Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Priestess of Soul, allt om aktivisten, divan Nina Simone, ett öde värt läsa…

ninasimone2

Vem var denna kvinna med en sådan utstrålning och röst som man kände – inuti? Jo, Eunice Kathleen Waymon, född 21 februari 1933 – död 21 april 2003, mer känd under sitt artistnamn Nina Simone, var en amerikansk sångerska, låtskrivare, pianist, arrangör och aktivist för de medborgerliga rättigheterna som allmänt förknippas med jazzmusik.

Simone strävade efter att bli en klassisk pianist medan hon arbetade med ett brett spektrum av stilar inkl. klassiskt, jazz, blues, soul, folkmusik, R & B, gospel och pop. Nina Simone studerade bl.a.på den välkända musik- och teaterskolan Juilliard i New York.

Född som sjätte av åtta barn i en fattig familj, började hon spela piano vid tre års ålder, i en predikant-familj i North Carolina, peppades hemma p.g.a sin enorma musikaliska talang att bli den första svarta konsertpianisten, men verkligheten med fattigdom och rasfördomar tvingade henne att förändra sina ambitioner. Simones mor, Mary Kate Waymon, var en strikt metodist – och husa. Hennes far, John Divine Waymon var en elektriker, som en gång ägt en kemtvätt, men som också drabbats av sjukdom.

Hon började sedan spela på en liten klubb i Philadelphia för att finansiera sin fortsatta musikaliska utbildning för att bli en klassisk pianist i framtiden – och var tvungen att sjunga också. Med hjälp av stipendium fick hon pengar för gymnasiet. För studierna i piano drabbades hon ofta av avslag och annat – just för hennes hudfärg. 1954 hon antog artistnamnet Nina Simone. ”Nina” (från Nina, betyder ”liten flicka” på spanska) var ett smeknamn en pojkvän hade givit henne, och ”Simone” togs från den franska skådespelerskan Simone Signoret, som hon hade sett i filmen, Casque d’Or.

Hon blev kontaktad för en inspelning och hennes tolkning av ”I Love You Porgy” blev en dundersuccé i USA 1958. Under sin karriär spelade Simone in mer än fyrtio album, främst mellan 1958 – då hon gjorde sin debut med ”Little Girl Blue” – och 1974. Hennes särpräglade och originella stil uppstod ur en blandning av gospel och poplåtar – med klassisk musik, i synnerhet av Bach, och tillsammans med hennes uttrycksfulla jazzliknande djupa tenorsång. 1958 blev hon vän med och – gifte sig med en beatnik som arbetade på ett nöjesfält, Don Ross, men inom ett år (1959) ångrade hon sig och det blev skilsmässa. Simone gifte sig sedan med en poliskonstapel i New York 1961, Andrew Stroud, som senare blev hennes manager.

Simones musik var mycket inflytelserik i kampen för lika rättigheter i USA, mest 1964 -1974. Hennes hårstil, antydde svart makt, och känsloladdade, lätt aggressiva uttryck är ex. på hennes karaktär vid den tiden. På sitt debutalbum 1964 visar hon öppet upp för första gången öppet rasistiska ojämlikhet som var förhärskande i USA med låten ”Mississippi Goddam/ Jävla Mississippi”. Sången var hennes reaktion på mordet på Medgar Evers och bombningen av en kyrka i Birmingham, Alabama som dödade fyra svarta barn.

Låten släpptes som en singel, och den bojkottades i vissa sydstater. Därefter var budskapet om de medborgerliga rättigheterna standard i hennes repertoar, en del av hennes liveframträdanden. Under en period här var hon mer för en revolution med kraft än – Martin Luther King ‘s icke-våldsamma. Simone var inte rasist, dock, och hon skrev i sin självbiografi att hennes familj och hon betraktade alla raser som likvärdiga.

Några kända sånger: ”Don’t Let Me Be Misunderstood”, ”My Baby Just Cares for Me”, ”I Put a Spell on You” och ”Ne Me Quitte Pas” (a Jacques Brel song).

nina1

Lyssnat på henne, vilken röst, man blir förtrollad! Ok, Simone lämnade USA i september 1970, flög till Barbados och det blev skilsmässostrul och hon och Stroud gick isär – men när hon återvände till USA fick hon veta att hon var eftersökt – gripande för obetalda skatter (som en protest mot sitt lands engagemang i Vietnamkriget på 1971 till 1973), vilket fick henne att återvända till Barbados igen för att kringgå myndigheterna och åtal.

Hon bodde kvar ganska länge och hon hade en lång affär med statsministern, Errol Barrow. En nära vän, sångerskan Miriam Makeba, övertalade henne att resa till Liberia. Efter att hon bott i Schweiz och Nederländerna, bosatte hon sig i Frankrike under 1992 och vidare framöver – nära Aix-en-Provence i södra delen. Hennes självbiografi, I Put a Spell on You, publicerades under 1992. Hon inspelade sitt sista album 1993.

Citat Nina:
”För de flesta vita människor, betyder jazz svart och jazz betyder ”smuts” och det är inte vad jag spelar. Jag spelar svart klassisk musik. Det är därför jag inte gillar termen ”jazz” och Duke Ellington tyckte inte det heller – det är en term som bara används för att identifiera svarta människor”.

Och lite om Nina som emot på 90-talet i Frankrike sköt hon med ett gevär på stökiga grannar och lämnade olycksplatsen, där två motorcyklister skadades. Hon betalade böter och fick skyddstillsyn och var tvungen att söka psykologhjälp. 1995 sköt hon och sårade sin grannes son med en specialpistol eftersom hans skratt störde hennes koncentration. Hon avfyrade också en pistol på ett skivbolag, på vd:n, som hon anklagade för att ha stulit royalties. Enligt en närstående tog hon medicin från mitten av 1960-talet. Hoppla!

Allt detta var bara känt för en liten grupp och hölls utanför offentligheten i många år, det dök upp i bokform först 2004, efter hennes död. Simone fick två hedersdoktorer inom musik och humaniora, från University of Massachusetts och Malcolm X College. Hon föredrog att bli kallad ”Dr Nina Simone” efter dessa utmärkelser de skänkt henne. År

1993 skrev Don Shewey om Nina i Village Voice, ”Hon är inte en popsångare, hon är en diva, hopplöst excentrisk … med sin udda talang och grubblande temperament, som hon har vänt till sig som en naturkraft…

Dokumentären Nina Simone: La Legende (The Legend) gjordes på 1990-talet av franska filmskapare och bygger på hennes självbiografi ”I Put A Spell On You”. Den har live-bilder från olika perioder av karriären, intervjuer med vänner och familj. Under hennes sista år syntes Nina ibland i rullstol mellan föreställningarna.

Hon hade varit sjuk i bröstcancer under flera år – innan hon dog i sömnen i sitt hem i Carry-le-Rouet, Bouches-du-Rhône i april 2003. Vid hennes begravning deltog Miriam Makeba och Patti Labelle, poeten Sonia Sanchez och hundratals andra. Elton John skickade en blommig hyllning med meddelandet ”You were the greatest and I love you”.

Simones aska spreds i flera afrikanska länder. Endast två dagar före sin död, fick Simone hedersdoktors grad av Curtis Institute, musikskolan som hade vägrat att erkänna henne som en studerande i början av hennes karriär. År 2010 uppfördes en staty till hennes ära längs Trade Street.

Hon lämnade efter sig en dotter, Lisa Celeste Stroud, född 1962, en skådespelerska och sångerska, som tog artistnamnet Simone, och har dykt upp på Broadway i Disney-musikalen Aida. Sommaren 2007 spelade hon rollen som Fantine från Les Misérables på Muny. Hon uppträdde på Stockholm Jazz Festival 2009. Simone har släppt två soloalbum, Simone Superstar och Simone on Simone.

Kuriosa om Nina:
Komponerade över – 500 låtar, inspelade nästan 60 album.
Med den växande kvinnorörelsen, blev ”Four Women” och hennes cover av Sinatras ”My Way” feministiska anthems också.

En period flyttade hon till Schweiz för sin dotters utbildning, följd av ett comeback-försök i London. Hon satte tilltron till en sponsor som blåste henne och – som rånade, misshandlade och övergav henne. Hon försökte begå självmord, men när det misslyckades, lyckades hon finna sin tro – i framtiden.

När Nina Simone föddes ges ibland olika år som födelseår. 1933, 1935 och 1938. 1933 verkar mest trovärdigt, eftersom man jämfört med high school. En stor artist, kvinna och aktivist!

Länk video – I put a spell on you live 2006, 73 år ung:
http://www.youtube.com/watch?v=klIcu7r46Ig

The Official Home of Nina Simone | The High Priestess of Soul –
http://www.ninasimone.com/

Källor:
womenshistory.about.com
en.wikipedia.org
poemhunter.com
findagrave.com

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.