Zenzationella Människor Et Facto

Lär dig mer om allt – fakta för alla

Bluebird satte Donald Campbell rekord med och – med K7 försvann han..

bkuebirddonald

Nog måste engelsmannen varit förtjust i höga hastigheter, på land och vatten. Campbell körde både bilar och motorbåtar och är känd för sina hastighetsrekord. Han avled i samband med en krasch i 480 km/h under ett rekordförsök med båten Bluebird K7. Med sin Bluebird satte han hastighetsrekord på land, 648,2 km/t år 1964. Han var – Donald Malcolm Campbell, född 23 mars 1921 i Horley i Surrey i England, död 4 januari 1967, en brittisk racerförare.

Donald Campbell var son till Malcolm, senare Sir Malcolm Campbell, innehavare av 13 världsrekord i hastighet på 1920-talet och 30-talet i de berömda bilar och båtarna Bluebird. Modern var faderns andra hustru, Dorothy Evelyn, född Whittall. Denna bakgrund formade självklart Campbells liv.

Vid utbrottet av andra världskriget blev han frivillig för Royal Air Force, men var oförmögen att tjänstgöra p.g.a. ett fall av barnreumatisk feber. Han började privat som underhållstekniker. Därefter var han delägare i ett litet verkstadsföretag som producerade verktygsmaskiner. Han gifte sig tre gånger: med Daphne Harvey 1945, de fick dottern Georgina (Gina), han gifte sig med Dorothy McKegg 1952 och Tonia Bern i december 1958 som varade fram till hans död 1967. Campbell var intensivt vidskeplig, hatade den gröna färgen, antalet tretton, och var skeptisk till fredagar. Han hade visst intresse för det paranormal, som medlem i Ghost Club.

Campbell älskade livet och levde det för fullt, men var en rastlös människa och ville köra som sin far, kanske bättre t.o.m. Den 4 januari 1967 var väderförhållandena äntligen lämpliga för ett hastighetsförsök – med båt.
Han gjorde flera försök, började tidigt på morgonen och sista försöket gick 08.45 då han skulle satsa för fullt.

Sista orden:
”I’m getting a lot of bloody row in here… I can’t see anything… I’m going… Oh”.

Man kunde mäta upp en hastighet på över 500 km/t, men detta blev för mycket, den reste sig, voltade. Orsaken till kraschen berodde på att båtens kropp ej klarade hastigheten, motorn tappade kraft och sprickor uppstod på karossen. Motorn fattade eld och det kan ha berott på bränslefel, och trots omfattande insatser från ett team av Royal Navys dykare fann man vraket först dagen efter på sjöbotten. Detta var 1967 men Donald Campbells kropp fanns inte förrän 2001. Kvar var den blå nylonoverallen.

Fadern var alltså Sir Malcolm Campbell, född den 11 mars 1885 i Chislehurst, Kent, död den 31 december 1948 i Reigate, Surrey. Han var en brittisk racerförare.

Donald Campbell själv fick  28 januari 1967 tilldelad sig postumt drottningens beröm för Brave Conduct. Han begravdes på Coniston kyrkogård den 12 september 2001. DotternGina Campbell var 17 år när hennes far dog år 1967. Hon har i memoarer de sista åren berättat att hon hade en fond som barn som fadern konstant ska ha tagit av för att finansiera sitt leverne och projekt. På den ena bilden ser vi just bilen för världsrekordet, väldigt lik båten f.ö.

Källor:
en.wikipedia.org
dailymail.co.uk
telegraph.co.uk

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser

Författare: zenzajannen

Intresserad av allt. Nyfiken sökare :)

Kommentarer inaktiverade.