Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Barn födda med segerhuva ansågs gott, tecken på framgång och tur…

A young baby

Har du stött på ordet och vet du vad det betyder? När fosterhinnan inte spricker under förlossningen, kan barnet födas med hinnan intakt. Det kallas att ”födas med segerhuva”. Fosterhinnan är ofarlig och hinnan tas lätt bort av läkare eller barnmorska vid förlossningen. Ibland händer det att barnet föds med hela eller delar av den kvar över sig – som en huva. Över huvudet och även ögonen på barnet.

Under medeltiden och i vissa kulturer än i dag var segerhuva sett som ett gott tecken, och man gjorde avtryck av fosterhinnan på ett papper och gav det som minne till barnet. Enligt folktron har denna många fördelar, t.ex. personen har skydd på havet, kan se in i framtiden, och han/hon har tur i kärlek osv. I dåtiden var också tron viktig att denna skulle vara osårbar för vanliga kulor. Karl XII uppges ha varit född med segerhuva.

Med modern medicin har artificiell spräckning av fosterhinnan blivit vanlig, och det är numer sällsynt att barn föds med segerhuva. Kanske en av tusen enligt någon källa. Segerhjässa används i en del fall också.

Kuriosa: Benandanti (‘väl’ och ‘gående’) var en ritualistisk sekt i Italien som var föremål för många förföljelser från inkvisitionen i Nord-Italien under 1600-talet, då dess medlemmar anklagades för såväl kätteri som häxeri. Sektens centrum låg i norra Italien, särskilt i trakterna kring distriktet Friuli. Och – de som föddes med segerhuva blev automatiskt medlem av sekten.

Stall Segerhuva finns också inom travsporten. Menhammar Stuteris hästar tävlar under stallpseudonymen ”Stall Segerhuva”. På tävlingsbanorna syns stallets kuskar i den klassiska gröna dressen med bruna band. Dressen är en av de äldsta tävlingsdresserna i Sverige.

Källor:
sv.wikipedia.org
1177.se
paranormal.se
menhammar.com
gammelgarden.com

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.