Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

”Muminmamman” Tove Jansson, skrev på sitt eget sätt, hennes liv här…

ToveJansson

Tove Jansson är framför allt känd för sina böcker och den tecknade serien om mumintrollen. Hon föddes 9 augusti 1914 i Helsingfors, Finland. Hon var dotter till Viktor Jansson och Signe Hammarsten-Jansson. Hon var finlandssvensk författare och konstnär och fick professorsnamn 1995.

Hon dog 27 juni 2001 i Helsingfors, Finland. En känd sångtext finns också bland hennes alster – ”Höstvisa” med musik av Erna Tauro. En beskrivning man får av henne genom att läsa är: Intensiv och egensinnig kvinna/ författare/ konstnär som i hela sitt liv högt värdesatte dessa tre ting: kärleken, naturen och arbetet – men störst av dem är arbetet.

Hennes mor, Signe Hammarsten – Jansson, var svensk konstnär och hennes far, Viktor Jansson, var en finländsk skulptör. Under hennes uppväxt tillbringade familjen vintern i en ateljé och sommaren på Blidö i Stockholms skärgård. Blidö är också modellen för Mumindalen i Tove Janssons böcker om mumintrollen.

Toves yrkesval som ung var självklart, hon skulle också bli konstnär. Redan som 15-åring reste hon till Sverige för att studera teckning vid Konstfack i Stockholm. Efter studierna reste hon runt i Europa, bland annat till Tyskland, Italien & Paris. Som sextonåring reste Jansson till Ryssland för att studera teckning vid Konstfack i Moskva och som tjugoåring, år 1933, gav Tove ut sin första bilderbok.

Snusmumriken

Så här gnolar en konstnär som drömmer
om ensamhet och frihet i skapande förening:

Men timmarna försvinner och skymningen blir lång
och jag kan inte finna en enda liten sång,
som handlar om förväntan och vårmelankoli
och om en som går allena och är fullständigt fri.

Hon gjorde extraknäck genom att illustrera i tidningar och böcker, slog sig ned i Helsingfors där hon blev tecknare för den politiska skämttidningen Garm. Denna tidning skapades i Finland och skrevs på svenska. Tidningen ironiserade politik och kunde förlöjliga till exempel kommunism och nazism. Tidningen hade ändå en viss högerpolitisk inriktning och under andra världskriget bektraktades den som pronazistisk av vissa. Tove Jansson tecknade bland annat tidningens framsida.

Det var också här som hon också för första gången ritade en figur (en snork) som liknade Mumintrollet som hon sedan använde som signatur till sina bilder. När Henry Rein dog 21 augusti 1953 upphörde tidningen trots dess populäritet.

Tillsammans med sin bror Lars Jansson, började Tove teckna serier och ge ut böckerna om mumintrollen. Hennes andra bror Per Olov Jansson blev fotograf. 1945 gav hon ut den första muminboken, Småtrollen och den stora översvämningen. Tove och Lars skaffade sig också en ö, Klovharun, vid Pellinge i skärgården, där hon kom att tillbringa somrarna precis som hon tillbringade barndomens somrar på Blidö. 1995 donerade Tove Janssson stugan på ön till Pellinge hembygdsförening för att säkerställa skötseln av den unika miljön.

Tove Janssons förälskelser i kvinnor hade sina problem. Inte för henne själv, men för omgivningen. Homosexualitet var länge straffbart i Finland. Det var heller inte lätt för Tove Janssons föräldrar att acceptera dotterns sexuella läggning. När Toves mamma dog 1970 bestämde sig hon och Tuulikki Pietilä, som var hennes livskamrat, för att ge sig ut på en lång resa. Från 1955 levde hon tillsammans med illustratören och professorn Tuulikki. Hon uttryckte om Tove: ”Hon hade tusen ansikten”. Under den resan började Tove övergå till att skriva för vuxna, istället för att som tidigare bara rikta sig till barn.

Mumintrollen målar upp en sagobetonad fantasivärld, återkommande teman är det konstnärliga skapandets vedermödor och de ständigt hotande katastroferna. Huvudpersonen är oftast det nyfikna Mumintrollet själv. Bland andra finns den träiga Hemulen med samlarmani, den ångestfyllda Filifjonkan, den självupptagne Muminpappan, den kompromisslösa Lilla My, den rastlöse Snusmumriken och den räddhågsne Sniff. Muminmamman har många drag gemensamma med hennes egen mor och Too-ticki är ett porträtt av livskamraten Tuulikki Pietilä. Handlingen är ofta förlagd till Helsingfors eller den finländska skärgården.

Några böcker: Muminböckerna 1945 – Småtrollen och den stora översvämningen (första nyutgåva 1991) – 1950 – Muminpappans bravader (bearbetad utgåva utkom 1968 under namnet Muminpappans memoarer) – 1970 – Sent i november.

En stor kvinna…

Hemsida:
http://www.tovejansson.se/

Källor:
vk.se
sv.vikipedia.org
tovejansson.se

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.