Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Spencer Davis, med grupp, han själv och Traffic, då och nu…

ThSpenceDavis

Spencer Davis med grupp då, när det begav sig. På 1960-talet var de kända, Spencer Davis Group, ansågs geniala och de var lite för sin tid musikaliskt. Bakom gruppen var Spencer Davis (och bröderna Winwood) och för mig är låtarna Keep on running och This hammer specifika för bandet.

Ok, Spencer David Nelson Davis (född 17 juli 1939) är en brittisk musiker och multi-instrumentalist, ex. munspel – och grundaren av 1960-talets rockband. Idag, 76 år ung, turnerar han runt om med The Animals, de också av idag.

Davis föddes i Swansea i södra Wales. Hans far tjänstgjorde som fallskärmsjägare. Spencer började lära sig spela munspel och dragspel vid sex års ålder. Han flyttade till London när han var sexton och började arbeta i offentlig förvaltning som förste kontorist vid Postsparbanken. 1960 flyttade han till Birmingham, för att läsa tyska vid University of Birmingham. I musikkretsar, var han senare känd som ”professorn”.

Hans tidiga musikaliska influenser var skiffle, jazz och blues, namn som Buddy Holly, Alexis Korner och Long John Baldry. Hans första band bildades efter han hört en tappning av en skiffellåt, bandets namn blev The Saints, med Bill Perks, som senare ändrade sitt namn till Bill Wyman. När Davis flyttade till Birmingham, uppträdde han ofta i skolan på scen efter att hans undervisning var slut.

1963 gick Davis på en pub få se Muff Woody, ett traditionellt jazzband med Muff och Steve Winwood. Steve, bara femton år vid den tiden visade redan då sina musikaliska förmågor. Muff, fem år äldre än sin bror, var en skicklig jazzmusiker. När Davis såg brödernas musikalitet, visste han att han hade hittat sitt band. Han övertalade snart dem att gå med honom och trummisen Pete York som Rhythm and Blues Quartet.

1964 hade de antagit namnet The Spencer Davis Group. Men de gick först under gruppnamnet The Muff Woody Jazz Band, men när gitarristen Spencer Davis tillkom bytte man till ovanstående namn. Detta var mest för att det var Davis som tog hand om intervjuer med media. I Storbritannien fick de succé med singlarna, 1966, Keep on Running och Somebody Help Me. Steve Winwood sjöng sång på alla Spencer Davis Groups låtar fram till 1967 och – I´m a man.

The Spencer Davis Group fortsatte, men Winwood bildade en ny grupp (Traffic) så de  delades helt 1969. Eddie Hardin orgel, sång, med 1967, Phil Sawyer sologitarr, med 1967 – slutade 1968 och Ray Fenwick sologitarr, sång, med 1968. Vissa ändringar av medlemmar har skett senare under åren.

Citat Spencer (intervju):
”I grunden är min huvudsakliga uppgift fortfarande uppe på scenen och spela saker som jag har spelat genom åren på olika album.
Fråga: Du har aldrig slutat turnera?
Svar: Jag har aldrig slutat turnera.
Fråga: Vart vill du resa?
Svar: Överallt.”

Nutid

En period var han sedan, efter gruppen brutit upp i Kalifornien, men flyttade senare åter tillbaka till Storbritannien och bildade nya Spencer Davis Group. Han framträdde och sjöng för ”The Somebody Help Me Project”. Tidigare bandet The Murgatroyd Band – medverkade han också i. Han jobbade också extra som lärare och föreläster om – musikbranschen.

Om förhållande finner jag bara fakta som att han dejtade Christine Perfect, som senare gifte sig med Fleetwood Macs John McVie. Christine var en gång Spencer Davis groupie.

Han är hedersmedlem och anhängare av Wales nationalistiska partiet, Plaid Cymru, och bor nu i Avalon på Catalina Island, en liten ö i Stilla havet utanför kusten i södra Kalifornien. Under åren har även bandets musik medverkat i en hel del filmer.

Gruppen upplöstes 1969 och Davis prövade på en solokarriär och bodde i Kalifornien men startade under början av 1970-talet en ny upplaga av Spencer Davis Group. Han har sedan dess till och från uppträtt med gruppen.

Hemsida för gruppen:
www.spencer-davis-group.com

Källor:
en.wikipedia.org
answers.com
brumbeat.net
theharbinger.org

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.