Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Varför är ”i mörkaste Småland” – just mörkast, av träd eller vad?

krigsbron

Just mitt inne i mörkaste Småland, över riksväg 31 vid Norrhult, några mil söder om Vetlanda korsas körbanorna av en fackverkskonstruktion som är mycket speciell. Det rör sig om en krigsbro typ 1 – och den är faktiskt Sveriges enda permanent monterade konstruktion av detta slag.  Först 1998 överlämnades förvaltningsansvaret för bron i civila händer. Bron är 30 meter lång och 90 ton tung, för användning av järnvägstransporter under kriget.

Men uttrycket, de tre orden – i mörkaste Småland vad kommer det ifrån? Jo, det är ett uttryck för det konservativa kulturklimatet och högkyrkligheten i stift- och residensstaden Växjö. Uttrycket uppkom år 1893. I dag används uttrycket oftare om naturen än om det kulturella klimatet i landskapet.

I Växjö fanns de mycket konservativa tidningarna Växjöbladet och Smålandsposten, redaktörer Rosengren pläderade vid ett tillfälle 1893 för patriotiska riksdagsmän, varefter den liberale riksdagsmannen Adolf Hedin hävdade att sades att man i Sveriges riksdags andra kammare därefter gav namnet ”det mörkaste Afrika” åt kvarteret till höger om talmansplatsen, ”för där satt i allt svartare led infödingar från bl.a. Småland”. Uttrycket syftade på den då aktuella boken I det mörkaste Afrika av Henry Morton Stanley.

Journalisten Jonas Brag skrev i Dagens Nyheter ironiskt ”utav 100 å kyrkostämma röstberättigade personer i Nöbbele pastorat, beläget uti det mörkaste Småland”.

Alla vet nog att Småland är ett landskap i södra Sverige som i norr gränsar till Östergötland, i söder till Skåne och Blekinge, i väster till Halland och Västergötland (och har broförbindelse till Öland) och har kust mot Östersjön i öster. Högsta punkten är Tomtabacken med sina 377 meter över havet.

Det finns även film och böcker med namn som ”i mörkaste Småland”, men det är en annan historia. Vi vet också nu då att detta uttryck gällde det kulturklimat som rådde i landskapet. Omskrivet om trakterna är det i  litteraturen genom Vilhelm Mobergs tetralogi Utvandrarserien under 1900-talet. Bilden visar just krigsbron.

Källor:
sv.wikipedia.org
hjak.se

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.