Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Skånsk/franska poeten, Jesper Svenbro, ”intressant språk”…

svenbroEn poet som är värd läsa lite och – Jesper Svenbro, född 10 mars 1944 i Landskrona. Poet, klassisk filolog och litteraturforskare med det antika Grekland som specialitet. Han har skrivit efter han drabbades av stroke, läste jag i början av 2011. Han invaldes i Svenska Akademien oktober 2006 och – inträdde i december 2006. Svenbro efterträdde poeten Östen Sjöstrand på stol nr 8.

Han är bosatt i Thorigny-sur-Marne utanför Paris och är directeur de recherche vid CNRS. Medlem av Centre Louis Gernet (Paris). Han har bl.a. tilldelats Sveriges Radios Lyrikpris 1993, Bellmanspriset 2000, Ekelöfspriset 2001 och Övralidspriset 2005. Redan under studietiden, som tjugotvååring, debuterade han som poet med diktsamlingen Det är i dag det sker (1966). Han tilldelades 2010 Illis Quorum meruere labores.

Efter gymnasiestudier i hemstaden Landskrona studerade Svenbro latin och grekiska vid Lunds universitet och började sina doktorandstudier vid Yale University 1969-70. Som doktorand vid Lunds Universitet (1970-76) vistades han tre år i Rom innan han nydisputerad flyttade till Paris 1977 för att fortsätta sin forskarkarriär vid Centre Louis Gernet.

Doktorsavhandlingen La parole et le marbre (1976), som handlar om den grekiska poetikens uppkomst, skrevs på franska och blev grunden för den fortsatta internationella forskarkarriären, som sedermera följdes upp med den starkt kulturantropologiskt inriktade studien Phrasikleia från 1988 (översatt till engelska, italienska, nygrekiska och tyska), som söker förstå de antika grekernas sätt att läsa.

Blått (1994) är en övergångsbok. Inom ramen för samma fritt hållna men ändå rytmiskt strama diktart som etablerades under 1980-talet – och inom ramen för en erfarenhetssfär där dikten alltjämt spelar huvudrollen – söker sig ett nytt element in, nämligen det självbiografiska. Fr.o.m. Blått blir barndomen, den egna, personliga, skånska barndomen en fundamental fixpunkt utanför dikten.

Med tre års mellanrum kom Svenbro nu också med essäer på svenska – fram till 1999 är hans sakprosa franskspråkig, men med inträngande språkanalytiska essäböckerna Myrstigar (1999) och Fjärilslära (2002) får även den svenska publiken prova på den exakte, ordknappa essäisten Svenbro.

Ytterligare diktsamlingar har utkommit, Installation med miniatyrflagga (1999), Pastorn min far (2001), Himlen och andra upptäckter (2005) samt Vingårdsmannen och hans söner (2008). Pastorn min far uppmärksammades för sitt kärleksfulla porträtt av den alldeles för tidigt döde fadern som också formar sig till en skildring av andra världskriget med Uppenbarelseboken som sitt på en gång möjliga och omöjliga scenario. I den lika självbiografiska men mer lycksaligt avklarnade Vingårdsmannen och hans söner närmar han sig prästsonen.

Mer ex?
2013 – Krigsroman (dikter)
2014 – Hill, Hill, Hill (dikter)
2015 – Ekeby trafikförening

Som ung påverkades han, enligt egen utsago, av poeterna Lasse Söderberg och Tomas Tranströmer. Och senare av den italienske poeten Valentino Zeichens berättande poesi. Och även av den store samiske jojkaren Mattias Andersson.

Det som vi båda under hela vår uppväxt
hade uppfattat som en logdörr,
tillstängd och närmast slarvigt vitmålad upptill,
var i själva verket en genomfart;
den vita färgen var himlens.
För första gången förstod vi
att sikten var fri genom vagnsporten
och att det var himlen
som där bortom
stod öppen.

Jesper är bror till Annika Svenbro, född 10 juli 1946 i Landskrona, är en svensk konstnär. Hon är medlem av Konstnärsgruppen Aura och KRO. 2011 gav hon ut boken Den tunna huden om sitt arbete och sin vision.

Källor:
sverigesradio.se
svenskaakademien.se
sydsvenskan.se
sv.wikipedia.org
regeringen.se

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.