv. Med bl.a. sin fru Trudie Styler grundade Sting . Rainforest Foundation fund – hjälp till att rädda regnskogarna och skydda rättigheterna för ursprungsbefolkningarna som bor där.

En art av colombiansk lövgroda, Dendropsophus stingi, uppkallades efter honom, ett erkännande av hans ”engagemang och ansträngningar att rädda regnskogen”. Stort!!! Han har fortsatt för alla möjliga och omöjliga projekt för, anhöriga till offren för terrorattackerna i USA, drabbade av jordbävningen i Indiska oceanen och flodvågorna etc Under 2008 Sting bidragit till ett musikalbum som heter Songs for Tibet  för att stödja landet och den nuvarande Dalai Lama Tenzin Gyatso.

Lite om hans privatliv som avslut. 1980 flyttade han till Galway på Irland av skatteskäl hm. Sting gifte sig med skådespelerskan Frances Tomelty från Nordirland, 1976 -1984, de fick två barn: Joseph (född 1976) och Fuchsia Catherine (aka ”Kate”, född 1982).

År 1982, kort efter födseln av sitt andra barn, började han leva med skådespelerskan (senare filmproducenten) Trudie Styler. Paret gifte sig (troligen) så småningom i augusti 1992. Sting och Styler har fyra barn: Bridget Michael (aka ”Mickey”, född 1984), Jake (född 1985), Eliot Pauline (smeknamnet ”Coco”, född 1990), och Giacomo Luke (född 1995).

Sting äger flera hem över hela världen, inkl. en elisabetiansk herrgård, Lake House nära Salisbury, Wiltshire, en stuga (hus) på landet i Lake District, en lägenhet i New York, ett strandhus i Malibu, en stor gård i Toscana, två fastigheter i London: en lägenhet på The Mall, ett äldre radhus i Highgate. Han äger också bostäder i Västindien, däribland ett i den exklusiva gemenskapen på Casa de Campo, Dominikanska Republiken.

Enligt en intervju sägs han ha valt ett träd på gården Lake House som han vill bli begravd intill. Hans förmögenhet uppskattades till ca 10 miljoner pund  2010-2011. Vem säger en miljöpartist måste vara fattig?

För att hålla god fysisk form, sprang Sting 8 km per dag och utförde aerobics tidigare, senare började han med yoga regelbundet. Sting har infört en del aspekter av vegetarianism i sin diet, men nu äter han kött som han själv föder upp.

Official Site and Official Fan Club –
http://www.sting.com/

Under 2010-2011, fortsatte Sting med sin Symphonicity Tour, i Sydkorea, Japan, Australien, Nya Zeeland, Sydamerika och Europa. En man som fortsätter med sin musik, reser och engagerar sig, syns i filmer m.m.

En aktiv man som också gjort en del märkliga saker, men så mycket gott avgör, det andra noterar jag ej  🙂

Källor:
askmen.com
en.wikipedia.org
sv.wikipedia.org
sting.com

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.