Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Mökväll eller möhippa kan man göra kul, läs om förr och nutid…

mojhippan

Bröllop är stort för flertalet oavsett hur man väljer det, lugnt, stilla eller med en massa inbjudna. Jag tänkte berätta om möhippan, en tradition som tyvärr ibland förknippas med alkohol mer än glädjen. För vanligt är att innan bröllopet så fixar ofta hennes vänner en möhippa för den blivande bruden. Initiativet och huvudansvaret faller på brudtärnan. Den blivande bruden utsätts för diverse minnesvärda aktiviteter och upptåg, minnesvärt som kan betyda två saker.

En möhippa, ursprungligen kallad mökväll, även mösexa användes också tidigare och ursprungligen handlade möhippan om att den blivande bruden dagen före vigseln fördes av sina kvinnliga vänner till en bastu eller dylikt för att där viga sin mödom åt en gudom.

Med jämlikheten som ökat så är idag svensexan och möhippan lika äventyrliga. Traditionellt har däremot en möhippa varit en mycket lugn tillställning. Brudens vänner har bland annat överlämnat en bukett bestående av hushållsattiraljer (stekspade med mera) som bruden kan få användning för i sin nya roll som husmor.

Historiskt då? Möhippan har anor långt tillbaka i tiden då anordnades så kallade mökvällar. Möhippan uppkom redan på 1600-talet (och är 200 år äldre än svensexan). Mökvällen arrangerades av brudens föräldrar för släkt och vänner kvällen före bröllopet och var en fest där enbart kvinnor deltog. Hippa är ett ord som började användas vid sekelskiftet 1800-1900 och betyder festlig sammankomst. Vid dessa tillställningar skulle bruden bada, vilket inte var så vanligt förr. Hon badade då tillsammans med sina väninnor. Det är vanligt på möhippor idag med spa-besök, bubbelbad, massage och ansiktsbehandlingar. Ren ska bruden vara – idag även inombords?

I dag ”kidnappas” bruden då och då, så att deltagarna brukar vara utklädda och att klä ut bruden som parodi på bröllop. Det är även vanligt att väninnorna ordnat olika ”hemskheter” för bruden som avslutas med en middag tillsammans med sina närmaste väninnor. För mycket alkohol gör ingen glad och minst av allt den blivande bruden.

Jag tar med historien om en bröllopsfest förr också. Den heliga Birgittas äldsta dotter Märta giftes på 1300-talet bort med rovriddaren Sigvid Ribbing. Giftermålet var en del i en politisk uppgörelse. Det hjälpte inte att Birgitta protesterade, det var hennes make Ulf, Märtas far, som bestämde. Enligt Magnus Erikssons stadslag fick en bröllopsfest i staden inte vara mer än två dagar. Vanligtvis drog den dock ut på tiden och man festade i tre. Man fick bjuda högst sextio personer, trettio par, men undantag kunde göras med tillstånd av borgmästaren så att fler kunde få komma. Ölet spelade en viktig roll och nog har en del festande gått i arv.

Ni ska få några tips för vad som kan anordnas för en möhippa. Rulla i en jätteboll eller känguruboxas? Pole Dance och magdans är poppis. Mer aktiviteter? Go-cart. Minigolf. Pick-nick eller gå på tivoli. Rida islandshäst eller gå på spa. Klättra klättervägg (inom- eller utomhus). Lazerdome eller paintball. Hoppa fallskärm eller bågskytte. Ett kul minne är om man planerar sjunga in en CD i en studio, sök på nätet.

Man kan också hoppa över festandet, överraskandet och bara ha en kul kväll med fika och snacka minnen?

Källor:
sv.wikipedia.org
bröllopstorget.se
nygifta.se
popularhistoria.se

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.