Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Nordens stilige revykung Ernst Rolf blev 41 år, slutet märkligt – självmord…

rolfernst

En känd man, estradör kallar jag honom, på tiden då stenkakor var vanliga, var Ernst Rolf. Vad vet vi? Jo, Ernst Ragnar Rolf, ursprungligen Johansson, född den 20 januari 1891 i Falun, död den 25 december 1932 i Stockholm i sviterna…? Han var en svensk sångare, skådespelare och revykung.

Ernst Johansson föddes i Falun, fadern var skräddare och familjen bodde på en liten gård nära Falu koppargruva. Rolf var ett musikaliskt barn och uppträdde ofta på IOGT tillsammans med sin äldre bror Birger, som spelade piano.

Hösten 1906 började han arbeta på postorderfirman Åhlén & Holm i Insjön. Han blev här bekant med tryckeriföreståndaren Ragnar Åkerblom, som skrev lokalrevyer och uppträdde som bondkomiker. De båda blev senare partner i artistduon Hammarlund & Schröder. Redan året därpå, 1907, slutade han på Åhlén & Holm, bytte namn till Ernst Rolf och började turnera som skådespelare och vissångare. Ernst Rolf hade en förmåga att hitta melodier som fastnade i folks sinnen.

Enligt en diskografi gjorde han otroliga 851 skivinspelningar. Under senare delen av sin karriär var han uteslutande knuten till det stora bolaget Odeon. Själv har jag ett ex av en för mig okänd låt och stenkakan ser ut vara i prima skick. Utöver sina revyer var han med i ett fåtal filmer, däribland en film gjord på lustspelet Styrman Karlssons flammor (1925). Hans skådespelartalang var dock begränsad, och filmen blev inte hans grej. Rolf var också affärsman och drev eget musikförlag samt två egna kortlivade skivbolag:

Ernst och kvinnorna? Ernst Rolf var gift tre gånger. I slutet av mars 1916 gifte han sig med den norskfödda Margit Strugstad, Trondheim. Med henne fick han barnen Sven-Erik Rolf 1917 och Aniti 1919.
På 1920-talet var han under en period gift med Gueye Rolf; tillsammans fick de sonen Lars Rolf 1923.
Sista gången (från 1930) var han gift med den norskfödda skådespelerskan Tutta Rolf (Jenny Solveig Berntzen). De fick 1931 sonen Tommy eller Tom Rolf som har bott i USA och där arbetat som filmredigerare.

Den sista tiden och om hans självmord, vet man varför? Han avled juldagen 1932 efter ett avbrutet försök att begå självmord genom att dränka sig. Begravningståget genom Stockholm drog enorma mängder sörjande åskådare. Rolf är begravd på Norra begravningsplatsen i Stockholm.

Men just innan förberedde han en nyårsrevy när han på julafton 1932 gick ut i vattnet vid Mölna på Lidingö, ett av många mer eller mindre allvarliga självmordsförsök under hans sista år. Han räddades, men ådrog sig lunginflammation och avled sent på juldagskvällen.

Det har spekulerats, ville han egentligen dränka sig den där dagen vid Möja? Han var ju dessvärre lika slösaktig med kärlek som med pengar och hade just denna julen en kris med Tutta Rolf som ville skilja sig. Det finns de som antyder att Ernst nog ville skrämma Tutta för att få henne att stanna kvar hos honom.

En historia förtäljer att han satte sin mycket stora hund, en grand danois vid namn Hejsan, att vakta på stranden. Det var liksom den siste trofaste vännen han tyckte sig ha, som aldrig svek. Och – Ernst Rolf går ensam ut på isen och kvar sitter hunden för sig själv på stranden och tittar ut mot honom. Men när Rolf försökte ta sig upp igen blev detta ett problem. För han kunde inte och hunden som vaktade trofast såg till att ingen slapp förbi. Så fast han ropade på hjälp dröjde det ett bra tag innan han kom upp ur vattnet. (En version som visar på deras åldersskillnad och ev. skilsmässa, att tanken var att dränka sig i vattnet utanför villan i Käppala på Lidingö).

Dock ångrade sig Ernst Rolf och vadade efter en stund in mot land igen, men kollapsade vid strandkanten och hittades där av sin hushållerska som hjälpte honom i säng. Det var dock till föga gagn och istället dog han av lunginflammation som han dragit på sig i det kalla vattnet på juldagen. Lite annan info.

Nöjesprofilen förr, Uno ”Myggan” Eriksson boende i Göteborg, undrade över om det kan ha varit en bidragande orsak till hans död att han inte fick torra kläder under hela resan till sjukhuset, när de slutligen fått upp honom. Ett rätt markant misstag av polisen kan tyckas. Rolf brukade ganska ofta hota om att ta livet av sig när livet blev för orättvist. Melodramatiskt. Något exakt svar finns ej, var och en får finna sitt eget.

Ernst Rolf-gården är revyartisten Ernst Rolfs födelsehem i stadsdelen Elsborg, Falun. Det röda lilla trähuset ligger på Styraregatan 28. Här arrangeras konserter, barnaktiviteter och andra kulturevenemang och en stående utställning om Ernst Rolfs liv finns att skåda. Gården har också ett kafé. Bra semestertips kanske?

Tutta ärvde inga pengar då Ernst död var självmord, men hennes popularitet inom musiken gav henne stora framgångar senare.

Källor:
sv.wikipedia.org
digitaltmuseum.se
ne.se
sok.riksarkivet.se
vagartillvemod.blogspot.se

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.