Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla. Om det du undrat över, inom alla områden.

Höjdhoppskvinnan Iolanda Balas hade världens längsta segersvit i friidrott…

balas

Höjdhopp, damer, en tidig och mycket duktig var – Iolanda (Jolan) Balas, född 12 december 1936 i Timisoara i Rumänien – Soter senare efternamn som gift, en f.d. rumänsk friidrottare, OS – mästare och världsrekordhållare i höjdhopp, som anses vara en av de största hopparna någonsin. Balas tog olympiskt guld vid 1960 i Rom och vid 1964 i Tokyo. Hon satte under sin karriär 14 världsrekord och var första kvinna i världen över såväl 1,80 som 1,90 meter

Hon föddes av ungerska föräldrar, mamman, Etel Bozó var hemmafru, pappan, Frigyes, var ursprungligen låssmed, som tjänstgjorde i den ungerska armén, innan han fångades och fördes till Sovjetunionen och senare till Ungern, där han kunde bosätta sig i Budapest. Iolanda försökte återförena familjen och flyttade till Ungern, men även om hon lyckades få ungerskt pass 1947, fick hon ej lämna landet. Vid en intervju år 2005, om hon tänkte på avhopp då, sa hon att hon haft tanken, men rädd att det kunde ha resulterat i allvarliga repressalier mot släktingar.

Mellan 1957 och 1966, vann Balas 150 tävlingar i rad, tekniken var en sofistikerad version av saxtekniken. Hennes rekord på 1,91 m, från 1961, varade till slutet av 1971 – men då med nya stilar som att ”grensla” ribban och senare floppstilen.

Balas satte sitt första världsrekord i Bukarest i juli 1956 när hon klarade 1,75 m. Lite smolk i bägaren kan tyckas när hon efter sitt guld, vid en obligatorisk könstest vägrade och att tävla mer i de olympiska spelen. Regeln som gick igenom för alla var år 1968.

Guldet vi många minns var från 1960 i Rom. OS bestod av 34 grenar, 24 för män och 10 för kvinnor, och hölls mellan 31 augusti och 8 september 1960 på Roms Olympiastadion. Hennes segersvit bröts och hoppandet slutade p.g.a. skada. Efter pensioneringen från tävlingar 1967, så gifte sig Balas med sin f.d. tränare Ian Soter, och undervisade idrott i Bukarest. Mellan 1988 och 2005 var hon ordförande för rumänska friidrottfederationen. En stor idrottskvinna.

Källor:
en.wikipedia.org
kangarootrackclub.org
anorak.co.uk

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.