Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Beatles och Penny Lane, var ligger den och historien om plattan…?

pennylane

”Penny Lane” är en låt av The Beatles. Låtens titel kommer från namnet på en gata nära Lennons barndomshem där han bodde sina första fem år, vid 9 Newcastle Road, strax utanför Church Road, i bandets hemstad, Liverpool, England. Paul McCartney satt vid en busskur och väntade på kompisen John Lennon, de skulle mötas på Penny Lane, en gata i närheten av deras hus.

Samtidigt satt Paul och skrev ned det han såg omkring sig, som en frisör butik med bilder på sina kunder och en sjuksköterska som säljer vallmor för Remembrance Day (11 november eller dagen världskriget officiellt slutade). Han gjorde också låten så vi vet nu att där fanns banken och barberarens butik som nämns i sången, men i rondellen där sjuksköterskan sålde vallmo har nu blivit en restaurang som heter Sgt. Pepper Bistro. Bara en sådan sak.
När pojkarna var unga brukade de träffas på busstationen eftersom det var som ett centrum för dem – som en utgångspunkt när de skulle hitta på något.  

Den skrevs av Paul McCartney, men skrivs som Lennon-McCartney som det låtskrivande partnerskapet. Låten skapades som svar på John Lennons ”Strawberry Fields Forever” och dess texter hänvisar till en verklig gata i Liverpool. Plattan släpptes i februari 1967, ena sidan på en dubbel A-sidig singel tillsammans – med ”Strawberry Fields Forever”.

När låten blev känd så började skyltarna försvinna så stan lät måla ”Penny Lane” på byggnader och annat – för att undvika stöld. Jag blev fascinerad av musikerna bakom, de okända musikerna bakom pop- och rockhistoriens klassiska sound.

Trumpeten som hörs tillsattes efter resten av låten var klar. McCartney tittade på BBC när han såg en grupp, ”The New Philharmonia” spela Bachs ”Brandenburg Concerto nr 2.” Han fick idén att lägga till en trumpet och bad gruppens trumpetare, Dave Mason, att spela.

Mason tog nio trumpeter till sessionen men beslöt slutligen att använda en plan B, att använda en – piccolatrumpet. Mason (som inte är densamma Dave Mason från gruppen Trafic, spelar på några andra Beatles låtar, däribland ”A day in the Life”, ”Magical Mystery Tour” och ”All You Need Is Love.”

David Mason, en trumpetare/flygelhornist beskrevs av Beatles producent, Sir George Martin,  som ”unikt och något som aldrig tidigare prövats i popmusiken”. Denna piccolatrumpet för solon, såldes på auktion år 1987 för nästan 100 000 kronor.  

Den lyriska ”sjuksköterskan som säljer vallmor” sägs vara Beth Davidson, som gifte sig med Lennons barndomsvän, Pete Shotton.

”In Penny Lane there is a barber showing photographs
Of every head he’s had the pleasure to know
And all the people that come and go
Stop and say hello

On the corner is a banker with a motorcar
The little children laugh at him behind his back
And the banker never wears a mack in the pouring rain
Very strange

Penny Lane is in my ears and in my eyes
There beneath the blue suburban skies
I sit and meanwhile back in…”

Penny Lane i Liverpool England har fått sitt namn efter James Penny, en slavskeppsägare som  försvarade slavhandeln i det brittiska parlamentet.

Hör på låten: LÄNK
http://www.dailymotion.com/video/xz9k6_beatles-penny-lane_music

Källor:
listor.se
songfacts.com
en.wikipedia.org
metrolyrics.com

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

var tsId=2488589;

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.