Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Fadime Sahindal – vi glömmer aldrig henne, drabbad av hedersmord!

fadime

Berättelsen om Fadime förtjänas berätta – gång efter gång. Fadime Sahindal, född i april 1975 i Turkiet, död i januari 2002 i Uppsala, var en kurdisk kvinna, invandrad till Sverige från Turkiet vid sju års ålder, som mördades den 21 januari 2002 i Uppsala.

Fadimes Minnesfond
http://www.fadimesminne.nu/

Se videon Fadime, en sång tillägnad henne och andra hedersmördade.
http://www.youtube.com/watch?v=VblavWruemw

Den minst dramatiska versionen av hur de kom till Sverige visar en åttaårig flicka som kom hit till Sverige med sin mamma och fyra syskon. De anländer som flyktingar från bergsbyn Elbistan i sydöstra Turkiet, på plats i Uppsala är redan pappan/maken Rahmi Sahindal. Fadime trivs i Sverige, 1995 tar hon studenten med högsta betyg i svenska och efteråt börjar hon på en kommunal vuxenutbildning i Uppsala. I klassrummet mitt emot sitter Patrick L. Under 1997 blir deras relation allt mer intensiv, på hösten avslöjas deras kärlekshistoria.

Våren 1998 polisanmäler Fadime familjen och de döms till dagsböter respektive skyddstillsyn för olaga hot. Senare, under ett besök i Uppsala, stöter Fadime av en slump på sin då 17-årige bror. Han går till attack och misshandlar henne på Stora torget, inför vittnen. Brodern döms till fem månaders fängelse. Familjen splittras, lojaliteter förskjuts.

Åter till brottet – mord. Både Fadime Sahindals far och bror var sedan tidigare dömda för att ha misshandlat och hotat Fadime. Hon hade under hösten 2001 hållit ett tal i Riksdagen under ett seminarium om våld mot kvinnor, där hon berättade om hur hennes familj hade förändrats sedan de flyttat till Sverige, hur hennes manliga släktingar hade börjat vakta henne för att de inte tyckte om hennes ”västerländska” sätt att leva./

Jag minns ett första program där man såg hennes kamp och hur hon levde på flykt. Starkt engagerande och när man sedan fick vetskap om hennes öde kändes allt så meningslöst … Hennes pojkvän, de som ville leva ihop var Patrik L- D, han var svensk-iranier och hans familj försökte anhålla om Fadimes hand, men fick nej. Han körde ihjäl sig i en oförklarlig bilolycka mellan Uppsala och Stockholm samma dag som de skulle flytta ihop.

Trots faderns och broderns dödshot satte sig Fadime 21 januari 2002 på tåget från Östersund mot Uppsala. Hon hade en stor resväska med sig då hon skulle resa till Kenya i ett halvår och därmed avsluta sin praktik på socionom-utbildningen. Innan hon åkte ville hon säga farväl till sina småsystrar och mor.

När hon skulle lämna lägenheten öppnade hon dörren och mötte då sin far. Han riktade en pistol mot henne, tog tag i hennes hår och avlossade (minst) två skott. Det ena skottet träffade Fadime i pannan och det andra i käken. Obduktionen visade att Fadime avled av det första skottet. Pappan upprepade ett enda ord medan han sköt: Hora, hora.

Fadern Rahmi Sahindal greps strax efter midnatt och erkände under dagen i första förhöret, i januari 2002. Som motiv angav han att Fadime hade vanhedrat sin familj och släkt genom att ha sett till att hela världen fått kännedom om hur vissa kurdiska kvinnor behandlas. Enligt honom var Fadime problemet och nu var problemet borta. Rahmi Sahindal fälldes den 3 april 2002 av Uppsala tingsrätt för mordet och dömdes till livstids fängelse och 50 000 kronor i skadestånd till Fadime Sahindals lillasyster för vad domstolen ansåg vara ”en ren avrättning” inför de anhörigas ögon.

Rahmi Sahindal överklagade livstidsdomen, som skäl nämnde han att han varit hotad etc. Rahmi hävdade då även att han inte ska ha haft någonting emot att Fadime ville gifta sig med sin svenske pojkvän. Vid rättegången i Svea hovrätt vittnade Fadime Sahindals mor, som tidigare inte hade vittnat i tingsrätten, till förmån för Rahmi. Hovrätten trodde dock inte på deras nya vittnesmål utan fastställde den 31 maj 2002 det av tingsrätten dömda livstidsstraffet. Rahmi Sahindal avtjänar sitt livstidsstraff – i början iaf på Kumlaanstalten.

Mordet på Fadime Sahindal, ett så kallat hedersmord, rönte stor uppmärksamhet i massmedia och även femårsdagen av mordet uppmärksammades i media. Fadime Sahindal ligger begravd på Uppsala gamla kyrkogård.

21 jan 2010 – läste jag: Fadime Sahindals bror döms till två års fängelse sedan han med pistol hotat en författare som skrivit om hedersrelaterat våld.

Obduktionen av Fadime kom att visa att redan första skottet var dödande. I det rättsmedicinska protokollet står att Fadimes hjärta vägde 206 gram och hade normal form. Det hjälpte inte. Det slutade ändå slå.

Fadime dog för att hon ansågs ha förstört hedern för männen i sin släkt. Enligt pappan var det främst av hänsyn till sonen/brodern som Fadime måste lämna Uppsala. Brodern skulle slippa riskera att möta henne på stan.

fadime2

Läst, svd.se, 18 januari 2003: ”Det står en frusen ängel på gravstenen i granit, över fredsduvan som är ristad mellan två framsträckta händer. Bredvid tar en tjurig leksaksåsna spjärn. Den kan ha varit hennes maskot – eller en medvetet vald symbol. Här vilar Fadime Sahindal. Avrättad. Skjuten med två skott, kanske var det tre, av sin pappa i Uppsala, hemma hos sin lillasyster.

Fortfarande letar sig människor till hennes grav på Gamla kyrkogården i Uppsala. Från ett inplastat foto ser hon på oss, blicken väjer inte en tum. Bredvid vilar en bild på Pela, hon som också dödades i den manliga hederns namn men inte fick någon svensk grav. Tvärsöver gången, 20 meter bort, står det L-D på en sten. Jag gräver fram förnamnet under snön: Vår älskade son Patrick, 1973 – 1998.”

Han var mannen som Fadime älskade, mannen som körde ihjäl sig i en oförklarlig bilolycka mellan Uppsala och Stockholm den 3 juni 1998, samma dag som de skulle flytta ihop. Mellan två gravstenar på Gamla kyrkogården vävs den ofrånkomliga sanningen: här vilar två människor som ville leva ihop. Hela livet. I stället dog de med mindre än fyra års mellanrum. Ingen av dem kan längre berätta vad som hände.

Britta Svensson, journalist, fick stipendium från Fadimes Minnesfond 2004, så löd motiveringen: ”Britta Svensson har i egenskap av journalist varit en föregångare som öppnat ögonen på många människor för det hedersrelaterade våldet i Sverige…Hon har gått in på djupet och med ett oerhört engagemang och en stark känsla för frågan, förmedlat en ny företeelse i Sverige”.

Att man behåller seder och bruk, mångfald är gott i sak, men att man för med sig förföljelse, våld istället för fred, kärlek. Den 21 januari 2012, på tioårsdagen av mordet, invigdes ett monument till Fadimes minne i Uppsala.

Efterspel
Mordet på Sahindal gav upphov till bildandet av föreningen GAPF, Glöm aldrig Pela och Fadime som vill verka för mer information kring hedersrelaterade brott. Själv är jag medlem.
http://gapf.se

Den 8 april 2014 sköts Fadimes bror, Mesut Şahindal, ihjäl av polis efter att ha hotat poliserna med kniv och inte slutat hota trots varningsskott och ett skott som träffade i benet. Han var påverkad och betedde sig väldigt aggressivt mot sin mor och därav kunde polisen agera med nödvärn.

Den 20 november 2014 påträffades Fadimes syster, Songül Şahindal, död i sitt hem. Det fanns inga misstankar om brott. Hon begravdes den 27 november samma år och vilar bredvid Fadime. Tragik………

Källor:
sv.wikipedia.org
pelafadime.se
kvinnonet.org
svd.se
expressen.se
gapf.se/

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.