Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Köpenhamn, huvudstadsfakta – staden värd besöka..

kopenhamnz

Köpenhamn, eller egna språkets – København, är Danmarks huvudstad. På medeltidsdanska hette orten Køpmannæhafn, ungefär ”köpmännens hamn”, vilket uttrycker stadens betydelse under medeltiden. År 1043 omnämndes orten för första gången som Havn (”hamn”).

Staden ligger i östligaste Danmark, på öarna Själland och Amager, vid Öresund. Köpenhamn är Danmarks ekonomiska, kulturella och vetenskapliga centrum, samt säte för parlamentet (Folketinget), för regeringen samt för Danmarks regerande drottning.

Köpenhamns kommun har cirka 550 000 invånare, medan Hovedstadsområdet, som motsvarar Köpenhamns tätort, har drygt 1,2 miljoner invånare (2012). Storstadsområdet har ca 1,9 miljoner invånare.

En pestepidemi drabbade Köpenhamn 1711 och staden brann dessutom ned vid två tillfällen, 1728 och 1795, samt blev bombarderat av engelska flottan i slaget om Köpenhamn (1807) vilket ödelade en stor del av den äldre staden. Köpenhamn var därefter under andra världskriget, liksom resten av Danmark, ockuperat från 9 april 1940 till 5 maj 1945.

Den mest spektakulära händelsen under den tyska ockupationen var RAF:s bombning av Gestapos högkvarter i Shellhuset den 21 mars 1945, då ett stort antal politiska fångar lyckades fly och Gestapos arkiv förstördes. Under slutet av ockupationen avskaffades den danska polisen och en laglös period utbröt.

Mycket känt är ockupationen av ”fristaden” Christiania 1971, som för lång tid framöver ledde till en frizon som bl.a. kännetecknades av fri narkotikahandel, vissa hävdar att cannabis är lätt att få tag på i fristaden. Fristaden Christiania i stadsdelen Christianshavn befolkas till stor del av oliktänkande, hippies och andra originella människor, den bygger på ett ideellt arbete.

Idag är stadsdelen förändrad och lockar till promenader längs kanalerna och pauser på de små mysiga fiken. Här finns också mycket konst att titta på och egenhändigt snickrade hus i många former. Vanligt att turister väljer det som resmål.

Om du kommer dit, några billiga tips: Strosa på Ströget, titta på folk och de som uppträder på Ströget. En del av de bästa museerna i Köpenhamn med omnejd har fri entré hela veckan, och de allra flesta har en fridag i veckan. Nationalmuseet och Statens Museum for Kunst är alltid gratis, Geologisk Museum och Thorvaldsens Museum har fri entré på onsdagar.

Tidigare har jag läst: Köpenhamns kommun vill i ett treårigt försök legalisera hasch. Målet är att försöka undergräva den kriminella marknaden samtidigt som man gör haschet mindre tillgängligt. Köpenhamnsmodellen, där legalt hasch ska kunna köpas i butiker. i Köpenhamns fullmäktige finns det en majoritet för att legalisera hasch. Hachförsäljningen ska ske på 25-40 ställen i staden, i butiker eller på apotek. Personalen ska vara kunnig och upplysa om riskerna. Ja, Danmark har sina lite egna synsätt…

Källor:

sv.wikipedia.org
lagprisflygbolag.wordpress.com
copenhagen.com
svt.se

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.