Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Vad kommer namnen ifrån, Procol Harum, Byrds och Rolling Stones…?

procolharum

Popgruppers namn och hur de kom till är rätt kul kunskap, läs om tre band här. Procol Harum, Byrds och Rolling Stones, mycket kring 1960-tal, en popera som hänger bra med i nutiden.

Procol Harum:

Procol Harum är en brittisk musikgrupp bildad 1967. De brukar räknas in inom den progressiva rocken. Deras texter är ofta djupa och filosofiska, musikaliskt drar de åt både bluesinfluerad rock och symfonirock. Historien bakom gruppen börjar i det tidiga 1960-talet i Southend-on-Sea i England, där bildades gruppen The Paramounts.

Men gruppnamnet Procol Harum då? Enligt de själva är det efter en katt. En försvunnen. Som en saga på slingrande stigar. Guy Stevens, deras ursprungliga boss, manager, har sagt det kommer efter en väns katt, en Burmakatt. Katten hette Procul Harun, Procul var uppfödarens prefix. Detta bör vara det rätta. Denna var dessutom blå, hankatt, efter kontroll med registreringsdokumentet och härstamnings- bevis för Cat Clubs testamente när kattens uppfödare dog i mitten av åttiotalet. Så bandet hade tillgång till äkta härstamningsbevis, trots allt. Bekräftat av källa.

I brist på ett slutgiltigt ursprung, så nämns också latinet, det ska kunna betyda ”bortom dessa saker” (men det korrekta av den frasen skulle det vara Procul Hans, eller översättas som ”saker i fjärran”. Namnet på bandet är ofta felstavat, ofta med Procul, Harem, båda, eller andra varianter. Gruppens medlemmar, Gary Brooker (piano, sång), Robin Trower (gitarr), B.J. Wilson (trummor) och Chris Copping (bas) ingick. Viktig då och nu textförfattaren  Keith Reid – texter (1967-1977, 1991-nu)

The Byrds:

Gruppen bildades år 1964 i Los Angeles, Kalifornien.

Bandet hade Thanksgiving-middag och alla försökte komma på nya namn för bandet. Gene Clark tyckte ”The Birdsies.” Ingen gillade det namnet och Ed, en affärskompanjon sa, ”Vad sägs om fåglarna? ”Birds” (fåglar) var slang i England för flickor på den tiden och bandet ville inte bli kallade ”The Girls.”

Ed, ”Vad händer om du ändrar stavningen? Vad sägs om Burds?”.  Alla tyckte illa om det. Sedan kom McGuinn på – Byrds. Ed tyckte om det, eftersom det hade det magiska ”B” ljud som i Beatles och Bobby. Han trodde att unga tjejer gillade ”B” namn, därför att de kände sig mer bekväma med bokstaven. Så gruppen kallades ”The Byrds”.

The Rolling Stones:

The Rolling Stones är ett brittiskt rockband som bildades den 25 maj 1962 i London av Brian Jones.

Namnet kommer från en blueslåt gjord av självaste Muddy Waters. Idén kom av att Brian Jones satt i ett telefonsamtal med tidningen ”Jazz News” för att lägga in en annons om att de var lediga för arbete och då personen på Jazz News frågade efter namnet på bandet, utbröt panik i gruppen, som ännu inte hade något namn!

De tog därför det första de såg, nämligen låten ”Rollin’ Stone Blues” som var öppningsspåret på skivan ”The Best of Muddy Waters”. Inget av bandens namns tillkomst var väntat av mig, mer slumpen?

På bilden syns gruppen Procol Harum.

Källor:
ibiblio.org
sv.wikipedia.org
procolharum.com
en.wikipedia.org
funtrivia.com
ask.com

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.