Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Livsfarlig är den okända, mongoliska jättemasken, dold i marken…

mongoliskorm

En film fick mig fascinerad. Den handlade bl.a. om ett djur – som jag kände jag ville veta mer om. Detta gäller den mongoliska dödsmasken eller ormen och det finns inga bevis på dess existens, men man kan tro på det, saker finns som människan ej vet om.

Den gömmer sig i sanden och attackerar eventuella förbipasserande byten genom att spotta starkt frätande syra över dem. Kryptozoologi är läran om djur som inte finns, ex. yetin och Loch Ness-odjuret, eftersom man ifrågasätter rapporter och vad människor vittnat.

Den mongoliska varianten är en jättelik giftmask som sägs leva i Gobiöknen, även nämns de öde områdena vid den kinesiska gränsen, det finns många vittnesmål som ger stöd för att den verkligen finns. Upp mot fyra meter lång påstås den vara, rosaröd till färgen om mest påminnande om en tarm på rymmen. Det lokala namnet är allghoi (eller orghoi), khorkhoi som betyder ”blodfylld tarmmask” p.g.a. att den ska se ut som en kotarm. Det finns ett antal rapporter av de lokala mongolerna, att masken skulle ha egenskaper som att spy upp ett gult gift som är dödligt, och att den kan döda på avstånd genom att använda sig av en elektrisk stöt. Man antar att den ligger i dvala större delen av året, utom under juni och juli.

Vissa tror att varelsen egentligen är en reptil på grund av det torra klimatet. Från Gobiöknen kommer berättelserna om denna, som också säga ibland ha taggar som sticker ut i båda ändarna. Ivan Mackerle leder ett tjeckiskt team som har letat efter masken tre gånger. Under den andra expeditionen försökte Mackerle lura ut masken från sanden med sprängämnen, men misslyckades. Han återvände 2004 och flög den här gången lågt över öknen för att filma stora ytor, men expeditionen kunde inte fånga några spår efter masken på film. 2005 gjorde en annan expedition liknande sök finna den.

Vetenskapsmän och forskare fängslas av tanken på ett djur som skildrats av mongoliska nomader i hundratals år. Det kan vara en tidsfråga innan någon lyckas bevisa dess existens. Den mest närliggande förklaringen som finns är att en benlös ödla av släktet Amphisbaenidae lever i området och att det är sådana vittnena sett. Ödlan passar in något så när på beskrivningen av olgoi-khorkhoi, om man bortser från maskens dödliga egenskaper. Gul färg sägs attrahera masken.

Enligt ögonvittnen från tv-kanalen Nat. Geo. Wild säger man att den gräver synliga spår i marken. En del myter säger att den spottar blod, andra att den är dödligt giftig bara. Ögonvittnen säger att ändarna såg likadana ut. Även en professor, Roy Chapman Andrews, samtalade med mongoliska tjänstemän och fick höra att att alla visste att den fanns och kunde beskriva den i detalj, men ingen av dem hade någonsin sett masken själva.

I folktron finns naturligtvis masken och många berättelser om hur den dödat djur och människor i öknen finns i omlopp. Något infångat exemplar finns inte, fotografier som är trovärdiga saknas också. Loren Coleman var den första som nämnde masken i boken Cryptozoology A to Z.

Den senaste expeditionen skickades ut 2006 – 2007 av reality TV-serien ”Destination Truth”, som producerades av bröderna Mandt. Och masken nämns i en fiktionhistoria skriven av Ivan Yefremov. Bilden är en målning tolkad av konstnären Pieter Dirkx av den mongoliska dödsmasken. Kan vi tro på UFO:s så varför ej?

Källor:
sv.wikipedia.org
skepticism.ifokus.se
fantasifigur.bloggo.nu
alltomvetenskap.se
paranormal.nu

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.