Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Fakta om orden rampfeber och bums, de vi använder, men sällan eller…?

science

Lär om orden rampfeber och bums, vad vet vi om dem och vad betyder de mer detaljerat. Det blir lite i kortform då det är lite skrivet om dem.

Men rampfeber eller scenskräck är en oro eller rädsla före offentligt framträdande. Rampfebern får man när man blir rädd för att inte kunna motsvara sina lyssnares förväntningar (och delvis också sina egna).

Rampfeber får nästan alla. Till och med de flesta skådespelare och artister erkänner öppet att de har rejält med rampfeber – men de lyckas ofta gömma den så den inte syns. Experters råd är att man ska försöka att rikta sitt fokus bort från sig själv.

”Var närvande i rummet, använd dina sinnen till att ta in intryck.” En bra sak är att titta med lugn ut över skaran åhörare och se det som man talar till en i taget. Övning ger färdighet. Jag vet ej hur ordet kommit till men det känns som, man står på en scen (”ramp”) och känner sig som i ”feber”, vanligen före. Närmare svar fann jag ej.

Bums stötte jag på häromdagen då en vän skrev om att denne skulle gå och lägga sig bums. Det känns som ordet användes mer förr?

Adverb, bums – (vardagligt) omedelbart, på stört, genast, strax, tvärt, direkt, ögonblickligen, ögonaböj, på fläcken, på direkten, på momangen, på sekunden, på stubinen, omedelbart, omgående, på momangen, snarast, strax. Besläktat ord: omedelbums.

Bums kommer enligt boken ”Våra ord” av lågtyskans onomatopoetiska ‘bums’ – det ljudhärmande, ljudmålande ordet. Så från tyskan var svaret här.

Mindre intressant, men sant, bums är ett syntetiskt centralstimulerande medel, ett gammalt slanguttryck och annat ord för amfetamin. Många dödsfall har inträffat på grund av brustna blodkärl i hjärnan, hjärtförlamning eller på grund av att kroppstemperaturen stigit okontrollerat. Nu vet ni lite mer 🙂

Källor:     
psykologifabriken.se
storaordboken.se
folkmun.se
sv.wiktionary.org
synonymer.se
annatord.nu
sprakbruk.fi

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.