Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Vad vet vi om – de charmiga Rumpnissarna?

rumpnissarna

De decimeterhöga varelserna är skygga och har svårt att se saker och ting i deras sammanhang. De är, till skillnad från grådvärgar och vildvittror, tämligen harmlösa, även om deras inkompetens kan vara frustrerande för den som råkar på dem.

De lever i hålor, och man får se sig för så man inte råkar trampa igenom marken så man fastnar med foten i taket till deras hem, för de kanske inte hjälper en att komma loss, utan betraktar foten som en ny inredningsdetalj.

Det vanligaste citatet från en rumpnisse är ”Voffor gör di på detta viset?” Översatt till engelska ska det bli: Woffor did un want to do that?

Rumpnissar är även en nedsättande beteckning för asatroende, myntat av hedningar under sovringen. Ordet har troligen ursprungligen varit ”asanissar”, för att sedan associeras i likheten i förvirring med figurerna hos Lindgren. Magnus Uggla har även gjort en låt som heter ”Rumpnissar”.

Var vi hittar våra nissar vet nästan alla. I Ronja Rövardotter som är en fantasi-, sagobok av Astrid Lindgren från 1981. Huvudpersonen Ronja är en flicka i 10-årsåldern vars uppväxt läsaren får följa under två somrar och en vinter. Hon är dotter till en rövarhövding och boken handlar om hur hon blir självständig och gör uppror mot fadern. Den filmatiserades 1984 med Tage Danielsson som regissör.

I februari i år läste jag: ”Rövarpack och rumpnissar i toppform på teatern. Rumpnissarna möttes med applåder och busvisslingar när Musikteatern hade premiär i Stadsteatern idag.” Skövde musikteater gjorde åtta föreställningar i februari och var trogen filmen, ett videoklipp på sidan gör att man gärna minns 🙂

Ronja

Så Ronja är verksam lite överallt i vårt land och – rumpnissarna…

Källor:
wikipedia.org
hedendom.se
sla.se

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.