Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Indiens rosa stad, moderna Jaipur, men med gammal charm…

jaipur

Staden kallas Indiens rosa stad och har cirka 3 miljoner invånare, namnet är Jaipur och den är delstaten Rajastans huvudstad, och kallas så då alla de gamla husen är byggda av rosa sandsten, eller så är de målade för att se sådana ut, fascinerande.

I stadens basarer trängs både människor och kameler bland vackra tyger, ädelstenar och konsthantverk.

Unikt är biografen Raj Mandir som öppnade 1976 och är Indiens mest kända -på besök kan du se en riktig Bollywoodfilm med mycket sång, dans och romantik.  Det en myllrande huvudstad och ett business center med alla de yttre tecknen på en modern storstad, men ändå smaksatt starkt med en urgammal charm som aldrig misslyckas med att överraska en resenär.

Historia också naturligtvis. Staden grundades 1727 av kungen och astronomen Sawai Jai Singh av Kachhawahadynastin. Den rosa färgen på husen kommer från den färg som husen målades med under stormogulernas tid, för att ge intryck av att vara byggda av röd sandsten.

Precis utanför murarna kan man observera Hawa Mahal (Vindarnas Palats), byggt 1799 av maharadjan med. Utanför Jaipur finns fortet Jaigarh, byggt 1726, med världens största kanoner på hjul. Jaipur är idag ett av världens centrum för hästpolo.

Kachhawahadynastin lever vidare i trakten av staden. Den nuvarande maharajan har byggt om många av de gamla palatsen till hotell. Under undantagstillståndet slog Indira Gandhi ner på familjen, och försökte hitta gömda rikedomar, utan att lyckas. En stad att besöka för de som söker udda resmål kanske?

Källor:
reseguiden.se
sv.wikipedia.org
rajasthantourism.gov.in

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.