Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla. Om det du undrat över, inom alla områden.

Musikern Terry Kaths liv, med i Chikago, tragik med rysk roulette…

TerryKath

Hur gestaltade sig hans liv? Terry Kath, född 31 januari 1946 i Chicago, Illinois, död 23 januari 1978 i Los Angeles, Kalifornien, var en amerikansk gitarrist. Fender Telecaster gitarr lirade han på och han var med och bildade musikgruppen Chicago 1966 där han spelade gitarr, och även skrev några av gruppens låtar. Kath avled efter en olyckshändelse då han av misstag sköt sig själv (!) efter en farlig lek (rysk roulette) med en revolver på en fest, bara en vecka innan han skulle ha fyllt 32 år.

Det sista albumet han medverkade på i gruppen Chicago var Chicago XI. Terry Kath anses av många som en de bästa gitarristerna i sin genre någonsin, trots att hans liv blev kort. Jimi Hendrix besökte då och då konserter som Terry Kath spelade på.

Terry Kath och hans öde med just rysk roulette? Kath hade enligt uppgift bakom sig problem med alkohol och andra droger, inklusive kokain. Han kämpade med viktproblem, och 1976 var han ganska överviktig. Chicagos bandmedlemmar har antytt att han var olycklig vilket påverkade. Basisten Peter Cetera gick så långt som att säga att Kath kunde bli den första att sluta i gruppen – samtidigt som Kath arbetade på en soloskiva innan han dog. Trots sina personliga problem, som inte var orsaken till hans dödsolycka. Efter en fest hos roddaren, bandteknikern Don Johnson i hans hem i Woodland Hills, Los Angeles, tog Kath en .38 revolver och satte den mot sitt huvud, tryckte på avtryckaren flera gånger på de tomma kamrarna.

Johnson hade varnat Kath flera gånger att vara försiktig. Kath plockade sedan upp en halvautomatisk 9 mm pistol och lutade sig tillbaka i en stol, sa till både sin fru och Johnson, ”Oroa er inte, den är inte laddad”.
Efter att ha visat det tomma magasinet för Johnson, satte Kath den mot tinningen och tryckte av. Det fanns en kula i kammaren, och det räckte – han dog omedelbart. Det finns berättelser kring var och hur som går lite isär, men skeendet tydligt.

Han var en av de mest inflytelserika men underskattade gitarrister genom tiderna. Musiken fanns med från födseln, han lärde sig själv bas, trummor och gitarr, och var med i lokala band, imponerade på alla han mötte, som barndomsvännerna Walter Parazaider, Danny Seraphine och Jim Guercio. I början av 1967 bildade de kärnan i det som så småningom skulle bli Chicago.

En sann innovatör, Kath experimenterade oändligt med förstärkare, gitarrer och utrustning. Medan han hade en mer vanlig kunskap om musikaliska kompositioner, han spelade mest på gehör. Övriga bandmedlemmar var impade över hans förmåga att höra något en gång och spela upp det. Legenden säger att Jimi Hendrix , med vilka Chicago turnerade i början, sa till Parazaider, ”Din gitarrist är bättre än jag är”. Lyssna på Kaths tidiga inspelade solon på sådana låtar som ”South California Purples”, ”Poem ’58”, ”Listen” och ”25 or 6-4”, så förstår man Hendrix. Chicagos producent Guercio har sagt att ”Kath var ett monster som soloartist”.

Att Kath fick aldrig ett erkännande som en gitarrhjälte, det irriterade honom under hans livstid. Bandets James Pankow minns en turné i England där Kath gav publiken offentligt fingret för att bli jämförd honom ofördelaktigt för noterade storheten som Eric Clapton.

Han var kapabel att hantera alla genrer, inklusive jazz, country, metal, blues och rock. Han spelade en mängd olika gitarrer i sin karriär, vid ett tillfälle ägde han nästan tjugo olika. På tidiga av Chicagos album har han en Gibson SG och en Fender Stratocaster. Runt 1972 började han spela en specialgjord Fender Telecaster.

Som tonsättare var han bra, sången likaså, ex klassikern ”Make Me Smile”. Enligt vänner kände han på sig ”att han inte skulle leva länge”. Han har beskrivits som en jordnära, stor kille, men en risktagare. Han gillade snabba bilar, motorcyklar och – vapen. Han älskade att äta och kämpade en ständig kamp med midjemåttet, tills han gav upp och lät magen leva sitt eget liv.

Han experimenterade med en mängd olika frisyrer och ansiktshår under hela sin karriär och hade en förkärlek för att bära professionella hockeylagströjor. Han var 28 år när han gifte sig med 19-åriga Camelia Kath Ortiz 1974, de fick en dotter, Michelle Kath Ortiz (f. 1976). Han var gift tidigare med Pamela Robinson – 1970 till 1974.

Hans änka, Camelia Kath , är ex-fru av skådespelaren Kiefer Sutherland .
Kath och Chicago fick en stjärna på Hollywood Walk of Fame på 6438 Hollywood Boulevard i Hollywood, Kalifornien.

Gitarristen Hendrix legendariska uttalande om att Terry Kath var bättre  var efter en show på Whisky a Go Go 1968. Ännu ett offer kring popen.

Källor:
imdb.com
sv.wikipedia.org
en.wikipedia.org
laweekly.com

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.