Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Premiärminister Churchills svett och tårar, fanns de? Cigarrerna?

Winston-Churchill

Intressanta fakta och lite annorlunda kunskap om Churchill, fyra frågor får svar! Sir Winston Leonard Spencer Churchill (30 november 1874 – 24 januari 1965) var en brittisk politiker; Storbritanniens premiärminister under andra världskriget. Mottagare av Nobelpriset i litteratur 1953. Ok. Hur var det med cigarrerna? Och – varför fick HAN Nobelpriset? Hur var det med blodet och tårarna? Hur dog han?

Först – Nobelpris?

Churchill föreslogs till nobelpriset i litteratur första gången 1946 – när det blev dags för Akademien att utse 1953 års litteraturpristagare. ”Man hade inte hittat någon kandidat som”, säger Akademiens nobelkommitté i sitt utlåtande, ”får anses självfallet lämplig eller värdig”. Men då man samtidigt inte ville reservera priset ”ligger det nära till hands att ännu en gång till allvarlig prövning upptaga det länge dryftade förslaget å Winston Churchill”.

En fråga att ställa hade varit om det var litteraturpriset Churchill mest av allt velat ha eller om han hellre sett att han fått fredspriset. I efterhand vet vi, bland annat från Churchills privatsekreterare, att han blev ”glatt rörd” när han fick veta att han fått nobelpriset, men att den rörelsen gått över i ”likgiltighet” när han förstod att det inte var fredspriset han fått. Det var den inställningen hos Churchill som gjorde att han i stället för att komma till Stockholm – för övrigt en stad han aldrig kom att besöka – reste till en konferens på Bermuda tillsammans med Dwight D. Eisenhover.

Till prisceremonin i Stockholm kom i stället Lady Churchill som bjöds in att bo hos kungaparet på slottet. Hon kom tillbaka till sin make i London med en check som han mottog med orden: ”£ 12 100 free of tax. Not so bad.”

Mannen med V-tecken, Victory, och cigarren då, vad vet vi om rökandet? En konstart?

Churchills cigarrökningsvana började under hans vistelse i Havanna, Kuba, i slutet av 1885, strax före hans 21-årsdag. Churchills cigarrsmak var begränsade till ett fåtal gynnade leverantörer. I synnerhet Churchills favoritcigarrmärken – Romeo y Julieta cigarrer och (den inte längre tillgängliga) La Aroma de Cuba. Förbrukningen mellan 6 och 10 per dag och han lät behålla en leverans av flera tusen i ett rum i Chartwell.

Trots många cigarrsnoppare han fått som gåvor (och bar en på sin klockkedja) så skar inte Churchill vanligtvis av sin cigarr före belysning. Istället skulle han genomborra den fuktade änden med en tändsticka. När hans cigarr tändes kunde Churchill vara mest vårdslösa med sin aska. Det finns många vittnesmål över spår och klumpar av aska var Winston gick, för att inte tala brända mattor och kläder! Detta är trots hans favorit, en silveraskkopp följde med honom på många besök!

Pepin Fernandez Rodriguez 1903 krediteras med införandet av ”Churchill cigarr”. 7 inches lång (17.78 centimeter), med ett ringmått på 47 (47 = 18,7 mm) är den läckra Romeo y Julieta Churchill -cigarren i sin särskiljningsförmåga, rött och guldband, fortfarande en favorit idag. En svensk källa, Bobergs, nämner även handrullade cigarrer från Dominikanska Republiken. Mediumfylliga cigarrer.

Rökkuriosa: Hitler och Mussolini var båda hängivna icke-rökare, medan Roosevelt, Stalin och Churchill alla var angelägna som rökare.

Churchillung

Och då det ”felciterade talet”. Hur var det med allas ”blod, svett och tårar” eller ”dårar” som någon uttryckt det plumpt. Läs här från tal av Winston.

Tal i underhuset 13/5 1940, sedan han valts till premiärminister.
Detta har ofta felciterats som ”Jag har inget annat att erbjuda än blod, svett och tårar”.

”Vi ska fortsätta in i det sista. Vi ska slåss i Frankrike, vi ska slåss på haven och oceanerna, vi ska slåss med växande tillförsikt och växande styrka i luften, vi ska försvara vår ö till varje pris, vi ska slåss på stränderna, vi ska slåss på landningsplatserna, vi ska slåss på åkrarna och på gatorna, vi ska slåss i bergen; vi ska aldrig ge oss.

We shall go on to the end, we shall fight in France, we shall fight on the seas and oceans, we shall fight with growing confidence and growing strength in the air, we shall defend our Island, whatever the cost may be, we shall fight on the beaches, we shall fight on the landing grounds, we shall fight in the fields and in the streets, we shall fight in the hills; we shall never surrender

Kuriosa: Blood, sweat and tears är – en amerikansk rockgrupp, influerad av jazz och soul.

Hur avled så Churchill?

Churchill hade drabbats av en lindrig stroke är på semester i södra Frankrike under sommaren 1949. I juni 1953, när han var 78, drabbades Churchill av en mer allvarlig stroke vid 10 Downing Street. Nyheten om detta hölls från allmänheten och från parlamentet, som fick veta att Churchill led av utmattning. Han for till sitt hem, Chartwell, för att återhämta sig från verkningarna av stroken som påverkade hans tal och förmågan att gå.

Han återvände till det offentliga livet i oktober att göra ett tal vid ett konservativt parti konferens på Margate. Men medveten om att han höll på att tackla av, både fysiskt och mentalt, pensionerades Churchill som premiärminister 1955 och efterträddes av Anthony Eden. Han led av en annan mild stroke i februari 1956 också.

Churchill tillbringade mycket av sin pensionstid i sitt hem Chartwell i Kent. Han köpte det år 1922 efter att hans dotter Maria föddes. Churchill tillbringade större delen där  och i sitt hem i Hyde Park Gate, i London. I 1959 års allmänna val minskade majoriteten med mer än tusen, eftersom många unga väljare i sin valkrets inte stödde 85-åringen som bara kunde komma in i underhuset i rullstol.

Och med allt kom depression in i bilden. Det fanns spekulationer att Churchill kan ha haft Alzheimers sjukdom under sina sista år, även om andra upprätthöll att hans nedsatta mentala kapacitet var resultatet av en serie slaganfall. 15 januari 1965 drabbades Churchill av en stroke igen – som lämnade honom svårt sjuk. Han dog i sitt hem nio dagar senare, vid 90 års ålder, på morgonen söndag 24 januari 1965, 70 år på dagen efter faderns död. Vid hans död, beviljade drottningen honom äran av en statsbegravning, han sågs som en av de största statsmännen i världen. Bilderna på en äldre och en ung.

Källor:
winston-churchill-leadership.com
ne.se
sv.wikipedia.org
brobergs.se

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.