Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Vackra gullvivan, oxelägg, har använts till mycket, som ex. läkekonst…

gulllviva

Linné skrev 1755: ”Växer på höglänta lundartade ängar, allmän.” Om vad, jo den vackra vårblomman, gullvivan (Primula veris). Den är en art i familjen viveväxter, en gulblommande växt och en av de mest igenkännbara vårblommorna i Sverige. Den finns allmänt i södra delen av landet. Blommar i maj – juni. Höjd 20 cm.

Blommornas utseende, har gett gullvivan dess lokala blekingska namn ”gökabyxor”, ”kattfötter”, ”käringtänder”, ”gullvera” m.fl. Blommar från svalans ankomst till granens blomning. Roten har en angenäm anisliknande lukt. Blommorna brukas att lägga på vin samt till färgning av brännvin och snus. En mutation, inte helt ovanlig, har röda blommor. Om dessa korsas med de vanliga gula exemplaren får avkomman en färg mitt emellan.

Svenskt namn är oxelägg, i Västergötland Jungfru Marie nycklar, i Medelpad nyckelblomster, på Gotland gökblomma, i Småland hargök och käringtänder, i Hälsingland gullviva, i Östergötland yxlägg, i Gästrikland sempertupp. Gullvivan är Ålands och Närkes landskapsblomma. De väldoftande blommorna innehåller honung som lockar insekter. Den får inte plockas i Skåne, Hallands och Örebro län. I resten av landet är det tillåtet att plocka en bukett till sig själv. Man får inte gräva upp eller dra upp blommorna med rötterna.

Örten används av engelsmännen till sallad och vid tillverkning av bakverk och har i äldre tider använts som läkemede vars medicinska verkan beror på att den innehåller skarpt smakande saponiner. De torkade bladen och blommorna används till olika örtteer samt vid vinframställning.

Redan under medeltiden användes de till mjödberedning och ”siuder man thesse blomster i god ätikio och tager sedan i näsan, thet stillar tandevärk ad miraculum”. 

De späda bladen kunde också nyttjas till sallat och grönkål på våren. En vacker blomma, en favorit av mig, ett fint inslag i blomsterängar där den trivs bra.

Källor:
lansstyrelsen.se
sv.wikipedia.org
nrm.se
haven.tradgardsmastarn.se

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.