Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Betydelser av orden, antisemit, anarki, adolfin och abakus, svaren …

abakus

En del ord vi möter känns självklara, men när man ska förklara så tänker man ibland, hur var det nu? Därför får du förklaring på dessa fyra orden och vad de betyder.

Antisemit eller antisemitism är judefientlighet som innebär religiös förföljelse och diskriminering av judar, fördomar gentemot judar och utgör ett hatbrott riktat mot judar. En viss Edward H. Flannery har spårat antisemitism så långt tillbaka som till trehundratalet före Kristus, troligtvis baserat i den monoteistiska judiska tro som så flagrant avvek från de polyteistiska religionerna under antiken. Idag här? I Sverige tvingas de judiska församlingarna att lägga en fjärdedel av medlemsavgifterna på säkerhetsanordningar och vakter.

Anarki, ingen bestämmer, alla gör vad de vill. ”Ett tillstånd som innebär frånvaro av härskare eller statsmakt. Beteckningen används av anarkister i positiv bemärkelse om det ideala samhället. Eller. Förvirring och kaos i brist på lagar och/eller regering: en negativt laddad beteckning. På anarkism finns flera varianter, men först är ordet från grekiskan, ”utan härskare” eller ”herrar”, som är en politisk inriktning med syfte att skapa ett samhälle fritt från stat, kapitalism och alla andra hierarkiska system och auktoritära strukturer. Nu förstår vi alla, mer exakt kan man studera på nätet.

Adolfin, en femininform av det tyska mansnamnet Adolf. Adolfin är också en by i Chelm County, Lublin i östra Polen.

Medel mot smärta, ”adolfin”, var nazisternas bisarra namn på metadon. Att ordet adolfin kommer från Hitler är dock en myt, men ordet användes – myten säger även ”en uppfinning av Adolf Hitler som hade köpts upp av den amerikanske miljonären Rockefeller”, men alltså fel. Grunden var varunamnet Dolophine.

Abakus så, märkligt ord? En abakus, eller kulram, är ett gammalt räkneredskap som består av en platta eller en ram med stavar eller trådar där kulor kan skjutas fram och tillbaka. Abakusen har använts under antiken och i många utomeuropeiska kulturer. Kulramar av diverse modeller används fortfarande ibland i till exempel Japan och Kina. Fyra ord du nu vet mer om, tillräckligt?
Bilden på en abakus.

Källor:
en.wikipedia.org
svenskanamn.alltforforaldrar.se
hd.se
stardustsblogg.blogspot.se
sv.wikipedia.org

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.