Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Terrorn i Paris, 13/11-2015, läs mer om vad IS är…

paaris2015

Efter gårdagens terrorattacker i Paris undrar många vad IS är. Läs mer, om denna sunnimuslimska terrororganisation med många namn, i Sverige benämns den nu oftast IS, tidigare Isis, på engelska ibland Isil och på arabiska Daesh. Den beräknas ha 15 000 soldater enligt FN. Fredagens attacker i Frankrikes huvudstad har f.n. krävt över 120 dödsoffer. Och det tog inte lång tid innan sympatisörer till terrorgruppen Islamiska Staten (IS) flockades på sociala medier. En vanligt förekommande hashtag som anhängarna använder sig av är ”Parisisburning”.

”Å korsfarare vi kommer till er med bomber och gevär. Vänta på oss”, skriver en person enligt Washington Post. En del av inläggen innehåller dessutom bilder från attentatsplatserna. Men hashtaggen används huvudsakligen för att fördöma dåden.

Den sunniextremistiska rörelsen existerade under lång tid som en del i al-Qaidas nätverk, men bröt sig loss 2013 under namnet Isis (Islamiska staten i Irak och Syrien). I slutet av juni bytte den sunniextremistiska rörelsen namn från Isis till IS (Islamiska staten) – då de raderat ut gränsen mellan Irak och Syrien.

IS ledare Abu Bakr al-Baghdadi omger sig med flera kompetenta höga officerare från Saddam Husseins tid som sannolikt utformar organisationens framgångsrika militärstrategi.

IS politiska mål handlar i första steget om att upprätta ett sunnimuslimskt kalifat i det som i dag är Syrien och Irak. Det finns till och med ett anspråk på att omfatta en rad andra länder som Israel, Jordanien och Libanon. Kalifatet är bara i uppbyggnadsstadiet.

I juni utropade man officiellt detta kalifat som enligt IS stora manifest så småningom till och med ska omfatta hela den muslimska världen.

IS gör också anspråk på att ensamt företräda den internationella jihadismen, det vill säga idén om att sprida islam med våld, vilket har skapat fiendskap till andra jihadistgrupper. al-Qaida och IS har helt brutit kontakten.

Det som skiljer IS från al-Qaida och andra extrema militanta grupper är just tanken på att på ett tidigt stadium skapa en stat. al-Qaida har ägnat sig åt terrordåd och har bara en långsiktig plan skapa ett kalifat. Men IS vill skapa det här och nu. Detta ovan enligt svt.se.

I Syrien finns en syrisk milis YPG som bekämpar IS. Det som särskilt stärker IS är att de är skickliga propagandister. Deras propaganda når unga muslimer i väst. IS verksamhet anses idag mest inriktad på att behålla sitt kalifat – inte att verka utomlands. Det finns flera tusen muslimer från väst som slåss för IS. (svt.se, 2014).

Kopplingar till Europa?

Den 22 september 2014 rapporterades det om att en terrorcell med kopplingar till Is hade sprängts i Europa. Ett äkta par och en annan person arresterades i Belgien, en person i Nederländerna och en i Turkiet. Enligt en rådgivare till Libyens regering smugglas IS-krigare av människosmugglare över Medelhavet som flyktingar till Europa. Den brittiske utrikesministern William Hague uppgav att cirka 400 av landets medborgare kunde ha anslutit sig till jihadisterna i Syrien.

När Taimour Abdulwahab den 11 december 2010 sprängde sig själv vid Drottninggatan i Stockholm refererade han också till IS. Ett öppet brev som Abdulwahab hade skrivit skickades ut strax innan självmordsbombningen. I det stod det att ”Nu har islamiska staten uppfyllt vad de har lovat er. Vi finns nu här i Europa och i Sverige, vi är en verklighet, inget påhitt, mer vill jag inte säga om detta”. (sv.wikipedia.org).

Idag?
Några tiotal meter från konserthallen Bataclan ligger sönderklippta kläder och skor från offer. Blod i rännilar på gatorna har fortfarande inte torkat. På platsen har flera lagt blommor. En dag i sorg och nya uppgifter ramlar in hela tiden…

Källor:
svt.se
dn.se
sv.wikipedia.org
aftonbladet.se

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.