Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Sonny Liston, allt om boxaren, tungviktsvärldsmästaren – med okänt öde…?

SONNY-LISJag följde tungviktens olika profiler förr, då utmärkte man sig mer. För mig var Sonny Liston en ”slägga”, där ett slag kunde slå knockout på vem som helst, som ex Floyd Patterson. Andra jämställda skulle vara Muhammed Ali och – Mike Tyson, som var djuriskt hårda. I övrigt var Joe Louis en kanon på sin tid. Sonnys liv har haft en del frågetecken, det snackades om maffia, droger och uppgjorda matcher. Så, vad vet vi? Tror?

Sonny Liston, eg. Charles Liston, född 8 maj 1932 (?) i Saint Francis County, Arkansas, USA, död 30 december 1970 i Las Vegas, Nevada, USA, var en professionell boxare och f.d. straffånge känd för sin seghet, kraft, räckvidd och hotfulla utseende. Världsmästare i tungvikt 1962-64. Det finns inga uppgifter om Listons födelse, han en gång gav en ålder – att han var född 1928, men sägs vara frånvarande från 1930 i USA:s ”pappersvärld”. Listons äldre utseende gav rykten om att han faktiskt var flera år äldre.

Liston växte upp under mycket fattiga förhållanden och blev aldrig en av de mer folkkära mästarna. Istället mötte han närapå förakt från den stora massan då han ansågs tråkig och inte tillmötesgående. Listons tydliga överlägsenhet i ringen gjorde honom inte mer populär. Tråkigt nog var det mesta en överdrift och missförstånd då han privat var en mycket snäll och lugn person.

Liston föddes som son till en arrendator i  Arkansas och tros ha varit det 12:e av 13 barn födda av Tobe Liston och Helen Baskin. Han fick utstå misshandel ofta i hemmet – ärren var fortfarande synliga decennier senare – var tvungen att dra plogen när hans fars mulåsna dog. För att fly från sin far flydde han och återförenades med sin mor och sina kusiner. Liston dömdes till fängelse som tonåring för att han hade deltagit i rån av en bensinstation, ett som bara gav honom fem cent. När han rånade bar han alltid samma gula t-shirt, och blev känd för den lokala polisen som ”Yellow T-shirt Bandit”.

Han dömdes han till 8 års fängelse. Hans boxningstalang upptäcktes av en romersk-katolsk präst, och det var boxning som hjälpte honom att komma ut på permission två år senare, tillsammans med en påskrift från prästen. Liston klagade aldrig på fängelset och sade att han var garanterad 3 måltider varje dag. Trots att han hade en ovanligt kraftfull kroppsbyggnad ses Liston klarat sig mycket på sin förmåga att ta ett slag, hans fotarbete och handens hastighet. En favoritsång var ”Night Train” som gång på gång spelades under långa rephoppningsövningar. Han är rankad som nummer 15 på Ring Magazines 100 Mest Slagkraftiga genom tiderna. Efter att han släpptes från fängelset hade han en kort amatörkarriär som sträckte sig mindre än ett år. En av hans motståndare var olympiska tungviktsmästare Ed Sanders, som i OS en gång skrämde slag på vår Ingo.

1956 skadade han en polis under strul om en parkeringsbiljett, polisbatonger i Listons skalle under gripandet understödde uppfattningen om honom som ett mardrömslikt ”monster” som var okänslig för slag. Verkligheten var – som en svart detektiv varnade Liston – att ett sådant beteende skulle få honom dödad.

Proffsdebuten skedde 1953 och efter lång väntan fick han möta världsmästaren Floyd Patterson 1962. James J. Braddock, Joe Walcott, Ezzard Charles, Rocky Marciano och Ingemar Johansson ansåg Patterson skulle vinna. Kampen genomförde även en rad sociala konsekvenser. Listons förbindelser med ”undre världen” var väl kända, Patterson hävdade också att John F. Kennedy inte ville att han skulle möta Liston heller.

liston-sized

Liston vann på k.o. redan i första ronden. Han ”misshandlade” Patterson med kroppsslag och sedan avslutade med två dubbla krokar högt på huvudet. Resultatet vid då den tredje snabbaste knockouten i boxningshistorien. Efter matchen har ställts frågor om huruvida kampens upplägg, för att få en mer penninggivande returmatch.

Men Liston var besviken över att när han återvände till sin s.k. hemstad Philadelphia, var det ingen där, förutom flygbolaget arbetstagare, ett par reportrar och fotografer och en handfull PR-anställda. I en returmatch året efter vann han återigen på k.o. i rond 1. Denna kamp varade i fyra sekunder längre än deras första kampen.

25 februari 1964 mötte han Cassius Clay (Cassius X en kort tid före – Muhammad Ali). Liston förlorade sin titel när han chockerande slutade innan den sjunde omgången, kvar i sitt hörn och hävdade att han hade ont i sin axel. Men i en tidigare kamp, hade Liston kämpat ett antal ronder med en bruten käke, märkligt? Den 25 maj 1965, stötte Liston på Clay igen, då känd som Muhammad Ali. Den nya matchen hölls i staden Lewiston, Maine.

Mindre än två minuter in i kampen, slår Ali Liston ett slag som inte verkar ha mycket tyngd bakom. Men Liston gick tafatt ner, liksom krypande fram på golvet, rullande över på rygg. I den totala förödelsen som följde, räknade domaren Jersey Joe Walcott aldrig över Liston och – sa inte till Ali gå till neutral hörna, medan Ali skrek hysteriskt på Liston, sprang runt i ringen, med armarna i vädret. Under denna tid gjorde Liston ett försök att komma tillbaka på fötter, innan han åter rullade över rygg.

Efter Liston äntligen kom upp, informerades Walcott om att Liston hade varit på golvet i över 10 sek. (under vilken tid kampen kort hade återupptagits), och att kampen skulle vara över. Walcott vinkade sedan kampen över, även om han aldrig hade räknat över Liston och aldrig hade fått Ali gå till neutral hörna, vilket innebar att kampen skulle ogiltigförklarats. Rykten kvarstår fortfarande att Liston la av fighten för att betala av skulder till spelare. Just den klumpiga rörelsen när han föll anses onaturlig.

Tidigare mästarna Jack Dempsey, Joe Louis och Gene Tunney, liksom Ali, motståndare som George Chuvalo och Floyd Patterson har alla uppgett att de anser att kampen var en bluff. I vilken utsträckning Listons drog- och alkoholanvändning kan ha bidragit till hans förvånansvärt dåliga resultat mot Clay/ Ali inte är känt, det var uppenbart Liston var ur balans inför båda matcherna. Uppgjort ansåg några, vem vet?

Efter den andra förlusten mot Ali tog Liston ett sabbatsår från boxningen, tillbaka 1966 och 1967, vann fyra raka matcher i Sverige. 1968 vann han sju matcher, alla på knockout, varav en i Mexiko. En 10-rondare beslöts mot Billy Joiner i St Louis och Liston på 38 år (men utseende av en man på 50) verkade på gränsen till att göra en comeback till en ny era. Men icke. Liston vann sin sista kamp mot Chuck Wepner i juni 1970. Domaren stoppade matchen i 10:e ronden, Wepner behövde 57 stygn och hade ett brutet kindben och näsa.

Liston var på gång att ordna en match med George Chuvalo i Pittsburgh. Hans hustru, Geraldine, reste till St Louis för att fira jul med sin mamma. När hon kom hem till Las Vegas den 5 januari – märkte hon en konstig lukt som kom från det stora sovrummet. Hon kom in och såg Sonny liggande upp mot sängen, med en trasig fotbänk på golvet och – död. Dödsdatum uppskattade polisen det till genom att bedöma antalet mjölkflaskor och tidningar vid ytterdörren. Orsaken till Listons död förblir ett mysterium. En obduktion visade spår av morfin och kodein av en typ som produceras av fördelningen av heroin i kroppen.

Hans kropp var så nedbruten att prover var resultatlösa och officiellt dog han av överbelastning av lungor och hjärtsvikt. Vissa tror dock att polisutredningen var uppgjord, och orsaken till Listons död fortfarande är olöst. Listons hustru sa också att hennes make vägrade vanlig medicinsk vård för vanliga förkylningar på grund av sin motvilja mot nålar. Detta, i kombination med det faktum att Liston aldrig var känd för att vara en missbrukare (förutom drickande), säger rykten om att han kunde ha blivit mördad av några av hans underjordiska kontakter. Skuldsatt?

Dessutom fann myndigheterna inte några andra drogprylar som Liston förmodligen skulle ha behövt för att injicera den dödliga dosen, till ex. en sked att koka heroin i eller en slang etc till att linda runt armen. Liston hade varit med om en bilolycka ett par veckor före sin död. Han var på sjukhus med mindre skador och fick intravenös medicin. Detta tros vara orsaken till de sår som myndigheterna hittade på Listons kropp.

FBI: Sonny Liston beskrevs som ägd av ”Hodlums” däribland Joseph Barone, Frankie Carbo, Blinky Palermo, och John Vitale. Ett memo visar möjligheten att Nation of Islam kan också ha varit intresserad av Liston. En del tyckte mästaren, arbetslös och nästan pank, hade begått självmord. Åter andra, naturligtvis, slutsatsen att ”det var dags för Sonny Liston att ta ett permanent farväl – mord”.

*Aftonbladet har skrivit i artikel bl.a.: ”Poliserna från Clark County Sheriffs department hittade marijuana och heroin i bostaden. På golvet i sovrummet låg en laddad .38-kalibrig revolver och på nattduksbordet stod ett litet glas vodka. Självmord? Eller mord? I hörnet av Charleston boulevard och Maine Street tillbringade Liston sin mesta tid på Tocco gym.Den legendariske ägaren Johnny Tocco fanns i Listons ringhörna vid hans sista match, mot Chuck Wepner i Jersey City, New Jersey 29 juni 1970. Det har spekulerats i att Liston hotats av maffian och att han trotsade ordern om att förlora mot Wepner.”

Liston är begravd i Paradiset Memorial Gardens i Las Vegas, Nevada. Hans gravsten bär enkla gravskriften ”En man.”

Kuriosa:

Listons karriär hade god statistik: 50 segrar, 4 förluster (39 knockouts). Smeknamn: The Big Bear

Gift med Geraldine Clark, Barn: Danielle. 1,84 m lång.

Muhammad Ali, inspirerade Sylvester Stallone att skapa Rocky Balboa och skriva manuset till den Oscarbelönade filmen ”Rocky”.

Mark Knopfler har gjort en hyllning till Liston, ”Song for Sonny Liston,” dök upp på hans album 2004 Shangri-La.

Han anses av flera varit i händerna på den ökände mafioson Frankie Carbo och beräknas ha fått ut bara omkring tio till tolv procent av sina gager.

Källor:
paperlessarchives.com
sports.jrank.org/
en.wikipedia.org
aftonbladet.se
answers.com

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.