Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Erik Axel Karlfeldt, poesi och kvinnor var stora intressen…

karlefeldt

Erik poet och – kvinnotjusare. Erik Axel Karlfeldt, ursprungligen Eriksson, född 20 juli 1864 i Karlbo i Kopparbergs län, död 8 april 1931 i Stockholm, var en svensk poet och författare. Han föddes i Tolvmansgården i Karlbo by i Folkärna socken i sydöstra Dalarna. Hans far var bonden Erik Eriksson från Jularbo och hans mor var Anna Jansdotter från Hyttbäcken norr om Karlbo; efternamnet Karlfeldt togs senare. 1878 började han på Västerås högre allmänna läroverk. I skolan hörde han till de bästa bland klassens femton pojkar och han var medlem i skolans litterära förening. Sommaren 1882 fotvandrade han genom Dalarna.

På hösten 1884 träffade han en ung flicka, Anna Bolling, dotter till gymnastikläraren, och förälskade sig i henne. Efter hans examen träffades de inte mer men hon verkar ha tjänat som inspiration till många av hans romantiska dikter. Under sommaren 1895 färdigställde Karlfeldt sin debutbok, Vildmarks- och kärleksvisor, som blev ett fiasko med endast ett par hundra sålda exemplar.

Under sommaren 1888 arbetade han som informator hos Krylbos provinsialläkare. Dessa åren präglades av fattigdom och jakt på pengar för överlevnad. Karlfeldt skrev till Aftonbladets 1888 och bad om anställning som journalist. Han fick en försöksanställning på tidningen, även hjälp för att slutföra studierna. I samband med anställningen bytte den unge studenten efternamn till Karlfeldt.

1891 publicerades fyra av hans dikter i tidningen Svensk tidskrift, för första gången under Karlfeldts eget namn. Hösten 1893 tillträdde Karlfeldt en tjänst som lärare i svenska, engelska och tyska, på Djursholms Enskilda Läroverk, mot en lön på 1 200 kronor om året. Skolan var en samskola med både manliga och kvinnliga elever och Karlfeldts trevliga uppförande mot skolans kvinnliga elever verkar ha gett upphov till skvaller. Till följd gjorde detta att Karlfeldt fick i uppgift att lämna skolan, troligen helt oskyldig.

Folkhögskolan i Molkom leddes av rektor Mauritz Tisell som var gift med den då 39-åriga Mina Tisell. Äktenskapet var olyckligt och barnlöst och hon vantrivdes i lilla Molkom. Hon var bekant med Selma Lagerlöf och läste Heidenstam. Hon och den nye svenskläraren Karlfeldt blev goda vänner, något som har lett till en situation där Karlfeldt i april 1896 ansåg sig ha anledning att avsluta tjänsten. Vid avfärden från Molkom kom fru Tisell till järnvägsstationen och gick ombord på tåget; hon inhämtades i Deje av sin make och återfördes till Molkom. Var något på gång?

Vad som har skett är det ingen som vet exakt, ingen av de tre inblandande har skrivit några brev om saken eller gjort några kommentarer. Däremot är det klart att rektorsparet separerade i maj 1896 och att Mina Tisell då flyttade till sin mor i Stockholm och – drygt tio år efteråt var hon bosatt i Stockholm i samma hus som Karlfeldt; att de två har mötts verkar oundvikligt. Dikten Irina anses handla om Mina Tisell. 1898 publicerades Fridolins visor och andra dikter. I den har Karlfeldt skapat Fridolin, sitt poetiska alter ego, en bondson som har studerat men blivit bonde och som skriver dikter på lediga stunder, en blandning av odalbonde och kulturmänniska.

Efter en resa till Italien blev han inneboende hos Mathilda von Düben och – ve och fasa –  på våren 1902 inledde han ett sexuellt förhållande med familjen Dübens hembiträde Gerda Holmberg. I augusti 1903 födde Gerda sonen Folke. Från Karlfeldt kom en bukett rosor, men han verkar inte ha varit intresserad av att erkänna förhållandet genom att gifta sig, däremot tog han det ekonomiska ansvaret. Då hade han nämligen träffat Aagot Lidforss, född 1876, maka till advokaten Erik Lidforss. Under 1903 verkar de ha inlett ett förhållande. Hon kände till att Karlfeldt gjort Gerda Holmberg med barn och hjälpte till att hitta en fosterfamilj i Stockholm till Folke.

Sommaren 1905 reste Aagot Lidforss till Schweiz för att föda sitt och Karlfeldts barn men förlossningen blev komplicerad och barnet dog vid födseln. Genom olika omständigheter fick Erik Lidforss reda på sanningen och Aagot valde att avsluta förhållandet med Karlfeldt.

Sitt ansvar för Gerda Holmberg tog han genom att anställa henne som sin hushållerska en tid innan hon flyttade till sin syster. Uppenbarligen har ändå det sexuella förhållandet med Gerda fortsatt eftersom hon i april 1907 födde ytterligare en pojke, Sune. Karlfeldt ordnade en ettrumslägenhet åt henne där hon bodde med Sune. I början av 1913 blev Karlfeldt Svenska Akademiens ständige sekreterare när han efterträdde Carl David af Wirsén.

Han hade en period av jobb och – ensamhet, men umgicks även med en konstnärinna. Och åter till Gerda som i mars 1915 födde en dotter, Anna Blanzeflor. För att inte lysningen skulle väcka uppmärksamhet hade Karlfeldt tillfälligt låtit skriva sig på Södermalm. 1916 vigdes så äntligen Erik Axel Karlfeldt och Gerda Holmberg hemma hos prästen i Katarina församling. På hösten 1916 flyttade hela familjen till en villa på Lidingö, 1917 föddes ännu en dotter, Ulla.

I oktober 1918 flyttade familjen till en femrumslägenhet vid Mosebacke torg. Hans främsta inkomst var lönen från Svenska Akademien på 12 000 kr om året. Han hade även inköpt en stuga i Dalarna där de var på somrarna. Till detta kom också arvoden och honorar. Den sammanlagda inkomsten 1923 var 35 000 kr, 1926 32 000 kr och 1928 – 40 000 kronor.Under hösten 1927 publicerades diktsamlingen ”Hösthorn” som lovordades av kritikerna. Den första upplagan på 5 000 ex. sålde slut på en vecka.

Under vårvintern 1931 drabbades Karlfeldt av bronkit, men efter en frisk period så på natten den 8 april, klockan 00.58 drabbades han av kärlkramp och avled i sitt hem. 13 april gravsattes kistan på Folkärna kyrkogård utanför Krylbo. Efter hans död sålde hans hustru förlagsrätten till bokförlaget Wahlström & Widstrand för 75 000 kronor. I oktober tilldelades Karlfeldt postumt nobelpriset i litteratur, vars prissumma uppgick till 173 206 kronor. Gerda Karlfeldt avled 1981. Hon gravsattes bredvid sin man på Folkärna kyrkogård.

Karlfeldtsamfundet
http://www.karlfeldt.org/

Karlfeldtsgården
http://www.karlfeldtsgarden.se

Källa:
en.wikipedia.org
karlfeldtsgarden.se
karlfeldt.org

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.