Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Ett av världens mest glesbefolkade områden i något land är Grise Fiord…

GriseFiord

Vad vet vi om denna ödsliga plats? En plats som är extremt glesbyggt. Grise Fiord (inuktitut: Aujuittuq (plats som aldrig töar)) är ett inuitiskt litet samhälle med 141 invånare (2006), 130 stycken 2011. Det ligger på södra udden av Ellesmere Island i norra Kanada, i regionen Qikiqtaaluk i Nunavutterritoriet. Trots dess lilla befolkning är byn det största samhället på Ellesmere Island. Nunavut är en av världens mest glesbefolkade områden i något utvecklat land. Grise Fiord är den största av tre permanenta bosättningar på ön och ligger 1 160 kilometer norr om norra polcirkeln.

Namnet Grise Fiord är givet av norrmannen Otto Sverdrup (norska: Grisefjorden) grisinlopp) under en expedition kring år 1900. Han skall ha tyckt att valrossarna på platsen lät som grisar.

Grise Fiord har polarklimat vilket innebär att det faller mindre än 250 millimeter nederbörd per år och att temperaturen håller sig under 0 °C – TIO månader. I den varmaste månaden juli klättrar temperaturen normalt inte över 5 ºC. De kallaste vintermånaderna har temperaturer på omkring -30 ºC.

Befolkningen i Grise Fiord minskar, och husen är av trä och byggda på plattformar för att klara av frysning och upptining av permafrosten. Jakt är fortfarande en viktig del av livsstilen av mestadels inuiter. Kvotsystem låter byborna att leverera många av sina behov från populationer av sälar, valrossar, narvalar och vitval, isbjörnar och myskoxar. Ekoturismen utvecklas, som människor kommer att se den spektakulära norra djurlivet finns på Ellesmere och omgivande öar.

Det finns inga anslutande vägar på Ellesmere Island, så Grise Fjord är ansluten till resten av världen genom en liten landningsbana (Grise Fiord Airport) 510 meter i längd. Det är en av de svåraste ställena för flygplan, och det varnas att endast mycket erfarna piloter och plan kan landa där.

För lokala behov? Byborna använder terrängfordon på sommaren och snöskoter på vintern. Små båtar används på sommaren för att nå jaktmarker, eller jakt på havsdäggdjur på havet. En gång om året kommer stora fartyg (sealift) med förnödenheter och bränsle.

Det är då under sommaren när packisen drar norrut och lämnar öppet vatten som de anländer. 95% är inuiter, språken inuktitut, engelska. De första var Paleo-Eskimo, alla levde på södra delen av Ellesmere Island.

I ordning: Paleo-Eskimo Kultur: 2500 f.Kr. till 1500 f.Kr. – Pre-Dorset Kultur (‘Saqqaq’): 2500 f.Kr. till 500 f.Kr. – Dorset Kultur (Tuniit eller Sivullirmiut): 500 f.Kr. till 1500 e.Kr. – Thule kultur (Proto-Inuit): 1000 e.Kr. till 1600 e.Kr. Här är mycket arkeologiska platser, resterna av hus, tältringar, rävfällor och gravar, varav en del går tillbaka över 4000 år.

1953 var då Kanadas regering med våld flyttade inuitfamiljer från deras Nunavik – till Inukjuak i norra Québec. Detta, High Arctic Relocation Program, drabbade också dessa inuiterna som finns kvar i dagens samhällen. Den federala regeringen bad formellt om ursäkt till inuiterna för denna hårda behandling under 2008, att jämföra med behandlingen av indianer.

Quttinirpaaq är Kanadas näst största park, en nationalpark som ligger på norra Ellesmere Island. Solen går aldrig upp under sommaren här på toppen, men med sina oändliga vyer över berg, fjordar och glaciärer ska det upplevas. Hem till myskoxen, isbjörnar och valrossar, för maximal säkerhet rekommenderas att besökare till parken kommer via kryssningsfartyg eller chartrade flygplan. Lust resa hit?

Källor:
thecanadianencyclopedia.ca
en.wikipedia.org
varldenshaftigaste.se
nunavuttourism.com

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.