Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Röda Nejlikan, The Scarlet Pimpernel – var svensk och – var ingen nejlika…?

axelfersenAll möjlig fakta och bakgrund kring romanen och vem som anses vara upphov till denna. Läs om nejlikan som inte var nejlika och då – en svensk som förebild. Röda nejlikan är en roman av baronessan Orczy, utgiven 1905; den första i en serie ur vilken sammanlagt sex böcker översatts till svenska. Den utspelar sig under franska revolutionen.

Huvudpersonen är en engelsman, sir Percival Blakeney, som under pseudonymen Röda nejlikan ägnar sig åt att i hemlighet rädda franska adelsmän ut ur Frankrike i slutet av 1700-talet. Upphovet till Röda nejlikan lär vara den svenske greven Axel von Fersen som under franska revolutionen organiserade kungafamiljens misslyckade flykt ur landet 1791.

Hans Axel von Fersen, även känd som Axel von Fersen d.y., född 1755 i Stockholm, död 1810 i Stockholm (mördad), var en svensk greve, generallöjtnant, riksmarskalk och ambassadör. När franska revolutionen bröt ut 1789 fick von Fersen Gustav III:s uppdrag att vara rapportör om vad som skedde i Frankrike. Von Fersen organiserade tillsammans med Louis Auguste Le Tonnelier de Breteuil kungafamiljens flyktförsök i juni 1791, då han beledsagade de flyende till Bondy, ett par mil från Paris, men sedan tog en annan väg än de för att leda förföljare på villospår.

Då den kungliga familjen greps i Varennes var von Fersen inte med. Han lyckades rädda sig över den franska gränsen in i Belgien. I Bryssel vistades han till 1794, då han hemkallades till Sverige, sysselsatt med diplomatiska underhandlingar. Även med det franska kungaparet underhöll han hemliga förbindelser och besökte förklädd Paris i februari 1792.

rodmireObservera att blomman i originalversion inte är en röd nejlika utan en ”scarlet pimpernel”, det vill säga rödmire, Anagallis arvensis. Rödmiren är en ettårig ört i familjen ardisiaväxter. Det är en vanlig växt i Europa och anses oftast vara ett ogräs men ett oförargligt sådant. Blommorna är små och orangeröda och har fem kronblad. De öppnar sig bara på dagen. Det finns en variant, som har blå blommor. Ett äldre namn på rödmire var rödarv. Rödmiren är kanske mest känd som den litterära hjälten Röda nejlikans emblem.

Boken har också filmatiserats ett flertal gånger bl.a. Röda nejlikan (1934) – med Leslie Howard som Röda Nejlikan (jag anser han inte bara var originalet utan den ”riktiga”). Leslie, född Leslie Howard Stainer 1893 i London, död 1943.
Röda nejlikan (1982) – Anthony Andrews som Röda Nejlikan (1999) – Richard E. Grant som Röda Nejlikan (sir Percy Blakeney\The Scarlet Pimpernel).

Bilder på Axel von Fersen och rödmire.

Källor:
sv.wikipedia.org (diverse)
imdb.com

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.