Zenzationella Människor Et Facto

Fakta om ALLT. Länka till vänner. NYA inlägg, klockan 08! 2900 inlägg. Carpe diem.

Världens rikaste om vi ser historiskt fram till idag, hisnande rikedomar…

MansaMusa

Ni ska få en sammanfattning på människor med rikedom, där man jämför pengars värde genom åren, läs! Jag utgår från en topp-tio-lista, och trots att Bill Gates är den enda som lever än i dag får han erkänna sig rejält besegrad av historiens mäktigaste män. Den fetaste samlingen stålar ägdes exempelvis av en sann legend från 1300-talet som uppges ha färdats med hundratals kilo guld på sina pilgrimsfärder.

Jag kör motsatsen och börjar bakifrån med topplistan.

10. Djingis Khan, Mongoliet.
Djingis Khan uppges vara den mest framgångsrika militära ledaren genom historien. Han levde mellan 1162–1227 Mongoliska imperiets högsta ledare. Men på grund av hans otroliga generositet blev han inte lika rik som han kunde ha varit, skriver Times och Veckans Affärer (VA). Detta bland annat då han älskade att överösa sin armé med dyr utrustning och annat.

9. Bill Gates, USA.
Gates är oerhört känd för att vara otroligt givmild. Bill och hans fru Melinda Gates har genom åren skänkt stora summor till olika välgörenhetsprojekt. Trots det kan Bill fortfarande konstatera sig vara världens rikaste med en förmögenhet på 78,9 miljarder dollar.

8. Allan den röde, England eller Alan Rufus.
Allan var brorson till Vilhelm Erövraren, levde 1040–1093 i England. ”Han anslöt till den normandiska erövringen av England år 1066 och hade vid sin bortgång 11 000 pund, vilket motsvarade 7 procent av Englands bruttonationalprodukt på den tiden, motsvarande 194 miljarder dollar i 2014 års penningvärde”.

7. John D. Rockefeller, USA.
Rockefeller (1839–1937) var en frontfigur i den amerikanska oljeindustrin och hade en förmögenhet på 341 miljarder dollar. Amerikanen inledde sina investeringar i oljebranschen år 1863 och 20 år senare kontrollerade hans bolag Standard Oil 90 procent av landets oljeproduktion, Enligt Rockefellers dödsruna värderades hans förmögenhet till 1,5 miljarder dollar år 1918.

6.  Andrew Carnegie, USA.
Carnegie var en skotskfödd, amerikansk affärsman och filantrop som levde 1835–1919. Han ägde 372 miljarder dollar, vilket gör honom till en av USA:s rikaste personer genom tiderna. 1901 sålde han sitt bolag US. Steel till JP Morgan för 480 miljoner dollar, vilket motsvarade 2,1 procent av landets BNP.

5. Josef Stalin, Sovjet/Ryssland
När Stalin, som levde 1878–1953, styrde över Sovjetunionen stod landet för 9,6 procent av den globala BNP:n. Trots att hans personliga förmögenhet var svår att urskilja från Sovjetunionens så besatt han oerhörd makt genom att ha järnkoll på landets finanser och statsangelägenheter.

4. Kejsare Akbar I, Indien
Kejsaren (1542–1605) härskade över Mughal-dynastin i Indien, som stod för en fjärdedel av den globala BNP:n. Redan på den tiden spelade hierarkier stor roll i landet och dynastin brukade ohämmat dra nytta av sina medborgare. Elitens livsstil i Indien överträffade till och med den som existerade i elisabethanska England på den tiden.

Vi har kommit till topp 3.

3. Kejsare Shenzong, Kina
Den stora kinesiske kejsaren Shenzong, Kina, som levde 1048–1085 härskade över ett imperium som stod för 25-30 procent av den globala BNP:n. Song-dynastin var en av historiens starkaste någonsin ekonomiskt sett. Kejsarens förmögenhet kom huvudsakligen från innovationer och skatteintäkter.

2. Augustus Caesar, Romerska riket
Kejsare Augustus adopterades av Julius Caesar, och levde i Rom, Italien, från år 63 före Kristus till 14 efter Kristus. Kejsare Augustus förmögenhet beräknas till 4,6 biljoner dollar i dagens penningvärde, hans imperium stod för 25–30 procent av världens BNP. Under en kortare period ägde han även hela Egypten vilket gjorde att hans förmögenhet motsvarade en femtedel av Romarrikets totala ekonomi.

Vinnaren, nummer 1. Mansa Musa I, Mali/Timbuktu
Denne legendariske kung levde 1280–1337 i Maliriket, där han blev förmögen som sin tids största guldproducent. När Musa gjorde en pilgrimsresa till Mecka orsakade han valutakris i Egypten då han tog med sig ett dussintals kameler som bar på hundratals kilo guld var. Det sägs även att hans armé bestod av 200 000 män, vilket var gigantiskt på den tiden. Salt gav honom också rikedomar.

Han var regent för Mali 1312 till 1337, ruvade på inte mindre än 2 700 miljarder svenska kronor, alltså 400 miljarder dollar, och rankas högst upp.

Han var hängiven muslim och lät bygga moskéer runt om i sitt rike för att sprida islam till folket. Under hans regeringstid kom Timbuktu att bli en betydande stad i den muslimska världen. Han expanderade riket och införde ett gemensamt lag- och handelssystem och räknas som en av Afrikas största statsmän.

Han lär ha varit den rikaste personen någonsin.
Så här beskriver Michigan-universitetets historieprofessor Rudolph Ware den rikaste personen genom tiderna i en intervju med Times: ”Det finns bilder av honom där han håller i en spira av guld på en tron av guld och har en kopp i guld i handen och en guldkrona på sitt huvud. Du får föreställa sig så mycket guld som du kan tänka dig att en människa överhuvudtaget skulle kunna äga och fördubbla detta.” Bilden är på denna omskrivna Mansa Musa.

Källor:
svd.se
(Times, CNN, Veckans Affärer (VA) och Omni).
sv.wikipedia.org
va.se
dagensps.se

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer är stängda.