Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Karla Faye Tucker, brutal mördare som blev kristen – i dödscellen…

KarlaFayeTucker

Mördare som ofta, har ett trasigt liv bakom sig. En var – Karla Faye Tucker, född 18 november 1959 i Houston, Texas, USA, som dömdes för mord i Texas 1984 och avrättades 3 februari 1998 – 38 år – i Huntsvillefängelset i Texas, genom en giftinjektion. Hon var den första kvinnan som avrättades i USA sedan 1984, och den första i Texas sedan 1863. På grund av hennes kön och allmänt omskrivna konvertering till kristendomen, inspirerade hon en ovanligt stor nationell och internationell rörelse som förespråkade hennes straff till livstids fängelse.

Karla Tucker var född och uppvuxen i Houston, Texas, den yngsta av tre systrar. Hennes far Larry var hamnarbetare på Mexikanska golfen. Äktenskapet var mycket problemfyllt och Tucker började röka med sina systrar när hon var åtta år gammal. Vid tio års ålder, när hennes föräldrar skilt sig, och under äktenskapsskillnaden, fick hon veta att hon hade varit resultatet av en utomäktenskaplig affär. När hon var 14 år hoppade hon av skolan och följde sin mamma Carolyn, en groupie, till att börja med prostitution och började resa med Allman Brothers Band, The Marshall Tucker Band och Eagles. Vid 16 års ålder var hon gift en kort tid med en mekaniker vid namn Stephen Griffith.

I 20-årsåldern runt 1981 – började hon umgås med mc-cyklister, och träffade ett par – som lät henne träffa en bekant –  Danny Garrett (blivande pojkvän). Efter att ha tillbringat helgen med droger med pojkvännen Danny och deras vänner, slutade allt med ett besök hemma hos en av vännerna, Jerry Dean, där Tucker och Garrett skulle göra inbrott, men det slutade med att hon attackerade honom med en yxa och avslutade det hela – med ett dödande sista hugg i bröstet.

Hon såg efteråt en kvinna som hade gömt sig under sängen, Deborah Thornton, som hade träffat Dean på en fest tidigare under eftermiddagen. Efter upptäckten fick Thornton ett hugg av yxan av Tucker. Slagsmål mellan dem – hon fortsatte slå upprepade gånger och – avslutade med att sätta den rätt i hennes hjärta. Efteråt ska hon någon gång ha sagt att hon kände en ”viss sexuell tillfredsställelse” – då hon var narkotikapåverkad.

I september 1983 blev Garrett och Tucker separat åtalade för morden. Tucker ville ha – icke skyldig och fängslades i avvaktan på rättegång. Hon tog en bibel från fängelset och började läsa den i sin cell. Tucker och Garrett, dömdes till döden i slutet av 1984 (Garrett dog i fängelse av en leversjukdom 1993.) Tucker blev kristen 1985. Det skedde prövningar och överklaganden som nekades, men den 22 juni begärde Tucker att hon skulle slippa dödsstraff p.g.a. att hon var påverkad av droger vid morden – och nu var kristen.

Hon fick stöd från ex. Kyrkornas världsråd, påven Johannes Paulus II, Italiens premiärminister Romano Prodi och Ron Carlson, bror till Tuckers mordoffer Debbie Thornton. Det var föreståndaren för Texas Huntsvilles fängelse som vittnade om att hon var en perfekt fånge och att hon efter 14 år i dödscell, troligen hade förändrats.  

Under året efter hennes avrättning,  ifrågasatte den konservativa talesmannen Tucker Carlson guvernör George W. Bush. Carlson hävdade att Bush, syftande på en TV-intervju som Karla hade givit talkshowvärden Larry King, att Bush hade flinat och talat hånfullt om henne, han själv förnekade senare detta.

Den 2 februari 1998 tog myndigheterna Tucker från Gatesville och transporterade henne med flyg till Huntsville. Karlas sista måltidsbegäran bestod av en banan, en persika och en trädgårdssallad med ranchdressing. Hon avrättades genom giftinjektion nästa dag, och dödförklarades vid 18:45. Hon var den första kvinnan som avrättades i delstaten Texas på 135 år. Hon valde fem personer att se henne dö, inkl. Thorntons make Richard och hans två styvbarn, som stödde dödsstraffet – och Thorntons bror Ronald Carlson, som motsatte sig verkställandet och hade omvandlats av hennes tro efter att ha besökt Tucker i dödscell.

Hennes sista ord var: ”Ja, mina herrar, jag skulle vilja säga till er alla – Thorntons familj och Jerry Deans familj – att jag är så ledsen. Jag hoppas att Gud ger dig fred med detta. Baby, jag älskar dig. Ron, ge Peggy en kram för mig. Alla har varit så goda mot mig. Jag älskar er alla så mycket. Jag kommer att vara ansikte mot ansikte med Jesus nu. Warden Baggett, tackar er alla så mycket. Du har varit så god mot mig. Jag älskar er alla så mycket. Jag kommer att se er alla när du kommer dit. Jag väntar på dig.” (Ron var alltså mordoffrets bror). Om dödsstraff kan man tycka mycket.

Karla Faye Tucker är begravd på Forest Park Lawndale Cemetery i Houston.

Omkring avrättningen, intervjuer och Bush som fastslår dödsstraffet.
http://www.youtube.com/watch?v=ZaoUloApZdo

En film har gjorts om – Karla Faye Tucker: Forevermore (2004) – med Helen Gibson, Karen Jezek, Kenneth Jezek. En autentisk skildring.

Källor:
en.wikipedia.org
youtube.com

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.