Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Sturkö ö i Blekinge som är värd ett besök vid en resa söderut…

sturkö

Sturkö är en tätort på – ön Sturkö i Karlskrona kommun i Blekinge län och är den största av öarna där och den fasta befolkningen uppgår till ca 1500 personer. Här finns livsmedelsaffärer, rökeri och bensinstation. Vidare finns handelsträdgård, örtagård, flera caféer och en camping dit du kan ta dig om du besöker. Bara ett tips! Tätorten Sturkö samt kyrkbyn Uttorp ligger på ön.

Vad väntar dig?
På sydvästra delen av ön finns stora skogsområden och gott om promenadstigar. På olika platser i skogen möter man gamla vattenfyllda stenbrott och mer eller mindre överväxta skravelhögar från stenindustrin som upphörde på 1940-talet. Även om Tjurkö var centrum för verksamheten, fanns det en del verksamhet även på Sturkö främst under början av 1900-talet.

Historik finns med av intresse! Man tror att Sturkö var bebott redan under tidig vikingatid. En silverskatt från 1000-talet upphittad vid Skällö visar på detta, och de s k ”hedningakåsarna” som ligger en bit upp på land, skvallrar också om tidiga bosättningar. (kås är – tilläggsplats för båt), platserna kan du läsa om nedan. Kyrkan är från sent 1800-tal, och står på den plats där den gamla medeltidskyrkan, helgad åt sjöfararnas skyddshelgon S:t Gertrud, tidigare fanns.

Sturkö socken består av ön Sturkö med flera mindre öar och skär. På Sturkö finns odlingsbygd i norr och öster, medan skär och andra öar till större delen besår av kala klippor.

Stenåldersboplatserna är kända bl.a. vid Abrahamsäng, Ryd och Skällenäs. Flera järnåldersgravar har återfunnits och vid Skällenäs/Grytön finns en runsten, Sturköstenen. I havet utanför Bredavik har man funnit överdelen av ett svärdsfäste av guld och inlagda stenar

Ön har landförbindelse över öarna Skällö, Knarrholmen och Senoren till Möcklö. Sanda är en av öns byar med en liten fiskehamn och ligger på öns nordvästra del. Söder vid sanda finns broförbindelse till Tjurkö samt den större fiskhamnen Eknabben. Bron och den tillbyggda hamnen tillkom 1959 och invigningen förrättades av konung Gustaf VI Adolf med sin gemål Louise.

I byn Uttorp finns kyrkan och en campingplats. I byn Kullen finns affär och skola samt en restaurerad väderkvarn. Ortens näringsliv har domineras av fiske, jordbruk och service. Och – Sturkö har en egen flagga med en stork som symbol.

År 2006 upphittades ett av Sveriges äldsta skeppsvrak utanför Sturkö, vraket tros vara från 1200-talet. Skäl besöka, ja om du gillar resa runt i Sverige…

Källor:
skargarden.net
sturko.org
sv.wikipedia.org

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.