Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Allt om Buddy Holly, rockare, som gick bort endast 22 år ung, mord…?

Buddy1Läs om Buddys liv och kärlek, det märkliga innan och efter hans död. Den omskrivna är såklart, Charles Hardin Holley, som levde mellan 7 september 1936 – 3 februari 1959, känd som Buddy Holly, var en amerikansk singer-songwriter och en pionjär inom rock and roll. Även om hans framgångar varade bara ett och ett halvt år – före sin död i en flygolycka, anses Holly som ”den enskilt mest inflytelserika kreativa kraften i början av rock and roll.”

married_holly

Hans verk inspirerade och påverkade samtida och senare musiker, bland annat Beatles, Rolling Stones, Dylan och Clapton, och utövade stort inflytande på popmusiken. 2004 rankade Rolling Stone Holly på plats 13 bland ”De femtio största artisterna genom tiderna”. Killen som var glasögonprydd, ung och med personlig röst, gick alltså bort tidigt.

Han föddes i Lubbock, Texas, USA son till Lawrence Odell och Ella Pauline (Drake) Holley. Holly kallades alltid ”Buddy” av sin familj. Äldre bröderna Travis och Larry lärde sina syskon att spela en rad olika instrument, däribland gitarr, fyrasträngad banjo och lap-steel gitarr. Vid fem års ålder vann han en talangjakt med en populär sång, Down the River of Memories. Holly såg Elvis Presley sjunga i Lubbock 1955, och började att själv lira rockabilly, liknande Chuck Berry. Decca Records värvade honom 1956, felstavade hans namn som ”Holly”. Han valde därför sitt felstavade namn för sin professionella karriär.

Holly bildade sitt eget band, senare kallat The Crickets, som bestod av Holly (gitarr och sång), Niki Sullivan (gitarr), Joe B. Mauldin (bas) och Jerry Allison (trummor). De åkte till Nashville för tre inspelningar med producenten Owen Bradley. Den 22 januari 1957, informerade Decca Holly att hans kontrakt inte skulle förnyas, insisterade dock att han inte kunde spela in samma låtar för någon annan på fem år. Holly anlitade då Norman Petty som manager, och bandet började spela in på Petterssons Studios i Clovis, New Mexico.

Den 27 maj 1957 släpptes singeln ”That’ll Be The Day”, en låt som förde dem högst upp på topplistan direkt, sedan kom ”Peggy Sue” som de gjorde på då omskrivna Ed Sullivan Show. Låten skrevs ursprungligen som ”Cindy Lou”, men han ändrade den senare till ”Peggy Sue” före inspelningen, som ett tips att Crickets trummis Jerry Allison flickvän (och blivande fru), Peggy Sue Gerron, hade skrivit det på mössan. Holly skrev låten ”True Love Ways” om sitt förhållande till sin fru, Maria Elena.

Holly var erbjuden en plats på en vinterturné, Dance Party, en tre veckor lång turné genom mellanvästern i januari 1959, med andra framstående artister som Dion och Belmonts, Ritchie Valens och JP ”The Big Bopper” Richardson. Turnén visade sig vara tuff och jobbig, att färdas i buss som hade ett felaktigt värmesystem som inte funkade.  

Efter en spelning på Surf Ballroom i Clear Lake, Iowa, den 2 februari 1959, chartrade därför Holly ett litet flygplan för att ta honom till nästa stopp på turnén. Deras flygplan störtade strax efter starten från närbelägna Mason City i de tidiga morgontimmarna den 3 februari.

Han, Richardson och piloten var med när Valens dog på väg till Moorhead, Minnesota. Bandmedlemmen Waylon Jennings gav bort sin plats (för bussen), vilket fick Holly att skämtsamt säga till Jennings, ”Jag hoppas att er gamla buss fryser i bitar!”. Jennings skämtade tillbaka. ”Ja, jag hoppas att ditt gamla plan kraschar!”. Det var ett uttalande som skulle förfölja Jennings i årtionden. Den första låten till minne av musikerna var ”Three Stars” av Eddie Cochran.

När Beechcraft Bonanza skrev efter olyckan stod det: ”Buddy Holly, Ritchie Valens och The Big Bopper kraschade utanför Clear Lake, Iowa, i de tidiga morgontimmarna den 3 februari 1959. Flygplanet slog i marken med sådan kraft att alla tre passagerarna dödades omedelbart och planets vrak hamnade över nästan 300 meter snötäckta majsfält.”

planet

Det har i alla år funnits konspirationstankar om – mord. Pilotens säte skulle haft ett kulhål bakifrån sett rätt igenom, men inga bevis har kommit fram (se mer info nedan). Coronern som utfärdade dödsattesten noterade att Holly var klädd, det fanns en resväska i läder i närheten av hans kropp och följande personliga tillhörigheter:
Kontanter – 193 dollar, 2 manschettknappar, silver, 1/2 tums kulor med juvelprydda band samt övre delen av en kulspetspenna. Särskilt saknades Hollys glasögon, det mest utmärkande av en man som påverkat ljud och stil av rock and roll omätligt. Dessa berömda glasögon var förmodade förlorade för alltid tills tillkännagivandet den 29 februari 1980 att de hade återuppstått i Mason City, Iowa.

Så hur kunde de berömda glasögonen återuppstå? I den våldsamma kraschen i februari 1959 så kastades de ut och begravdes i snön. De återfanns, tillsammans med The Big Boppers klocka, samma vår, då den smältande snön gjorde dem synliga igen. Polisen hade hand om dessa och detta var placerade omärkligt i ett kuvert. Detta kuvert öppnades av sheriff Jerry Allen 1980. Glasögonen skickades så småningom till Hollys änka och kan nu ses i utställningen på Buddy Holly Center i Lubbock, Texas.


Den officiella förklaringen till kraschen 1959 – att en relativt oerfaren pilot gjort misstag i svåra, snöiga förhållanden – har alltid verkat alltför enkla för många människor att acceptera. Numer har framkommit att man upptäckte en pistol troligen ägd av Holly, funnen på samma majsfält där det sargade vraket av Beechcraft Bonanza hittades. Därav de oprövade ryktena om att pilotsätet hade ett kulhål igenom det, och att två av kamrarna i den återvunna pistolen var tomma. 56 år efter olyckan har man tänkt ta upp olyckan igen, som ett cold case.

Piloten anses av viss expertis som oskyldig, planet kan även ha ojämn vikt med instrument och folk sittande ojämnt (balansen). Klurigt var ju med att Holly brutit med Crickets, slagit sig ihop med Valens och övriga – dessutom var han trött på att turnera. Så? 

Holly’s begravning hölls den 7 februari 1959, vid Tabernaklet Baptist Church i Lubbock. Kroppen begravdes i staden Lubbock Cemetery i den östra delen av staden. Hollys gravsten bär den korrekta stavningen av hans efternamn (Holley) och en i stenen utknackad version av hans Fender Stratocaster gitarr.

Hollys gravida hustru, blev änka efter knappt sex månaders äktenskap, fick missfall strax efter. María Elena Holly var inte med på begravningen och har aldrig besökt gravplatsen.  

Missfallet var enligt uppgift på grund av ”psykologiska trauman”. Hon tog på sig skulden då Buddy borde stannat hos henne, hon var deppig och gravid i andra veckan (!). Han skulle resa och hon orkade inte tjata emot, denna enda gång de var ifrån varandra.  

I juni 1958 träffade Buddy sin Maria Elena Santiago, som arbetade för en förläggare i New York, Peer-South Music. Holly friade till henne på deras allra första dag och riktiga träff. ”Medan vi åt middag, kom han tillbaka med händerna bakom ryggen. Han tog fram en röd ros och sa:” Detta är till dig. Vill du gifta dig med mig?”

Det sägs om Elton John att han en gång började använda och samla på glasögon för att hedra Holly. Don McLeans populära ballad ”American Pie” från 1971 är inspirerad av Holly och gjordes i samband med flygolyckan.

Han fick ja av Marias släkt. ”Jag hade aldrig haft en pojkvän i mitt liv. Jag hade aldrig varit på en date innan, när jag såg Buddy, var det magiskt. Men vi hade en speciell: kärlek vid första ögonkastet, har hon sagt.

The Buddy Holly Center är ett litet museum tillägnat Texas konst och musik, uppkallat efter honom, som ligger i Lubbock och med en staty utanför, Hollys plats när han en gång slog igenom. Platsen har en gata uppkallad efter Holly, Buddy Holly Avenue. The Clash har besökt platsen, där också Holly en gång gick i skola.


Jag funderade på hans fru, hur gick det för henne sedan? Hon lever och blir 83 nu i december. Hon heter numer Santiago-Holly, så småningom gifte hon om sig och fick tre barn. Nu frånskild, är mormor och bor i Dallas, Texas. Hon har tillbringat större delen av sitt liv som för att bevara Hollys musikarv. Jill Hennessy (Jordan rättsläkare) porträtterade henne i Broadway-produktionen av Buddy – The Buddy Holly Story.

Här hemma vet jag att en musikal har gjorts där jag vill minnas Brolle gjorde huvudrollen.
Check!  Våren 2009 spelade han Buddy Holly i The Buddy Holly Musical på Göta Lejon i Stockholm.

Bilden överst är på Buddy på scen, när han gifter sig med sin  fru och bild efter olyckan. En av alla tragedier medialt inom musikens värld.

Officiell hemsida:
http://www.buddyholly.com/

Källor:
answers.com
en.wikipedia.org
theguardian.com
sv.wikipedia.org

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.