Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

”Do nut girls”. Hjältar. Att hjälpa trupperna glömma kriget.

DonutDollies

Han var kommissionären som ville skapa en mobil enhet i fält, den amerikanska Röda Korsets Clubmobile, Harvey D. Gibson, läs om den enormt goda tanken med detta. Man hade gröna London-bussar som målades om, en engelsk chaufför och medhjäparna som drev det var tre amerikanska kvinnor.

Varje Clubmobile innehöll ett kök med en inbyggd donut maskin och en primusspis för att kunna värma vatten för kaffe (50 koppar). På ena sidan av köket, fanns det en disk och en stor bänk att fälla ut – för servering av kaffe och munkar. Baksidan innehöll en fikaplats med inbyggda bänkar som kunde omvandlas till britsar. Varje Clubmobile hade en Victrola (inbyggd skivspelare) med högtalare, aktuella grammofon-album, pocketböcker, cigaretter, godis och tuggummi.

Dessa Clubmobiles var stationerade i en stad nära armén och följde en rutin för att nå till olika baser varje dag där de skulle prata med militärer medan de serverade kaffe, munkar och spelade musik. ”Do nut girls” – vad som tillkom med ev. punka, reparationer och annat, inget var dessa kvinnor främmande.

Förberedelserna 1944 för invasionen av Normandie, gjorde man om 2,5 tons lastbilar, GMC, som blev omvandlas Clubmobiles innehållande kök med munkmaskiner och kaffe samt övriga av det goda. Dessa bemannades av tre amerikanska kvinnor, en av dem skulle köra lastbilen, förutom att tjäna soldaterna.

Kvinnorna som jobbade med detta var i åldrarna tjugofem till trettiofem år, någon med högskoleutbildning, och en del arbetslivserfarenhet. Dessutom var de tvungna att vara friska, ”fysiskt tåliga,” sociala och ”se bra ut”. Genom spridning fanns dessa kvinnor tjänstgörande även soldater i England, Frankrike, Italien, Belgien, Luxemburg och Tyskland, fram till den 7 maj 1945. Ett begränsat antal Clubmobiles fortsatte tjänst i Storbritannien och Tyskland under 1946.

Det har gjorts film om dessa ”hjältar”. A Touch of Home: Vietnamkriget, Red Cross Girls är en amerikansk dokumentärfilm som berättar historien om 627 unga amerikanska kvinnor som tjänstgjorde i den amerikanska Röda Korset Supply Recreation utom-europeiska program under Vietnamkriget. Den visades i Dallas, Texas den i april 2007.

Vietnamkrigets Röda Kors, ”Donut Dollies” var unga, college-kvinnor som tillbringade ett års resande i landet som moraliskt stöd för amerikanska trupper. De besökte sjukhus och genom att de kunde använda UH-1 Iroquois helikopter, reste de till frontlinjers landningszoner och basläger för att få fram spel och leenden till soldater. Många valde att gå med i programmet på grund av president John F. Kennedy, som uppmuntrade ungdomar att tjäna landet.

Dokumentären vann Best Short Documentary i 2009 års GI filmfestival.

Läste om två ”Dollies” som gjorde resorna genom Vietnam, 1968/1969 från stad till stad, Cu Chi – Na Trang – Tuy Hoa – Cam Rahn Bay – Pleiku – Qui Nhon. Deras hela resa till Vietnam, kommer att fångas på film, för att alla ska komma ihåg.

En stor sak tycker jag, sett till alla dessa i fält som saknar mycket hemifrån, främst en fika och lite samtal.

Källor:
war-veterans.org
koreaatourofduty.us
en.wikipedia.org

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.