Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Skägg som funnits i alla tider, läs om nu och då – och varför…

beardSkägg är vanligt, till denna kategori räknas hår i ansiktet på flera håll. Vad vet vi om historiken, hur var det förr? Skägg-fakta äro: Skägg kallas det hår som växer på en människas haka, hals och kinder. Det är en egenskap som inte har någon funktion i samband med den egentliga parningen eller de fysiska processer som sker vid produktionen av ägg- och sädesceller men som visar att innehavaren tillhör ett visst kön. Okej så…

En del religioner (till exempel islam, sikhism och judendom) påbjuder sina manliga anhängare att bära skägg. Den första rakningen var en viktig initieringsceremoni för unga romare precis som den varit för grekerna. Hit hörde att skäggstråna offrades till gudarna som tack för att ynglingen fått uppnå myndig ålder (17 år).

Ordets ursprung?
Av fornsvenska skæg, tillsammans isländskans skegg och danskans skæg av germansk rot *skagja-, besläktat med fornengelska sceagga, (”huvudhår”) (engelska shag, ragg); egentligen: som sticker ut eller fram, till isländska (osv.) skaga, skjuta fram; jämför skog.

Tempelriddarna på 1100-talet hade enligt ordensbestämmelserna skägg och kortklippt hår. Annars var korsfarare ofta slätrakade, vilket sågs som bisarrt och löjligt i de muslimska länderna. Där fick mustascherna politisk betydelse redan på 600-talet. Profeten Muhammed som verkade i dagens Saudiarabien beordrade sina anhängare att raka av mustascherna, men behålla skäggen. På det sättet kunde de skiljas från de män i Persien som bar långa mustascher enligt sin lokala religion. Perserna behöll dock mustascherna även sedan de blivit muslimer.

Fortfarande på 1550-talet streds det om persernas mustacher, berättar en engelsk resenär: Ett synnerligen berömt kinesiskt skägg är eldgudens. Det är honom, i rött skägg, röd mustasch, röda ögonbryn och röda kläder, man fortfarande kan se bäras omkring i karnevalstågen som avslutar nyårsfirandet i Kina.

Zens förste patriark Bodhidharma som tog buddhistisk meditation österut från Indien till Kina på 500-talet avbildas alltid med ett stort rött skägg – det ska visa hur egensinnig och utländsk ”barbaren från väst” var. Förutom Sven Tveskägg har ytterligare ett par män fått namn efter sina skägg: Den tysk-romerske kejsaren Barbarossa (Rödskägg) på 1100-talet och så den hemske Riddar Blåskägg.

Barberaryrket fanns tidigt i landet kring Eufrat och Tigris, för här var man noga med hårväxten vare sig den rakades av eller behölls. Att yrket kunde omfatta lite av varje framgår av Hammarubis babyloniska lagar från omkring 1700 f. Kr:

Fåglar som är sorgsna odlar skägg.
(Cornelis Wreeswijk)

1872: Svenska Familj-Journalen:”Påfven förklarade nämligen med ofelbar tvärsäkerhet, att en prest, som icke läte raka sig, aldrig kunde blifva salig; öboerna deremot höllo envist på skäggen och stödde sin åsigt deruppå, att apostelen Petrus icke allenast hade skäggväxt, utan äfven lät skägget växa.”

Skägg förknippas också med väsen i folktron, som dvärgar och tomtar. Skägg förekommer i talesätt som ”tala ur skägget”, ”jämnt skägg”, ”ät ägg, så får du skägg” och ”sitta med skägget i brevlådan”. Man kan också lära sig om skägg och hygien.

beard

Mysigt, sexigt och manligt med skägg? Njae, snarare en riktig bakteriehärd. Och inte vilka bakterier som helst: i skäggen frodas nämligen bajsbakterier. I de flesta skäggen fanns bakterier som kan hittas på nästan vilken yta som helst, men vissa skägg kunde till och med jämföras med toaletter. I dessa fanns nämligen fekaliebakterier, alltså de som finns i bajs. Fast sköter man det så 🙂

2013 – Den amerikanske basebollspelaren Brian Wilson tackar nej till ett erbjudande på en miljon dollar för att raka av sig skägget, rapporterade flera amerikanska sajter. Billy Gibbons i rockbandet ZZ Top fick en gång samma erbjudande av en rakhyvelstillverkare: raka av dig skägget så får du en miljon dollar. Han tackade nej, och skulle än idag tacka nej,

Källor:
sv.wikipedia.org
skaggbloggen.se
sv.wiktionary.org
shenet.se
veckorevyn.com
illvet.se

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.